Πολιτική

Κυβερνητικός ολοκληρωτισμός

2014-07-12-politiki-oloklhrotismos

Των Ελενας Βαρίνου και Χάρη Ιωάννου

Με σημαδεμένη τράπουλα επιχειρεί το Μαξίμου να τελειώσει το θέμα του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ», παραπέμποντας την απόφαση στο Θερινό Τμήμα – Σφοδρή ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για συνταγματική εκτροπή και για ενέργειες που υποβαθμίζουν το Κοινοβούλιο.

Oδό διαφυγής που δοκιμάζει τα όρια του κοινοβουλευτισμού και του Συντάγματος επέλεξε το Μαξίμου μπροστά στον «κίνδυνο» της έκτακτης σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής.
Επιχειρώντας να τελειώσει την παρτίδα του δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ με σημαδεμένη τράπουλα, παραπέμπει τη σχετική απόφαση στο Θερινό Τμήμα, στα χέρια δηλαδή των 51 της συγκυβέρνησης που ψήφισαν υπέρ της εκποίησής της.

Χειρισμός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι της οποίας αμέσως μετά την άδοξη λήξη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής δεν μίλησαν μόνο ξεκάθαρα για «εκτροπή» αλλά κατήγγειλαν ευθέως την κυβέρνηση για «ολοκληρωτισμό». Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛΛ. και το ΚΚΕ αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στη σημερινή συνεδρίαση.
Στην προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί συζήτηση, οι μετέχοντες θα κληθούν, κατά τις υποδείξεις της κυβέρνησης, να αποφανθούν: για το εάν είναι αποδεκτή η άθροιση των προτάσεων όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και επίσης για το εάν το νομοσχέδιο ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και αν έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα. Το Σύνταγμα απαγορεύει μεν δημοψηφίσματα περί των δημοσιονομικών, ταυτόχρονα όμως απαγορεύει να ψηφίζονται τέτοιου είδους νομοσχέδια στα Θερινά Τμήματα.

ΜΕ 2 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ
Το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης στο Τμήμα της Βουλής αποδόμησαν πάντως από χθες τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης όσο και ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος Ν. Βούτσης, στο πλαίσιο των δηλώσεών τους αμέσως μετά τη Διάσκεψη. Με δύο επιχειρήματα:
1 Το περιεχόμενο του νομοθετήματος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι αμιγώς κοινωνικό, αφού αφορά την ενέργεια και την ηλεκτρική κάλυψη των νοικοκυριών.
2 Το νομοσχέδιο δεν μπορεί να κριθεί «δημοσιονομικό», αφού σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης τα έσοδα από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» δεν θα εισαχθούν στον κρατικό προϋπολογισμό, παρά θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη του επενδυτικού προγράμματος της «μεγάλης».

Η «ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ»
Η κρίσιμη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων ξεκίνησε αργά το μεσημέρι, αφού πέρασε στα χέρια τους η «καυτή πατάτα» της απόφασης για τη συνάθροιση των προτάσεων των κομμάτων, η κρίση δηλαδή για την απαραίτητη «ταυτοποίησή τους» προκειμένου να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια για να αποφασίσει για το δημοψήφισμα. Συνολικά κατατέθηκαν επτά προτάσεις συμπεριλαμβανομένης της μεμονωμένης του Β. Πολύδωρα, τις οποίες συνολικά υπέγραψαν 127 βουλευτές (120 το όριο).
Αναλυτικά, 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 14 των ΑΝ.ΕΛΛ., 14 από την ομάδα των ανεξάρτητων, 11 από τη ΔΗΜΑΡ, 16 από τη Χρυσή Αυγή – προστιθέμενης της υπογραφής Πολύδωρα.
Η διαβούλευση ξεκίνησε αργά το μεσημέρι κι ενώ είχε αρχίσει ο κλυδωνισμός της ΔΗΜΑΡ με την παραίτηση της Κατερίνας Μάρκου και τη διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού και τον εκπρόσωπο του κόμματος Γ. Αναγνωστάκη να τοποθετείται αμφίσημα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες καθώς ταυτόχρονα «έπαιζε» το σενάριο ότι η ΔΗΜΑΡ θα απέσυρε την πρότασή της κάτω από τις πιέσεις των στελεχών της που επέμεναν να μην προσμετρηθούν οι υπογραφές τους με αυτές των μελών της Χρ. Αυγής – όπως επισημάνθηκε και λίγες ώρες αργότερα στην ανακοίνωση Κουβέλη.
Στο μεταξύ οι τόνοι στη Διάσκεψη των Προέδρων ανέβαιναν, με τον Ευάγγ. Μεϊμαράκη, παρά την εκπεφρασμένη θέση του, να διαδραματίζει ρόλο «Πόντιου Πιλάτου», επαναλαμβάνοντας πως η απόφαση για τη λειτουργία της Ολομέλειας δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του αλλά είναι της κυβέρνησης, τον Β. Πολύδωρα με την ιδιότητα του έμπειρου, πρώην προέδρου της Βουλής, να τον πιέζει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, τους αντιπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να υπεκφεύγουν και την αντιπολίτευση σύσσωμη να τους προειδοποιεί για το «ολίσθημα» της παραπομπής του θέματος στο Θερινό Τμήμα, υποστηρίζοντας πως οι προτάσεις τους αθροίζονται αφού είναι ομοειδείς.

«ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ»
«Η κυβέρνηση προχωρά σε βαθιά δημοκρατική εκτροπή, κάνοντας κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και διάτρητο τον Κανονισμό της Βουλής. Αυτό είναι ολοκληρωτισμός, δεν είναι δημοκρατία» δήλωσε αμέσως μετά ο Π. Λαφαζάνης, για να συμπληρώσει ο Ν. Βούτσης: «Πρόκειται περί τραγέλαφου, περί αθλιότητας. Συναθροίζεται με σειρά ενεργειών που υποβαθμίζουν το Κοινοβούλιο. Τη στιγμή που αποφασίζουν ότι η εφαρμογή του Συντάγματος είναι απόφαση της κυβέρνησης, μιλάμε για περιορισμένη δημοκρατία…»

«ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑΣ»
«Απαράδεκτο», «γελοιότητα», «αλαζονεία της εξουσίας». Οι λέξεις αυτές δεν ακούστηκαν από στόματα βουλευτών της αντιπολίτευσης αλλά από βουλευτές που ανήκουν ή ανήκαν μέχρι πρόσφατα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.

Ήταν η ώρα που είχε χτυπήσει «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο στην αίθουσα 151, στον α’ όροφο της Βουλής, όπου συνεδρίαζε για περισσότερο από δύο ώρες χθες το μεσημέρι η Διάσκεψη των Προέδρων και στους διαδρόμους υπήρχε έντονη κινητικότητα.
Δύο πολύπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ σημείωναν χαρακτηριστικά ότι είναι «απαράδεκτο να μη συγκληθεί η Ολομέλεια». Οπως εξηγούσαν, οι αριθμοί 120 (για συζήτηση) και 180 (για έγκριση) σημαίνει ότι απαιτείται σύγκληση της Ολομέλειας των 300 και όχι Θερινό Τμήμα των 100 βουλευτών.
Στο ίδιο μήκος κύματος, αντίστοιχης εμπειρίας στέλεχος από τη συντηρητική παράταξη, που βρίσκεται εκτός Ν.Δ. σήμερα αλλά έχει υπηρετήσει τη Βουλή από κορυφαία θέση, έκανε λόγο για εμφανή «αλαζονεία της εξουσίας» και για απόφαση που «ξεπερνά τα όρια της γελοιότητας».
Λίγο αργότερα, δραστήριος βουλευτής της Ν.Δ., που δεν ανήκει στον πυρήνα του σημερινού πρωθυπουργού, μίλησε στην «Εφ.Συν.» υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας και εξήγησε ότι «πρόκειται για ένα μείγμα ανασφάλειας, φόβου και αλαζονείας από πλευράς Σαμαρά – Βενιζέλου», καθώς η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να χάσει από μια διήμερη συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα. «Αυτά είναι δείγματα εκφυλισμού που προμηνύουν το τέλος», σημείωσε χαρακτηριστικά και προέβλεψε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η αλλαγή ηγεσίας τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ καθίσταται μονόδρομος. Η πρωτοφανής αυτή απόφαση έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία ακόμη και σε αξιωματούχους του Κοινοβουλίου, καθώς τέτοια διαδικασία δεν έχει ακολουθηθεί από καμία κυβέρνηση στη μεταπολίτευση.
Άλλωστε, ούτε ένα κυβερνητικό στέλεχος δεν μπορούσε να δώσει πειστική απάντηση στην ερώτηση αν 51 βουλευτές σε Θερινό Τμήμα έχουν δικαίωμα να κρίνουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των 120 να προκαλούν συζήτηση για δημοψήφισμα.

Πηγή:http://www.efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων