Βέροια Γράμματα & Τέχνες

“Το δεντράκι που δεν ήθελε να στολιστεί”. Μια ιδιαίτερη βραδιά λόγου και μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Μια ιδιαίτερη βραδιά λόγου και μουσικής είχαν τη χαρά να ζήσουν όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας «Το δεντράκι που δεν ήθελε να στολιστεί».

Το ομώνυμο παραμύθι της Πόπης Φιρτινίδου ζωντάνεψε τρυφερά από τα παιδικά δάχτυλα των μαθητών της, που ζωγράφισαν με νότες πάνω στο πιάνο ένα σωρό εικόνες και συναισθήματα.

Στα πλαίσια εκδηλώσεων, που η Πόπη Φιρτινίδου οργανώνει με τίτλο «Κόκκινη κλωστή δεμένη στο πεντάγραμμο μπλεγμένη», με σκοπό να καταδείξουν τη στενή σχέση  λόγου και  μουσικής,  φέτος το παραμύθι της, «Το δεντράκι που δεν ήθελε να στολιστεί», δόθηκε σε αρχάριους και μικρούς μαθητές της, για να συνοδέψουν τις λέξεις του με νότες.

Το παραμύθι της, λόγος που αγγίζει την παιδική ψυχή, γιατί μιλά τη γλώσσα της, αλλά και τους μεγάλους, γιατί είναι αριστοτεχνικά δουλεμένο, απλό και ταυτόχρονα δυνατό, με στόχους που ευαισθητοποιούν το παιδί χωρίς να καταφεύγουν στην τακτική του στείρου διδακτισμού, κράτησε το ενδιαφέρον του κοινού, που γέμισε τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από την αρχή μέχρι το τέλος. Εξαιρετικό κείμενο, που θα ήταν πολύτιμο για τους μικρούς μαθητές, αν μπορούσε να φτάσει στα σχολεία.

Οι φωνές της Σοφίας Παυλίδου και της Χαρίκλειας Ουρσουζίδου, που το απέδωσαν, το έντυσαν με μια ελεγχόμενη θεατρικότητα, που πολλαπλασίασε τη δυναμική του. Ζεστές και εκφραστικές φωνές με  ταυτόχρονη γοητευτική σκηνική παρουσία και των δύο κοριτσιών.

Οι διαφάνειες που επέλεξε η Φιρτινίδου να  συνοδέψουν το κείμενο, εντυπωσιακές με την ευρηματικότητά τους, προβλήθηκαν στην οθόνη παράλληλα με το λόγο και τη μουσική από το Θανάση Τσολάκη.

Και ο λόγος έγινε η αφορμή για να δουν οι μικροί μαθητές πώς μπορεί να δέσει με τη μουσική, δημιουργώντας ένα δυνατό και αδιάσπαστο σύνολο. Ανάμεσα στους μικρούς πολλοί αρχάριοι μαθητές, που ξεκίνησαν μόλις πριν τρεις μήνες μαθήματα πιάνου κι όμως ανέβηκαν στη σκηνή, για να παίξουν μπροστά στο κοινό. Και συγκίνησαν. Και πλάι τους και κάποιοι μεγάλοι ενίσχυσαν την τελική εντύπωση, εκεί που η παρουσία τους ήταν απαραίτητη.

Εξαιρετική η επιλογή των μουσικών κομματιών, εναρμονισμένη απόλυτα με το κείμενο, είχε μια θαυμαστή ποικιλία, όπου ο Μπραμς, ο Σοπέν, ο Βιβάλντι, ο Μότσαρτ ή ο Στράους, μπορούσαν να συμπορεύονται με το Χατζιδάκι ή με μια παλιά ινδιάνικη μελωδία ή με τα δύο ενδιαφέροντα κομμάτια που έγραψε ο Θανάσης Τσολάκης ειδικά για την εκδήλωση.

Οι μαθητές όλοι, μικροί και μεγαλύτεροι, καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό, που διέκρινε πίσω από την εκδήλωση όχι μόνο μία σοβαρή και εξαιρετικά υπεύθυνη δουλειά, αλλά πολύ περισσότερο τη σχέση της δασκάλας με τους μαθητές της, που φαινόταν όχι μόνο από το παίξιμό τους, αλλά κι από την αγάπη της γι αυτούς που εκφράστηκε σήμερα με πολλούς τρόπους.

Μια ακόμη εκδήλωση επιπέδου που προστίθεται στις πολλές της Πόπης Φιρτινίδου, που τις διακρίνει πάντα το πάθος της για τη μουσική και η αγάπη για τους μαθητές της.

Φωτογραφίες: faretra.info

Μπορείτε να διαβάσετε το 1ο από τα τρία μέρη του παραμυθιού ΕΔΩ και το 2ο ΕΔΩ.
Το 3ο μέρος ΕΔΩ

Έπαιξαν:

Λατινοαμερικανική παραδοσιακή μελωδία Ελένη Ιωακειμίδου

Θανάσης Τσολάκης Το φορτηγό Βασίλης Λιλιόπουλος

Sergei Prokofiev Το θέμα του Πέτρου Άγγελος Τσανακτσίδης

Yann Tiersen Το μικρό βαλς της Αμελί Δημήτρης Αδαμόπουλος

Johannes Brahms Νανούρισμα Κλήμης Κουφόπουλος

Robert Schumann Η πρώτη απώλεια Λευτέρης Ιωακειμίδης

Ο φόβος – Η οργή (συγχορδίες) Λευτέρης Ιωακειμίδης

Johann Strauss (υιός) Ο υπέροχος γαλάζιος Δούναβης Γιάννης Ιωαννίδης

Johannes Brahms Ουγγρικός χορός Άννα Νίκα

Cornelius Gurlitt Ασφόδελοι Αργυρώ Μαρμαρά

Νίκος Κυπουργός Χρυσαλιφούρφουρο Αργυρώ Μαρμαρά

Οι ήχοι της νύχτας (με κρουστά) Λυδία Δουλγερίδου

Wolfgang Amadeus Mozart Μικρή νυχτερινή μουσική Λυδία Δουλγερίδου

Dmitri Shostakovich Εμβατήριο Σταύρος Γαλάνης

Samuel Maikapar Ο μικρός διοικητής Κωνσταντίνος Γαλάνης

Το αυτοκίνητο Παναγιώτα Αγγελίδου

Richard Strauss Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα Παναγιώτης Λεκός

Friderick Chopin Λυπητερό βαλς Παναγιώτης Λεκός

Antonio Vivaldi Άνοιξη Ειρήνη Ζαμάνη

Antonio Vivaldi Χειμώνας Γιάννης Ιωαννίδης

Μάνος Χατζιδάκις Κεμάλ Ελένη Ιωακειμίδου

Scott Joplin Ο διασκεδαστής Άγγελος Τσανακτσίδης, Βασιλική Τσανακτσίδου

Marvin Hamlisch Τα καλύτερα μας χρόνια Λένα Ζαμάνη

Ινδιάνικη Προσευχή Μαρία Στογιαννοπούλου

Gaetano Donizetti Ένα κρυμμένο δάκρυ Άννα Μέλλιου

Θανάσης Τσολάκης Διάλογος με ένα δέντρο Ελένη Ιωακειμίδου

Paul Simon Ο ήχος της σιωπής Άννα Μέλλιου

Claude Francois Με τον δικό μου τρόπο Κατερίνα Σαρρή

Αndrew Lloyd Weber Ανάμνηση Ευτέρπη Αδαμοπούλου

banner-article

Ροη ειδήσεων