Άρθρα Περιβάλλον Τοπικά

“Oικοτοπία, Δικαιοσύνη και Περιβάλλον” / γράφει ο Γιάννης Αγγέλογλου

Για τους υποψηφίους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  και οποιονδήποτε ψηφίζει σ’ όλους τους νομούς στις Περιφέρειας, σ’ όλη την Ελλάδα και στον Κόσμο, είναι πλέον καιρός να κατανοηθεί η κατηγορηματική  αναγκαιότητα, να συμμετέχει η οικολογική σκέψη και  ως πραγματολογική συγκριτική θεώρηση ακόμη,  στις αποφάσεις για την προστασία και την “ανάρρωση”  του Περιβάλλοντος.
Η σπουδαιότητα της Δικαιοσύνης στην καθημερινότητά μας, το δίκιο της υπαίθρου, -όπως λέμε το δίκαιο της θάλασσας-, της πανίδας, της χλωρίδας κι ο αδιέξοδος, (όπως αποδείχθηκε), ανθρωποκεντρικός προσανατολισμός  μας, οφείλει να είναι  θεμελιώδης νομοτελειακή προτεραιότητα.
.
Το Δίκαιο είναι συμπαντικό  κοινωνικό, συλλογικό, πολιτικό αγαθό. Η φράση “χάνω το δίκιο μου”,  εμπεριέχει μεν, την ισχυρή νομική παράμετρο του έννομου συμφέροντος του ΠΡΟΣΩΠΟΥ, αποκτά όμως ισχυρότερη υπόσταση, αρκεί και μόνο ν’ αναλογιστούμε,  πόσο  αλληλένδετα είναι τα πράγματα στη ζωή, πόσο το υψηλότερο, μοναδικό  και ακροτελεύτιο αγαθό είναι οντολογικά η ζωή μας, όταν ιδιαίτερα  φθάνει μια  στιγμή  για να “χαθεί ένα δίκιο”• όταν πνίγεται ένα δίκιο,  όταν μας πνίγει κι όταν μας καίει το δίκιο -φρικτό θάνατο από πνιγμό διάλεξε η γλώσσα μας, για να πει, χάνεται το δίκιο μου-… γιατί  το χάνει η γη, το χάνει η δημοκρατία, το χάνει η πολιτική, το χάνει η κοινωνία, το χάνουμε όλοι μας.
.
Οφείλουμε να αποδεχθούμε το δίκιο σαν ευρύτερη έννοια. Να το επεκτείνουμε, να το προάγουμε και να το συμπεριλάβουμε στον αγώνα της καθημερινότητας μας, της επιβίωσής  μας, στις σχέσεις μας, στη συμπεριφορά μας, στον τρόπο ζωής μας, κι αν είναι δυνατόν σ’ όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.  Οι καιροί ου μενετοί.
Κυρίως στις αποφάσεις μας.
.
Και δεν παίρνουμε λίγες αποφάσεις σε μια μέρα!  Παίρνουμε  35 χιλιάδες αποφάσεις, συνειδητές και ασύνειδες.
.
Μου φάνηκε απίστευτο, όταν το  διάβασα στο συμπέρασμα μιας έγκριτης νευροφυσιολογικής μελέτης, ότι ο μέσος ανθρώπινος νους, παίρνει… τριάντα πέντε χιλιάδες αποφάσεις σε μια μέρα, και ξαναδιάβασα όλη τη μελέτη.
.
Οφείλουμε λοιπόν να βάλουμε το δίκαιο στις αποφάσεις μας.
Και είναι δίκαια η απόφαση μας  για τη συμμετοχή  της οικολογίας στις αποφάσεις της διαχείρισης του  περιβάλλοντος.
Είναι δίκαιη η πράσινη λύση. Γιατί έχει σημασία, περισσότερο από ποτέ η συμμετοχή, όχι η νίκη.
Γιατί η συμμετοχή είναι τόσο  δημοκρατική, όσο δίκαιη. Γιατί είναι οικο λογική, λογική, πράσινη και λύση.
.
Ας γίνει και απόφαση όλων μας.
banner-article

Ροη ειδήσεων