Βέροια Ρεπορτάζ

Πρωτοφανής σε όγκο η εκδήλωση της Μητρόπολης Βέροιας για τη Μακεδονία

Ξεπερνώντας ακόμη  και την έννοια του αδιαχώρητου, ως προς το πλήθος που κατέκλυσε το Χώρο Τεχνών της Βέροιας, η εκδήλωση της Μητρόπολης για τη Μακεδονία είχε να δείξει,  πέρα από το πλήθος, αποφασιστικότητα και μαχητικότητα.

Η Μητρόπολη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας υπήρξε η διοργανώτρια της εκδήλωσης, στην οποία δόθηκε ο τίτλος «Μάνα Μακεδονία μου» και συνδύασε το λόγο με τη μουσική, επιδιώκοντας την ενημέρωση αλλά και τη συναισθηματική φόρτιση  του κόσμου.

Πριν από τις 6 το απόγευμα, ώρα έναρξης της εκδήλωσης, ο τεράστιος χώρος της είχε γεμίσει μέχρι και τον εξώστη, αναγκάζοντας τον κόσμο που έμεινε έξω, στο φουαγιέ, να παρακολουθεί από κει σε οθόνη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το «Τη Υπερμάχω», δημιουργώντας έντονα συναισθηματικό κλίμα. Μετά τον χαιρετισμό του Αντιδημάρχου Παιδείας Γιώργου Σοφιανίδη, που εκπροσωπούσε το Δήμαρχο Βέροιας, ο οποίος έλειπε στην Αθήνα, το λόγο πήρε ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ο οποίος φανερά συγκινημένος, αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στα ιστορικά  γεγονότα που έχουν σχέση με τη Μακεδονία, τονίζοντας το ρόλο της Εκκλησίας στο Μακεδονικό Αγώνα, είπε: «Ο Μακεδονικός Αγώνας δεν τελείωσε. Συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας με άλλη μορφή.»

«Με τη σημερινή εκδήλωσή μας η Μητρόπολή μας ενώνει την κραυγή της αγωνίας και της διαμαρτυρίας με άλλες φωνές. Δε θα επιτρέψουμε την παραχάραξη της Ιστορίας. Θα υπερασπιστούμε χωρίς φανατισμούς την ταυτότητά μας.»

Ο Μητροπολίτης έκλεισε με τη φράση του Μίκη Θεοδωράκη

«Όταν φοβάσαι να πεις ότι αγαπάς την πατρίδα σου είναι ραγιαδισμός. Όταν το βροντοφωνάζεις, δεν είναι εθνικισμός, είναι πατριωτισμός.»

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης  ο πολιτικός επιστήμονας και συνεργάτης της Εκκλησίας της Ελλάδος Κωνσταντίνος Χολέβας.

Η ενημέρωση από τη μεριά του ξεκίνησε από το ιστορικό παρελθόν της Μακεδονίας, με τις προσωπικότητες που το σφράγισαν, από το Φίλιππο και τον Αλέξανδρο μέχρι τον Εμμανουήλ Παππά, για να καταλήξει στη προσφορά της στον Ελληνισμό σ’ όλα τα υπόλοιπα χρόνια.

Επιμένοντας ότι θα είναι τεράστιο λάθος της ελληνικής πλευράς να δεχτεί ονομασία με τοπικό προσδιορισμό, και στηρίζοντας με επιχειρήματα αυτήν την άποψη, κατέληξε:

«Επιστροφή στις ρίζες μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να ξαναβρούμε τον εαυτό μας. Να πούμε στα παιδιά μας ότι η Μακεδονία είναι μία, ελληνική και αδιαπραγμάτευτη!»

Οι χορωδίες που συμμετείχαν στην εκδήλωση, η «Μουσική Πολυφωνία» της Βέροιας και η «Χριστιανική Ελπίδα» της Θεσσαλονίκης, προσέδωσαν έντονα συναισθηματικό χρώμα στην εκδήλωση.

Η βραδιά έκλεισε με ψήφισμα που κατέθεσε ο  Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, πλαισιωμένος επί σκηνής σ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης από μητροπολίτες άλλων περιοχών της Μακεδονίας.

Με τη Φιλαρμονική της Βέροιας και τα μέλη και των δύο χορωδιών μαζί, το «Μακεδονία ξακουστή», που τραγουδήθηκε απ’ όλους μαζί, αλλά κι από τον κόσμο, έδωσε τη θέση του στον Εθνικό Ύμνο, με τον οποίο έκλεισε η βραδιά.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων