Ψήφισμα των Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας για τα προβλήματα του ροδακίνου

2014-07-16-Agrotika-psifisma-gia-rodakino-agrot-syllogonΠρος την Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τα κόμματα της Βουλής

 

Στην σύνταξη ψηφίσματος προχώρησαν οι  εκπρόσωποι Συλλόγων του αγροτικού κόσμου της Ημαθίας,

έπειτα από τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο Δημαρχείο της Βέροιας, με αντικείμενο την ευρύτερη θεματολογία που αφορά τα προβλήματα της παραγωγής, της τιμής διάθεσης και των εξαγωγών του ροδακίνου, στην ατμόσφαιρα κρίσης που ξέσπασε, ειδικότερα, μετά το ρωσικό εμπάργκο προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ:
Αναλυτικότερα το κείμενο του ψηφίσματος που απευθύνεται τόσο στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και στα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου, έχει ως εξής:

Προς την Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Μπροστά στην κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί με την κρίση του ροδάκινου, την κατάρρευση των τιμών , το «εμπάργκο» και την γενικότερη κρίση του χώρου οι αγρότες της Ημαθίας κάλεσαν προχθες 19/08/2014 σύσκεψη των φορέων της Ημαθίας στο Δημαρχείο Βέροιας, θέτοντας το ζήτημα της «κρίσης του ροδάκινου» και των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία και οικονομία .

Στην σύσκεψη παρέστησαν

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Ο νεοεκλεγείς αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κων/νος Καλαϊτζίδης

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Βέροιας Κων/νος Βοργιατζίδης

Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Αντιδήμαρχοι

Δημοτικοί Σύμβουλοι

Εκπρόσωποι των Κομμάτων

Εκπρόσωποι όλων των Κλάδων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου: Τεχνικό επιμελητήριο Ημαθίας

Οικονομικό Επιμελητήριο Ημαθίας

Εμπορικό και Βιοτεχνικό επιμελητήριο Ημαθίας

Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας

Εκπρόσωποι άλλων φορέων και Οργανώσεων

Μεμονωμένοι Παραγωγοί.

Η δέσμη των προτάσεων που προέκυψαν από την συζήτηση έχει ως εξής :

1. Αμεση συνάντηση επιτροπής με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

2. Συνέχιση των διπλωματικών επαφών έως την ύστατη στιγμή σε όλα τα επίπεδα με την Ρώσικη πλευρά ώστε να εξαιρεθεί από την λίστα του «εμπάργκο» το ροδάκινο και τα άλλα προϊόντα που ακολουθούν. Στόχος να μην χαθεί η αγορά.

3. Αμεση αποζημίωση των παραγωγών από την Ευρωπαική Ενωση εξ αιτίας της κεντρικής της πολιτικής η οποία προκάλεσε το «εμπάργκο».

Ισότιμη αντιμετώπιση όλων των παραγωγών είτε πρόκειται για μέλη των Ο.Π. είτε για μεμονωμένους αγρότες .

Στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών από την αρχή. Απο την έναρξη της συγκομιδής μέχρι την τελευταία ημέρα, λόγω της κατάρρευσης των τιμών του παραγωγού και της τεράστιας ζημίας που έχουμε υποστεί.

4. Σύσταση Εθνικής Επιτροπής Ροδακίνου με την συμμετοχή και των αγροτών η και άλλων φορέων της κοινωνικής ζωής (που έχουν να προτείνουν εναλλακτικά τις δικές τους προτάσεις) η οποία θα αναλάβει να διαχειριστεί την κρίση, να αναμορφώσει το όλο σύστημα το οποίο μας οδήγησε ως εδώ, να δώσει καινούργια προοπτική χαράζοντας νέες πολιτικές , διερευνώντας προοπτικές νέων αγορών, εξαντλώντας όλες τις διπλωματικές δυνατότητες σε χώρες του εξωτερικού,

δημιουργώντας τις υποδομές μιας άλλης υγιούς εξαγωγικής δραστηριότητας και μιας αλλης κατάστασης στην Ελληνική γεωργία .

Στο θέμα της απόσυρσης ή αλλιώς βιολογικής αποσύνθεσης ( χωματερή ) αντιτάσσουμε την άποψη της διανομής δωρεάν στην κατανάλωση (ιδρύματα , απόρους , διανομή με σκοπό την προβολή του προϊόντος)

Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε επιστροφή σε αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος .Οπως επίσης σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε άμεση αλλαγή της καλλιέργειας εάν το «εμπάργκο» συνεχίσει να υφίσταται (πράγμα πολύ δύσκολο και καταστροφικό για τους αγρότες και για μια σειρά από συναφείς επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το συγκεκριμένο προϊόν)

5. Κήρυξη των νομών Ημαθίας και Πέλλας σε κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης με άμεσο πάγωμα των οφειλών σε τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία (εξ αιτίας των καταστροφών από καιρικά φαινόμενα, κατάρρευση των τιμών παραγωγού, εφαρμογή του «εμπάργκο» .

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΗΜΑΘΙΑΣ

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 26839 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια