Βέροια Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας αναβίωσε και φέτος το έθιμο των “Καπεταναίων”

‘Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας γιόρτασε την Αποκριά, αναβιώνοντας με τη μορφή του γλεντιού το έθιμο των «Καπεταναίων».

Πλήθος κόσμου, όχι μόνο Βλάχοι, μαζεύτηκαν από νωρίς το απόγευμα στην αυλή του «Σπιτιού των Βλάχων», και με τους ήχους της εξαιρετικής ορχήστρας των Χάλκινων, τους Μηνάδες, που ήρθαν από τα Γρεβενά, το γλέντι πέρασε από το φαγοπότι στο χορό, στον οποίο  οι Βλάχοι ξεχωρίζουν, ενώ οι ψησταριές δούλευαν συνέχεια και το κρασί και το τσίπουρο ήταν άφθονα.

Σημαντικό το γεγονός της συμμετοχής όλων των ηλικιών σ’ αυτόν. Αγόρια και κορίτσια με τις παραδοσιακές στολές, αλλά και ασπρομάλληδες σχημάτισαν  κύκλους γύρω από την ορχήστρα, σμίγοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.

Η εκδήλωση έγινε σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Βέροιας, με παρόντες από το Δημοτικό Συμβούλιο στο γλέντι τον Δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη, τον Αντιδήμαρχο Βασίλη Παπαδόπουλο και φυσικά το Νίκο Μπέκη, ντυμένο με την παραδοσιακή βλάχικη στολή, ο οποίος και έσυρε πολλές φορές πρώτος το χορό με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δημήτρη Πίσκο και τον Αντιπρόεδρο Γιάννη Μητριτώνη.

Ο Δήμαρχος είπε χαρακτηριστικά για την εκδήλωση:

«Με χαρά βλέπουμε να αναβιώνει ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας στην πόλη μας το έθιμο των ‘Καπεταναίων’. Εμείς, από την πλευρά του Δήμου, βοηθάμε, ώστε να αντέξει το έθιμο στο πέρασμα του χρόνου. Καλή διασκέδαση.»

Και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Πίσκος  δήλωσε αργότερα στη faretra:

« Αναβιώνουμε και φέτος το έθιμο των ‘Καπεταναίων’, κάτι που το ξεκινήσαμε από την αρχή της ίδρυσης του Συλλόγου μας, τη δεκαετία του ‘80.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, ο Σύλλογος δε θέλει ν’ αφήσει το έθιμο, το αφιερώνει στον κόσμο. Με τις δυσκολίες που όλοι περνάμε, προσφέρουμε το σημερινό γλέντι σε όλους, προκαλώντας χαρά με την αναβίωσή του. Άλλωστε είναι το μοναδικό δρώμενο που γίνεται στη Βέροια μέσα στις Απόκριες.

Είμαστε, λοιπόν, εδώ, για να θυμηθούμε τα παλιά, να πιούμε και να χορέψουμε όλοι μαζί και να ξεχάσουμε για λίγο τις δύσκολες μέρες που περνάμε.

Έχουμε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τη μεριά του κόσμου, κι αυτό συμβαίνει όχι μόνο εδώ στην αυλή του ‘Σπιτιού των Βλάχων’, όπου γλεντάμε αυτήν τη στιγμή, αλλά και στους δρόμους της Βέροιας, τους οποίους θα διασχίσουμε σε λίγο.»

Το γλέντι συνεχίστηκε στην πλατεία Ωρολογίου, στην αγορά της πόλης, για να καταλήξει  στην Πλατεία Δημαρχείου.

Far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων