Βέροια Ρεπορτάζ

Εντυπωσίασε το πυκνό ακροατήριο η εκδήλωση κατά των ναρκωτικών της Ομάδας Γυναικών Βέροιας της ΟΓΕ

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση της Ομάδας Γυναικών  Βέροιας της ΟΓΕ, που πραγματοποιήθηκε στο καφέ Σερεμέτα,  και είχε σαν θέμα  «Κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά».

Προλόγισε η Πρόεδρος της Ομάδας Κούλα Χατζηθεοδωρίδου, αναφερόμενη στην αρχή, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας,  στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν  πλέον άλλα περιθώρια εφησυχασμού.

Στη συνέχεια τόνισε ότι  αφορμή γι αυτήν την εκδήλωση είναι η δρομολόγηση της καλλιέργειας στο νομό μας της λεγόμενης «φαρμακευτικής κάνναβης», λέγοντας  ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία και ότι η Δημοτική Αρχή της Νάουσας ανακοίνωσε το σχεδιασμό για την ενοικίαση 1000 στρεμμάτων σε πολυεθνική Εταιρία.

Ομιλητές στην εκδήλωση η Μαρία Βάγια, ψυχίατρος και πρόεδρος του ΕΣΥΝ (Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών) παραρτήματος Θεσσαλονίκης καθώς, και ο Παναγιώτης Γεωργάκας,  ψυχίατρος – νευρολόγος, πρώην υπεύθυνος θεραπευτικού προγράμματος «ΑΡΓΩ» και μέλος του ΔΣ του ΕΣΥΝ.

Η Μαρία Βάγια, που πήρε πρώτη το λόγο, είπε ότι τα ναρκωτικά είναι ένα ζήτημα που αφορά την κοινωνία. Η δε νομιμοποίηση της καλλιέργειας της «Φαρμακευτικής κάνναβης» θα αποτελέσει το όχημα για την απελευθέρωσή της. Η ομιλήτρια έδωσε χαρακτηριστικά στοιχεία για τα ποσοστά των νέων που κάνουν χρήση κάνναβης στις διάφορες χώρες, τα οποία είναι πολύ υψηλά και σε περιπτώσεις ξεπερνούν και το 50%.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτης Γεωργάκας, αφού αναφέρθηκε στο ρόλο που παίζουν αυτές οι ουσίες και στο πώς λειτουργούν στον οργανισμό, τόνισε ότι πίσω απ’ αυτήν την ιστορία αυτό που υποκρύπτεται είναι  το να αμβλύνεται  η αντίσταση του μέσου πολίτη σε τέτοιες ουσίες.

Τόνισε επίσης ότι το κέρδος των πολυεθνικών είναι πίσω από αυτήν την ιστορία και ότι κάθε φορά προωθούνται εκείνες οι ουσίες που αφήνουν περισσότερα κέρδη.

Μιλώντας ειδικά για τη συγκεκριμένη ουσία είπε ότι από πουθενά επιστημονικά δεν προκύπτει  ότι έχει  θεραπευτικές ιδιότητες και ότι στις χώρες που  καθιερώθηκε η  συνταγογράφηση έχει αυξηθεί το ποσοστό της χρήσης.

Αφού μίλησε αναλυτικά γενικά για το θέμα της εξάρτησης όχι μόνο από ναρκωτικές ουσίες, κατέληξε ότι το πρόβλημα είναι κοινωνικό και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις από το ακροατήριο, το οποίο παρακολούθησε απνευστί τους ομιλητές, στις οποίες και δόθηκαν απαντήσεις που ικανοποίησαν.

Το ΔΣ της  Ομάδας Γυναικών  Βέροιας της ΟΓΕ  έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένο από μια τέτοια εκδήλωση  στην οποία  κυριάρχησαν η τεκμηρίωση και ο επιστημονικός λόγος σε εκλαϊκευμένη μορφή.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων