Life Περιβάλλον Περισσότερο διαβασμένα Ρεπορτάζ

Καταφύγιο Πετρόστρουγκας στον Όλυμπο – Μπαλκόνι με θέα τον Θερμαϊκό / γράφει ο Δημήτρης Τσιμούρας

Δυο είναι οι κλασικές διαδρομές για να ανεβεί  κανείς στις κορυφές του Ολύμπου με αφετηρία το Λιτόχωρο. Αυτή από τα Πριόνια και εκείνη από τη θέση Γκορτσιά.

Ξεκίνημα από το Λιτόχωρο  με αυτοκίνητο. Κάνοντας μια ενδιαφέρουσα  διαδρομή μέσα στο βουνό σε μισή ώρα περίπου φτάνει κανείς στη Γκορτσιά, στα χίλια μέτρα υψόμετρο,   πέντε χιλιόμετρα περίπου πριν από τα Πριόνια.

Από το σημείο εκείνο ξεκινάει το μονοπάτι για το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, το οποίο και συνεχίζει για το Οροπέδιο των Μουσών, ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία του Ολύμπου. Στο Οροπέδιο ως γνωστόν υπάρχουν δυο καταφύγια το «Χρήστος Κάκαλος»  και το «Γιώσος Αποστολίδης», ενώ σε απόσταση αναπνοής οι κορυφές Μύτικας,  Στεφάνη ή  Θρόνος του Δία, Προφήτης Ηλίας, Τούμπα και άλλες.

Για μας η ανάβαση αυτήν τη φορά είχε ως προορισμό το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας. Η διαδρομή για έναν μέσο ορειβάτη, ακόμη και για κάποιον που δεν έχει εμπειρία από βουνό είναι περίπου τρεις ώρες, και σχεδόν ολόκληρη είναι υπό την σκιά πανύψηλων δένδρων.  Κάποια σημεία της διαδρομής έχουν άνοιγμα προς το Θερμαϊκό και το Λιτόχωρο, καθώς και προς το Φαράγγι του Ενιπέα. Εντυπωσιακή είναι η θέα από κει του παλιού Μοναστηριού του Αγίου Διονυσίου που είναι χτισμένο μέσα στο Φαράγγι.

Κατά τη διάρκεια της ανάβασης είναι χαρακτηριστική η εναλλαγή της χλωρίδας ανάλογα με το υψόμετρο. Πεύκα, έλατα, με τις πανύψηλες οξιές να κυριαρχούν στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής, και τέλος, πλησιάζοντας την Πετρόστρουγκα συναντάς ρόμπολα, με πολλά απ’ αυτά να είναι υπεραιωνόβια.

Το καταφύγιο, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1950 μέτρων, είναι πεντακάθαρο, λειτουργικό, το περιβάλλον οικείο, και οι συνθήκες υγιεινής άριστες. Οι φύλακες ευγενικοί με ανεπιτήδευτη διάθεση για κάθε εξυπηρέτηση.  Προσφέρει στον επισκέπτη φαγητό και καλύπτει όλες τις ανάγκες διαμονής, ενώ μπορεί να διαθέσει απαραίτητα εφόδια στους ορειβάτες που θα συνεχίσουν για το Οροπέδιο.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί είδαμε να έρχονται στο  οικογένειες με μικρά παιδιά, κάτι που θεωρούμε πολύ σημαντικό.

Δύο νεαροί ορειβάτες με τους οποίους έτυχε να συνομιλήσουμε μας περιέγραψαν μια μοναδική εμπειρία που έζησαν  βράδυ παραμονής Πρωτοχρονιάς στο χιονισμένο τότε καταφύγιο, που έσφυζε, όπως μα είπαν, από επισκέπτες.

Ένα όμως από τα σημεία που θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα είναι η καταπληκτική του θέα προς το Θερμαϊκό και τη Χαλκιδική και αυτό πάντα βέβαια σε συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες. Είναι εντυπωσιακή η ανατολή του ήλιου, όπως μπορεί κανείς να δει από το καταφύγιο αλλά και της σελήνης και φυσικά  ιδιαίτερα της αυγουστιάτικης πανσελήνου που αυτές τις μέρες ζήσαμε.

Αναμφισβήτητα αποτελεί μια ιδιαίτερη εμπειρία η παραμονή στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας αλλά  και σημαντικό σταθμό για τους ορειβάτες που θα συνεχίσουν, ενώ πολύ σ’ αυτό βρίσκεται η σπηλιά του Ιθακήσιου, του ζωγράφου του Ολύμπου.

Όσοι πιστοί λοιπόν…

ΥΓ. Οφείλουμε μια παρατήρηση για το μονοπάτι που είναι ασυντήρητο. Σε πολλά σημεία υπάρχουν πέτρες και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή απ’ αυτούς που το περπατούν. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να συντηρηθεί. Οι όποιες παρεμβάσεις που έγιναν πριν από χρόνια, κυρίως με κάποια παγκάκια ή μικρά κιόσκια, έχουν αφεθεί εντελώς στην τύχη τους…

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων