Επιστήμη

Ο φωτισμός του υπνοδωματίου επηρεάζει τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού

2014-07-26-Texnologia-Epistimi-ypnos

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

Ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα φωτισμού στο υπνοδωμάτιο μπορεί να αναστείλουν τη δράση φαρμάκου κατά του καρκίνου του μαστού, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tulane, έκανε ζωικά πειράματα και διαπίστωσε ότι η ένταση του φωτός, όπως αυτή των λαμπτήρων για τον φωτισμό των δρόμων, μπορεί να συντελέσει σε αντίσταση των καρκινικών όγκων, στα άτομα που κάνουν θεραπεία με ταμοξιφαίνη. Το φως επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με τον ύπνο, γεγονός που με τη σειρά του αλλάζει την λειτουργία των καρκινικών κυττάρων.

Ως γνωστόν η ταμοξιφαίνη έχει αλλάξει σημαντικά τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, αυξάνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών. Δρα αναστέλλοντας την δράση των οιστρογόνων στην τροφοδότηση της ανάπτυξης των καρκινικών όγκων. Πάντως, υπάρχει και το ενδεχόμενο ο όγκος να αναπτύξει αντοχή στην ταμοξιφαίνη.

Οι αμερικανοί ερευνητές εστίασαν την έρευνά τους στην μελατονίνη, ορμόνη που προάγει τον ύπνο, η οποία φυσιολογικά αρχίζει να αυξάνει όσο βραδιάζει και μειώνεται σταδιακά καθώς ξημερώνει.

Όπως έχει ήδη αποδειχθεί, η χρήση φωτός τη νύχτα, ακόμα και αυτό που εκπέμπουν οι οθόνες των έξυπνων συσκευών ή της τηλεόρασης, είναι ικανό να διαταράξει τα επίπεδα διακύμανσης της μελατονίνης.

Σε πειράματα που έκαναν οι ειδικοί σε αρουραίους με καρκίνο του μαστού, τους χορήγησαν ταμοξιφαίνη και τα άφησαν να κοιμηθούν σε χώρο με απόλυτο σκοτάδι ή σε χώρο με αχνό φως. Ακόμη και ο χαμηλός φωτισμός ήταν ικανός να μειώσει τα επίπεδα της μελατονίνης, οι όγκοι ήταν μεγαλύτεροι και πιο ανθεκτικοί στην ταμοξιφαίνη.

Η επανάληψη των πειραμάτων έδειξε ότι, η χορήγηση συμπληρωμάτων μελατονίνης βοήθησε τη λειτουργικότητα της ταμοξιφαίνης και συντέλεσε στη μείωση του μεγέθους των καρκινικών όγκων.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι επειδή η μελέτη έγινε σε ζώα, δεν μπορούν ακόμη να προβούν σε γενικεύσεις. Τονίζουν όμως ότι και άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η μελατονίνη βελτιώνει την αντικαρκινική θεραπεία, αφού έχει διαπιστωθεί ότι «επιβραδύνει» τη λειτουργικότητα των καρκινικών κυττάρων και έτσι δε μπορούν να αναπτύξουν αντίσταση στις θεραπείες.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι ο πειραματισμός με ανθρώπινους μαστικούς ιστούς.

Πηγή: http://www.in.gr

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας