Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Βασίλης Ιθακήσιος. Η σπηλιά του ζωγράφου του Ολύμπου σήμερα

Ο Βασίλης Ιθακήσιος  είναι ο ζωγράφος που για πολλά από τα καλοκαίρια της ζωής του είχε εγκατασταθεί σε μια από τις σπηλιές  του Ολύμπου και ζωγράφιζε τοπία του. Η σπηλιά στην οποία και δόθηκε το όνομά του βρίσκεται σε μικρή σχετικά απόσταση από το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας.

Το μονοπάτι για τη σπηλιά ξεκινάει ακριβώς από την δεξαμενή νερού, που σήμερα δεν λειτουργεί, την οποία και συναντάς ανεβαίνοντας ένα τέταρτο πριν το καταφύγιο.   Ακολουθώντας το μονοπάτι, που είναι οριζόντιο, φτάνεις στη σπηλιά πολύ εύκολα σε δέκα περίπου λεπτά.

Το κύριο χαρακτηριστικό της σπηλιάς, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1800 περίπου μέτρων  είναι η καταπληκτική θέα  προς τον Θερμαϊκό, το Λιτόχωρο, το Κάστρο του Πλαταμώνα και τη Λεπτοκαρυά από τη μία, το Λιβαδάκι αλλά και τις άλλες κορφές του Ολύμπου από την άλλη.

Επισκεφτήκαμε  τη σπηλιά του Βασίλη Ιθακήσιου, που τίμησε τόσο πολύ το Βουνό Θεών και με τον χρωστήρα ανέδειξε χαρακτηριστικά του τοπία.

Σήμερα, τα δέντρα που έχουν μεγαλώσει μπροστά απ’ τη σπηλιά κρύβουν ως ένα βαθμό τη θέα. Παρ’ όλα αυτά εύκολα ο επισκέπτης μπορεί να σχηματίσει μια ακριβή εικόνα  για το τι ακριβώς έβλεπε ο ζωγράφος, όταν ζούσε εκεί.

Δυστυχώς το μονοπάτι για τη σπηλιά, είναι ολοφάνερο ότι πολύ λίγοι το περνούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να κλείσει. Δύο πινακίδες δε που τοποθετήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια από ορειβατικούς συλλόγους σκουριάζουν, χωρίς κανείς να τις συντηρεί. Η ίδια η σπηλιά, καθώς και ένα μικρό μνημείο που έχει στηθεί εκεί πριν από χρόνια, είναι σε εγκατάλειψη και πιθανότατα η ύπαρξή της άγνωστη σε νέους ορειβάτες.

Είναι αυτονόητο ότι αποτελεί χρέος κατά κύριο λόγο των υπευθύνων η συντήρηση και η ανάδειξη της Σπηλιάς, του χώρου όπου έζησε ο Βασίλης Ιθακήσιος, καταγράφοντας τις ομορφιές του Ολύμπου, του βουνού που είναι γνωστό στα πέρατα του κόσμου.

far

Φωτογραφίες: faretra.info – Οι πίνακες είναι του Βασίλη Ιθακήσιου

banner-article

Ροη ειδήσεων