Βέροια Ρεπορτάζ

Ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο – Φωνές διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση των προσφύγων στη Βέροια

Δήμητρα Σμυρνή

Σε κλίμα μεγάλης έντασης πραγματοποιήθηκε το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από έγγραφο της Κυβέρνησης στο Δήμο για εγκατάσταση προσφύγων στη Βέροια, στο Στρατόπεδο της Αγίας Βαρβάρας «Αρματολός Κόκκινος».

Η συνεδρία κρίθηκε αναγκαία, όπως είπε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις του Σώματος αλλά και συμπολιτών, γύρω από το θέμα της μεταφοράς προσφύγων στην πόλη.

Ήδη, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, πολίτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Δημαρχείο. Πολλοί περισσότεροι κατέκλυσαν κυριολεκτικά την αίθουσα, εκφράζοντας   διαφορετικές απόψεις πάνω στο επίμαχο θέμα, με αποτέλεσμα να υπάρξει σύγκρουση.

Ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης  ενημέρωσε διεξοδικά  για τις κινήσεις του και για την υπάρχουσα κατάσταση το Σώμα. Δόθηκε ο λόγος πρώτα σε φορείς και κατόπιν σε πολίτες. Οι  δημοτικές παρατάξεις αποφασίστηκε να εκφράσουν τις θέσεις τους τελευταίες.

Ανάμεσα στους εκφραστές της άποψης ότι οι πρόσφυγες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην περιοχή, ιδιαίτερα βαρύνουσα ήταν εκείνη των κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας -όπου και προτάθηκε να  γίνει η εγκατάσταση των προσφύγων-  οι οποίοι και διαμαρτυρήθηκαν όχι μόνο μέσω του Προέδρου τους , όχι μόνο με έγγραφο το οποίο  κατέθεσαν, αλλά και με έντονες φωνές, διακόπτοντας ή γελώντας ειρωνικά, όταν διατυπώνονταν αντίθετες θέσεις.

Με πάθος επίσης  διατυπώθηκε και η άποψη υπέρ  της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων για εγκατάστασή  τους εδώ με αξιοπρεπή διαβίωση.

Έτσι, διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές οπτικές, διαφορετικές προτάσεις και από τους πολίτες και από τις παρατάξεις αργότερα, οι οποίες όμως, παρά τη σύγκρουση και τους υψηλότατους τόνους, είχαν και ένα σημαντικό κέρδος, την ενεργοποίηση των πολιτών και το δημόσιο διάλογο.

Καθοριστικός, σ’ αυτόν το δύσκολο διάλογο, ο ρόλος του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος κατέθεσε όχι μόνο την εμπειρία του, αλλά και την ικανότητα να κρατά ισορροπίες.

Αφού συγκεντρωθούν οι απόψεις όλων των ενδιαφερομένων και μετά από καταγραφή τους, θα κατατεθούν στο Υπουργείο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και η αξιοπρεπής διαβίωση των προσφύγων εδώ, σύμφωνα με την άποψη του Δημάρχου.

( Εκτενές ρεπορτάζ, γύρω από τις θέσεις των δημοτικών παρατάξεων, συμβούλων, φορέων και πολιτών, μπορείτε να διαβάστε εδώ)

banner-article

Ροη ειδήσεων