Βέροια Ρεπορτάζ

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων στη Βέροια – Διαπιστώσεις και προτάσεις των μαθητών

 Δήμητρα Σμυρνή

 Για δεύτερη χρονιά συνεδρίασε φέτος το Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων στη Βέροια, μια ιδέα του Δημοτικού Συμβούλου και Προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, Νίκου Μαυροκεφαλίδη, που αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι έχει γίνει πια θεσμός.

Στη σημερινή συνεδρίαση, που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων  του ΔΣ της Βέροιας, παραμονές της 25ης Μαρτίου, μιας ημερομηνίας με ιδιαίτερη ιστορική βαρύτητα, η προσομοίωση της συνεδρίασης των δικών μας μαθητών με κείνην της Βουλής των Εφήβων υπήρξε επιτυχής.

Με καλεσμένο από το ΔΣ Βέροιας τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππο Πετσάλνικο, και παρόντες το Δήμαρχο Βέροιας, Κώστα Βοργιαζίδη, τον Πρόεδρο του ΔΣ, Πέτρο Τσαπαρόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Γιώργο Σοφιανίδη, τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης, Αναστασία Μαυρίδου, και το Νίκο Μαυροκεφαλίδη, άρχισαν οι εργασίες με παρόντες μαθητές που εκπροσωπούσαν Λύκεια της Βέροιας, καθηγητές και γονείς.

Εκπροσωπώντας το ΔΣ της Βέροιας ο Πρόεδρός του, Πέτρος Τσαπαρόπουλος, απευθύνθηκε στους μαθητές τονίζοντας το περιεχόμενο της Δημοκρατίας από την εποχή που πρωτοεφαρμόστηκε στην Αρχαία Ελλάδα, και επισημαίνοντας τη σημασία του για τις νέες γενιές.

«Σήμερα έχουμε τη χαρά και την περηφάνεια να δώσουμε αυτό το βήμα της Δημοκρατίας στη νέα γενιά, για να καταθέσει στην τράπεζα ιδεών του μέλλοντος» ολοκλήρωσε.

Ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης επισημαίνοντας από τη μεριά του τη σημασία της συμμετοχής των μαθητών σε τέτοιες διαδικασίες πρόσθεσε:

«Είστε τα παιδιά που αύριο θα καταθέσουν σ’ αυτές τις θέσεις, αποφασίζοντας για τα προβλήματα της πόλης.»

Η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Αναστασία Μαυρίδου απευθύνθηκε στα παιδιά λέγοντας:

«Μια πόλη είναι ευτυχέστερη, όταν ακούγονται όλες οι φωνές της. Χαιρόμαστε που θέλετε να εκφράσετε τη γνώμη σας δημόσια. Να προσφέρετε τις φρέσκες ιδέες σας στο κοινωνικό σύνολο χωρίς φόβο να τοποθετηθείτε.»

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης τόνισε τη σημασία του θεσμού καταλήγοντας:

«Του χρόνου θα είστε εκλέκτορες των ανθρώπων που θα μας κυβερνούν. Η γνώμη σας επομένως είναι σημαντική.»

Ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ και Δημοτικός Σύμβουλος, Νίκος Μαυροκεφαλίδης, αφού διάβασε το βιογραφικό του Φίλιππου Πετσάλνικου, απευθύνθηκε στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής λέγοντας:

«Σας ευχαριστούμε. Με την παρουσία σας ανοίγετε την περπατησιά του θεσμού που προσομοιάζει στο θεσμό της Βουλής των Εφήβων.

Σκοπός του δικού μας θεσμού είναι να μάθουν τα παιδιά μέσα από τις συμμετοχικές διαδικασίες να συζητούν τα προβλήματα της πόλης και να προτείνουν λύσεις.

Σήμερα οι νέοι μας συνέρχονται σε δεύτερο σώμα, για να εμπλουτίσουν με τη γνώμη τους την τράπεζα ιδεών.»

Και απευθυνόμενος στα παιδιά:

«Στα 17 σας χρόνια είστε στα πρόθυρα της ζωής. Είστε οι πιο γνήσιοι εκπρόσωποι των εφήβων μας. Εκφραστείτε ελεύθερα.»

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ξεκίνησε λέγοντας:

«Χάρηκα ιδιαίτερα όταν επικοινώνησε μαζί μου ο Δήμος, για να προεδρεύσω στη σημερινή συνεδρίαση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει απεριόριστες δυνατότητες όσον αφορά στην ευαισθητοποίηση των πολιτών.»

Καταθέτοντας την προσωπική του εμπειρία από τον πολιτικό βίο μίλησε στα παιδιά για το πόσο περισσότερες γνώσεις αλλά και ευαισθησία διαθέτουν, αντιμετωπίζοντας τα σύνθετα  σημερινά προβλήματα, σε μια εποχή που δεν είναι πολίτες μόνο της Ελλάδας αλλά της Ευρώπης και του Κόσμου.

Μιλώντας για το μακροβιότερο πολίτευμα, τη Δημοκρατία, κατέληξε λέγοντας:

«Στην Αρχαία Ελλάδα και τη δημοκρατία της ο ολοκληρωμένος άνθρωπος ήταν ο πολίτης, αυτός που συμμετείχε και όχι ο ιδιώτης, αυτός που ασχολείται μόνο με τα δικά του. Εύχομαι, λοιπόν, να γίνετε πολίτες, με την αρχαιοελληνική σημασία του όρου.»

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους μαθητές που έθιξαν ποικίλα θέματα όπως:

Προβλήματα της πόλης-περιβαλλοντικά θέματα. Τουρισμός. Πολιτισμός. Αθλητισμός. Εκπαίδευση. Κοινωνικά προβλήματα. Ενέργεια.

Με λόγο σύντομο και διαυγή είχαν την ικανότητα και να κάνουν διαπιστώσεις αλλά και να καταθέσουν προτάσεις.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων