Βέροια Ρεπορτάζ

Xιονισμένη Βέροια – Εικόνες μιας “άλλης” πόλης

Σίγουρα οι χιονισμένες πόλεις παίρνουν μια εντελώς διαφορετική όψη,  ιδιαίτερα όταν αυτό συμβαίνει μέσα στις γιορτές, ενώ  είναι στολισμένες.

Σκεφτήκαμε λοιπόν  να κάνουμε μια φωτογραφική περιδιάβαση  στην πόλη μας, τη Βέροια, αποτυπώνοντας  με το φακό της Φαρέτρας  χιονισμένες γωνιές της.

Το ξεκίνημα από την Πλατεία της Ελιάς. Πιο φιλική η  Πλατεία χιονισμένη,  με μικρούς και μεγάλους να απολαμβάνουν το χιόνι, να παίζουν χιονοπόλεμο και να «χτίζουν» χιονάνθρωπους.

Εμβληματικό το  Καράβι των Ξωτικών δεσπόζει αραγμένο στο λιμάνι της, καθηλωμένο από τον χιονιά, χωρίς να μπορεί να σαλπάρει. Ψάχνουμε τον καπετάνιο, το πλήρωμα από τα ξωτικά, να μας πουν κάποια χριστουγεννιάτικη  ιστορία, αλλά δεν είμαστε τυχεροί.

Κλειστό και το ταχυδρομείο του Βόρειου Πόλου, το χιόνι εμποδίζει τη λειτουργία του. Ίσως κάποια γράμματα ο Άγιος Βασίλης τα πάρει καθυστερημένα.

Σε άλλο  σημείο της Πλατείας  ένας φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας φιλοτεχνεί έναν χιονάνθρωπο. Το έργο είναι ημιτελές ακόμα  μας είπε.  Ποζάρει για να τον φωτογραφίσουμε.

Φωτογραφίζουμε και δυο Βεροιώτισσες,  που ποζάρουν  επίσης δίπλα σε έναν άλλο χιονάνθρωπο. «Δεν τον φτιάξαμε εμείς» μας είπαν.

Τα παιδιά αλλά και οι γονείς συνεχίζουν το παιχνίδι με τα χιόνια.

Πριν πάρουμε την «παραλιακή» προς το Αρχαιολογικό  Μουσείο,  συναντάμε το άγαλμα του αντάρτη που δεν το αγγίζει ο χιονιάς.

Λίγο πιο εκεί, ένας νέος πατέρας φτιάνει χιονάνθρωπο για τον πολύ μικρό του γιο.

-Είναι σημαντικό, του λέμε, τα μικρά παιδιά να έρχονται σε επαφή με το χιόνι.

-Έτσι δίνεται η ευκαιρία και για μας απαντά.

Βρισκόμαστε κοντά στο Βλαχογιάννειο  που είναι και πάλι στην επικαιρότητα αυτές τις μέρες. Το αποθανατίζουμε χιονισμένο.

Δεν ξεφεύγουν από την προσοχή μας επίσης τα όργανα άθλησης που τοποθέτησε ο Δήμος Βέροιας.

Μπροστά μας στη συνέχεια  ο ναός των  Αγίων Ανάργυρων, δεξιά μας η προτομή του Μανόλη Ανδρόνικου και λίγο μετά το άγαλμα του Καρατάσου.

Φτάσαμε μέχρι το Μουσείο. Το αποθανατίζουμε χιονισμένο και  πίσω ξανά στην πλατεία των ξωτικών.

Σ’ όλη τη διαδρομή μας είχαμε στα δεξιά ή τα αριστερά μας  τον  κατάλευκο κάμπο της Ημαθίας με τις ροδακινιές του  που είναι βέβαιο ότι σε λίγους μήνες θα τον βάψουν ροζ με τα άνθη τους.

(Σίγουρα η Πλατεία έχει  ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έτσι όπως είναι χιονισμένη και τη νύχτα.  Ο φακός αποθανάτισε χθες το βράδυ μέχρι και… ερωτικές εξομολογήσεις, χωρίς να μπαίνουμε στον πειρασμό να ρωτήσουμε αν για  εδώ ισχύει το… δις εξαμαρτείν!)

Σκεφτήκαμε να μην αφήσουμε και την άλλη μεγάλη πλατεία της  πόλης, την Ιστορική Πλατεία Ωρολογίου,  χωρίς να τη φωτογραφίσουμε.

Μέχρι εκεί στο δρόμο μας συναντάμε το τραινάκι μπροστά  στο  Δημαρχείο, ακινητοποιημένο από τον καιρό.

Η Πλατεία Ωρολογίου με τα κτίριο των παλιών Δικαστηρίων που χτίστηκε στην κατεχόμενη από τους Τούρκους Βέροια το 1906, αγνώστου σημερινού ιδιοκτήτη, τα σιντριβάνια της  και το  ηρώο  της πόλης, έργο Βαρώτσου. Λίγο πιο κει το σπίτι του Συλλογου Βλάχων Βέροιας.

Στο δρόμο μας για να κλείσει ο κύκλος της χιονισμένης Βέροιας το παλιό κτήριο των  3ου και 14ου  Δημοτικών Σχολείων Βέροιας, ο τούρκικος Μεντρεσές, Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο σήμερα, η Πλατεία Τσερμενίου,  η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με την παιδική χαρά  και το θεατράκι στο βάθος, τα τριαντάφυλλα που αντιστέκονται στον χιονιά!

far

Φωτογραφίες: faretra.info

Η νυχτερινή φωτογραφία είναι από: Ειρήνη Δασκιωτάκη

banner-article

Ροη ειδήσεων