Ρωσικό εμπάργκο, αλιεία και ελαιόλαδο στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

2014-10-13-Agrotika-alieia-empargoΣτο Λουξεμβούργο συναντώνται σήμερα και αύριο

οι υπουργοί γεωργίας και αλιείας της Ε.Ε. με σκοπό να συζητήσουν τις επιπτώσεις της απαγόρευσης της Μόσχας στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στα προϊόντα αλιείας υδατοκαλλιέργειας και στα γαλακτοκομικά. Επίσης, βασικά θέματα στην ατζέντα θα είναι η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) και οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Ιταλού υπουργού Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών, κ. Μαουρίτσιο Μαρτίνα.Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Ιταλού υπουργού Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών, κ. Μαουρίτσιο Μαρτίνα.
Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν επίσης, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη και ο Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Ντάτσιαν Τσιόλος.

Αλιεία
Με βάση την ατζέντα της συνόδου όσον αφορά την αλιεία, οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2015 για ορισμένα αποθέματα ιχθύων στη Βαλτική Θάλασσα. Στη συνέχεια θα προβούν σε ανταλλαγή απόψεων για τις ετήσιες διαβουλεύσεις ΕΕ-Νορβηγίας και την ετήσια σύνοδο της ICCAT.

Γεωργία
Όσον αφορά τη γεωργία, το Συμβούλιο θα προβεί σε απολογισμό της κατάστασης για την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF) στην ΕΕ και θα ακολουθήσει μια πολιτική συζήτηση σχετικά με τη συμβολή του γεωργικού τομέα στην ενδιάμεση αναθεώρηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Οι υπουργοί στη συνέχεια θα ενημερωθούν για τα διεθνή θέματα εμπορίου γεωργικών προϊόντων και για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης τον αντίκτυπο και τις επιπτώσεις της ρωσικής απαγόρευσης στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων της ΕΕ.

Τέλος, το Συμβούλιο θα ενημερωθεί για τη ρωσική απαγόρευση των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, σχετικά με συμπληρωματικά μέτρα για τη στήριξη του τομέα του γάλακτος, στη ρωσική απαγόρευση των αλιευτικών προϊόντων της ΕΕ και για τις ρωσικές ενέργειες εναντίον αλιευτικών σκαφών της ΕΕ.

Επίσης, η προεδρία έχει προγραμματίσει για τους υπουργούς ένα γεύμα εργασίας και θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για: «Θέματα γεωργίας στο πλαίσιο πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια για την περίοδο 2020-2030»
Τέλος, θα λάβουν χώρα σχετικές συνεντεύξεις Τύπου στο τέλος των συζητήσεων, τη Δευτέρα (13/10) αργά το απόγευμα για θέματα γεωργίας, και την Τρίτη (14/10) το μεσημέρι για θέματα αλιείας.

Οι δημόσιες συζητήσεις του Συμβουλίου και οι συνεντεύξεις Τύπου μπορούν να παρακολουθούνται μέσω βίντεο: http://video.consilium.europa.eu.

Φανή Γιαννακοπούλου

Πηγή: http://www.agronews.gr

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 26138 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια