Απόψεις Πολιτική

“ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ” Του Μιχάλη Γαλουζή

Όπως και να διαβάσει κανείς τις σημερινές εξελίξεις, υπάρχουν συγκεκριμένες αλήθειες που πρέπει να ειπωθούν.

ΑΛΗΘΕΙΑ 1η. Υπάρχει ένα δεδομένο σύνολο μέτρων (Μνημόνια 1-2-3) τα οποία, τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-ΑΝΕΛ-ΔΗΜΑΡ-ΠΟΤΑΜΙ κλπ δηλώνουν ευθαρσώς και με προκλητική ειλικρίνεια, ότι θα εφαρμόσουν. Το τι δικαιολογία επικαλείται ο καθένας εκ των υστέρων, προκειμένου να εφαρμόσει τα μέτρα αυτά, ελάχιστη σημασία έχει. Άρα στηρίζοντας ή ψηφίζοντας τα κόμματα αυτά, έχουμε εκ των προτέρων γνωστό, το αποτέλεσμα σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθηθεί.

333224_337358339638265_1388962895_oΑΛΗΘΕΙΑ 2η. Τα παραπάνω κόμματα μαζί και με άλλα μικρότερα, απλά προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι δεδομένη η Ευρωπαϊκή πορεία και παραμονή της χώρας μας, είναι δεδομένη η συνέχιση μιας βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής. Επομένως υποστηρίζουν ότι τα κριτήρια ψήφου πρέπει να είναι κυρίως το ποιο κόμμα έχει την δυνατότητα να σχηματίσει συνεργατική κυβέρνηση, διαθέτει σήμερα τους «ικανότερους» διαχειριστές και τους πιο «αδιάφθορους» πολιτικούς. Δηλαδή βάζουν σε δεύτερη μοίρα το περιεχόμενο της πολιτικής τους, επειδή δεν διαφέρει επί της ουσίας στα κόμματα αυτά. Άρα ψηφίζοντας τους, αποδεχόμαστε ή έστω ανεχόμαστε τα ψέματα τους και τους δίνουμε άλλοθι, να συνεχίζουν να εμφανίζονται τάχα ως διαφορετικοί, ενώ υποστηρίζουν την ίδια στυγνή αντιλαϊκή πολιτική.

ΑΛΗΘΕΙΑ 3η Το νέο κόμμα της Λαϊκής Ενότητα (Λαφαζάνης) έχει στηρίξει (με τα στελέχη του) όλες τις προηγούμενες επιλογές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έβαλε πλάτη να περάσουν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και θεώρησε δεδομένη την Νατοϊκή συμμετοχή της χώρας μας. Δεν στήριξαν καμιά πρόταση που έφερε το ΚΚΕ στη βουλή για κατάργηση των πρότερων μνημονικών μέτρων, για επαναφορά της 13η σύνταξης κλπ. Στήριξαν την δημιουργία νατοϊκής βάσης στη Κάρπαθο, υποδαυλίζοντας με τον τρόπο αυτό την εθνική κυριαρχία της χώρας μας. Το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας δεν είναι κάτι διαφορετικό, δεν είναι καν αριστερό. Είναι σάρκα από την σάρκα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι έντιμοι αγωνιστές, απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να αναζητήσουν ξανά ένα κόμμα ενσωματωμένο στο αστικό σύστημα, ένα κόμμα που ακολουθεί την πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν χρειάζονται ένα ΣΥΡΙΖΑ Νο 2.

1891198_701521099888652_1842155284_nΑΛΗΘΕΙΑ 4η Το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής δεν αποτελεί καμιά φιλολαϊκή διέξοδο. Παρά τον «αντιμνημονιακό» του λόγο, σε κρίσιμα θέματα που αφορούσαν προνόμια εφοπλιστών, τάχθηκε μέσα στη βουλή κατά της κατάργησης τους. Επίσης στελέχη του διώκονται για σαφείς εγκληματικές πράξεις. Για δε το μεταναστευτικό δημαγωγούν, διότι τάσσονται υπέρ της δυναμικής στρατιωτικής αποτροπής εισόδου του προσφυγικού κύματος, μετατρέποντας έτσι τα Ελληνικά νησιά σε εμπόλεμη ζώνη. Επίσης με τον τρόπο αυτό, αθωώνουν τους κύριους υπαίτιους αυτής της τραγωδίας, που δεν είναι άλλοι από τα ισχυρά συμφέροντα ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή και ειδικά στο Ιράκ, Αφγανιστάν και Συρία.

ΑΛΗΘΕΙΑ 5η. Η λαϊκή δυσαρέσκεια που υπάρχει, πρέπει να εκφραστεί οργανωμένα. Μέσα από δυνάμεις που όλα αυτό το διάστημα είπαν στον λαό την αλήθεια. Εξήγησαν και προειδοποίησαν για τις πραγματικές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι ως κακοί μάντεις, αλλά γιατί ήξεραν ότι, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη δώσει πριν κυβερνήσει, τα διαπιστευτήρια της στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων, στους τραπεζικούς ομίλους, στις ΗΠΑ και σε ισχυρές οικονομικές ομάδες (Κόμο της Ιταλίας κλπ). Τέτοιες δυνάμεις είναι το ΚΚΕ.

ΑΛΗΘΕΙΑ 6η. Η αποχή από τις εκλογές ή ακόμα και η χαλαρή «χαβαλετζίδικη» ψήφος στυλ κόμματος Λεβέντη (που οι δημοσκοπήσεις ξέθαψαν από το 0,3% στο 3%) είναι σαφώς ένα είδος διαμαρτυρίας. Αυτή όμως η στάση δεν φοβίζει κανένα. Αποτελεί απλά εκτόνωσης στιγμής.

Τα Μνημόνια μετατρέπουν την ζωή μας σε κόλαση και ζούγκλα. Δεν πολεμιούνται με την αποχή και τον χαβαλέ του Λεβέντη. Θέλει οργάνωση, αποφασιστικότητα, πείσμα για αγώνα σκληρό. Αυτοί που κυβέρνησαν πρέπει να τιμωρηθούν εκεί που τους πονάει. Δυναμώνοντας το ΚΚΕ.

Γιατί δυνατό ΚΚΕ μπορεί να βοηθήσει να αναπτυχθούν αντιστάσεις, αγώνες, να οργανωθεί λαϊκό κίνημα που θα παλεύει για τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Δυναμώνοντας το ΚΚΕ μπορούν να αρχίσουν να μπαίνουν επί τάπητος, ως λαϊκές απαιτήσεις, ζητήματα όπως αποδέσμευση από την ΕΕ, διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση μεγάλων μέσων παραγωγής και εργατική- λαϊκή εξουσία.1653359_688386231202139_1506862522_n

ΑΛΗΘΕΙΑ 7η. Ο συσχετισμός δυνάμεων σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας ( και όχι μόνο), είναι σαφώς αρνητικός. Αυτός όμως ο αρνητικός συσχετισμός, χρησιμοποιείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις προκειμένου να πείσουν ότι δεν γίνεται αλλιώς. Δεν μπορεί δηλαδή η χώρα μας να ακολουθήσει μια άλλη πορεία. Γι αυτό και ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται ως το αποτέλεσμα ενός αναγκαίου συμβιβασμού.

Βέβαια η πραγματικότητα είναι ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ ευθύς εξαρχής είχε αποφασίσει την συνέχιση των Μνημονίων 1 και 2(πρόγραμμα 20 ΦΕΒ) και η όποια διαπραγμάτευση, γινόταν στη βάση της επιπλέον εξασφάλισης, και κάποιων προνομίων για τη ελληνική ολιγαρχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερασπίστηκε λαϊκά συμφέροντα, ώστε «ηττημένος» να εμφανίζεται το Μνημόνιο 3 ως αναγκαίος συμβιβασμός. Τα μέτρα για το λαό ήταν δεδομένα. Πριν αλλά και τώρα.

Το ΚΚΕ προτείνει την αποδέσμευση από την ΕΕ και την σύγκρουση με τους δανειστές ως μια από τις προϋποθέσεις για μια άλλη πορεία της χώρας. Ξεκαθαρίζει όμως, ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα αλλά είναι συγκρουσιακή, με το λαό να πρωταγωνιστεί και όχι να τρέφεται με τις αυταπάτες και φρούδες ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΛΗΘΕΙΑ 8η. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικός σχηματισμός δεν έχει σχέση με την Αριστερά. Ούτε είχε. Μπορεί μέρος των φίλων και μελών του να έχει ριζοσπαστική και αριστερή συνείδηση, αυτό όμως δεν αρκεί για να χαρακτηρίζεται ως Αριστερά. Γι αυτό ας μην χρεώνουν στην Αριστερά την κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν την κάλπη ας σκεφτούμε το τοπίο μετά τις εκλογές. Πολλά κόμματα να συνωστίζονται για κυβερνητική εκπροσώπηση με Μνημόνιο 3. Απέναντι σε όλα αυτά στέκει το μήνυμα του ΚΚΕ προς το λαό. «ΤΟΥΣ ΔΟΚΙΜΑΣΕΣ! ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ».

ΓΑΛΟΥΖΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

Τα σκίτσα είναι του χαράκτη και σκιτσογράφου Νίκου Τερζή

banner-article

Ροη ειδήσεων