Εκκλησια Τοπικά

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά , στο Βέρμιο

Με τον Εσπερινό και τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, συνοδεία νέων με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές που «φρουρούσαν» την εικόνα, ξεκίνησαν σήμερα το απόγευμα 14/8/2015 οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Καστανιά Ημαθίας για τον Δεκαπενταύγουστο.

Λίγη ώρα αργότερα μουσικές και μελωδίες από τον Πόντο, από νέους των ποντιακών σωματείων, πλημμύρισαν τις πλαγιές του Βερμίου, εκεί όπου κάθε χρόνο τέτοιες μέρες συρρέουν εκατοντάδες πιστοί σε μια γιορτή που αποτελεί συνέχεια της παράδοσης του ελληνισμού στον Πόντο.

Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά», το Σάββατο 15 Αυγούστου, στις 7:00 π.μ., θα ξεκινήσουν ο Όρθρος και το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα.

Η επίσημη λιτάνευση της εικόνας θα ξεκινήσει στις 10:30 π.μ. και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων.

panadia_soumela1_0Σημειώνεται ότι το προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο ξεκίνησε το 1951, χρονιά που εγκαταστάθηκε η ιστορική εικόνα στη νέα της κατοικία. Την εικόνα είχε μεταφέρει από το Μοναστήρι του όρους Μελά του Πόντου ο αείμνηστος αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Σουμελιώτης το 1931.

pontos-news.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων