Ρεπορτάζ

Πιστοποιήσεις ανελκυστήρων: Μια εύθραυστη “ισορροπία” αντοχών…

2014-07-21-reportaz-asanser2

Ανάμεσα στην αναγκαστική ασφάλεια και την καταναγκαστική οικονομική εξόντωση

Πάνω από το 50% των οικοδομών της Βέροιας «χρεώθηκε» την ευρωπαϊκή οδηγία

Την πρόσθετη και δυσβάσταχτη, πολλές φορές επιβάρυνση του κόστους συντήρησης ή και αντικατάστασης ανελκυστήρα αντιμετωπίζουν πολλοί εκ των ενοίκων και ιδιοκτητών διαμερισμάτων στον οικοδομικό ιστό της Βέροιας, στο πλαίσιο εφαρμογής της από ετών Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την πιστοποίηση ασφαλούς λειτουργίας των ανελκυστήρων. Σχεδόν το 50% των οικοδομών της πόλης, σύμφωνα με συγκεκριμένα στοιχεία ειδικών που μίλησαν στη faretra.info, έχει υποστεί υποχρεωτικούς ελέγχους για την έκδοση πιστοποιητικών ασφαλούς λειτουργίας, κάτι που συνεπάγεται ταρίφα πάγιας επιβάρυνσης περί τα 200 ευρώ μόνο για την πιστοποίηση, ενώ ο πήχης επιβάρυνσης ανεβαίνει κατακόρυφα, όπου διαπιστωθούν απαραίτητες επισκευές ή και αντικατάσταση του ίδιου του ανελκυστήρα, με το κόστος να «αναρριχάται» ή και να ξεπερνά τα 20.000 ευρώ κατά περίπτωση.

«ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ» Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που υποχρεώνει την Ελλάδα για εναρμόνιση της πολιτικής της με τα κοινοτικά στάνταρτς επί του θέματος, τίθεται σε εφαρμογή, μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση σχεδόν αποσπασματικά, εδώ και μια δεκαετία περίπου, με συνεχόμενες παρατάσεις, καθώς η οικονομική πραγματικότητα των Ελλήνων είναι απαγορευτική για ένα επιπλέον έξοδο και μάλιστα υψηλότατου κόστους, εφόσον δεν συντρέχουν άμεσοι λόγοι ασφάλειας, στο μηνιαίο οικογενειακό προϋπολογισμό, χάριν των απαιτήσεων για πιστοποίηση.

Αυτά προκύπτουν και από τις δηλώσεις στην εφημερίδα μας, δύο αντιπροσωπευτικών ανθρώπων της τοπικής μας αγοράς, του Χρήστου Δέλλα, ιδιοκτήτη Γραφείου Έκδοσης Κοινοχρήστων και του Πολυχρόνη Καμπαϊλή από το Τεχνικό Γραφείο Ανελκυστήρων «ΑΦΟΙ ΚΑΜΠΑΪΛΗ».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ «ΦΑΡΕΤΡΑ»

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΕΛΛΑΣ – ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ
«…Τα 200 ευρώ είναι το μίνιμουμ έξοδο για ένα ασανσέρ που είναι καινούργιο ή δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα και λειτουργεί κανονικά και δε χρειάζεται επισκευές. Εφόσον όμως χρειαστούν επισκευές ή αντικαταστάσεις, πάγια προβλήματα παλιών, ως επί το πλείστον οικοδομών, τότε οι αποκλίσεις είναι μεγάλες και σαφώς η επιβάρυνση στα κοινόχρηστα αναλογικά πολύ μεγαλύτερη, κατά διαμέρισμα.2014-07-21-reportaz-asanser
Στα πιο παλιά ασανσέρ που λειτουργούν με συρματόσχοινα, για παράδειγμα, οι επισκευές στο μηχανισμό, (αλλαγή συρματόσχοινων, τροχαλίας κλπ) ανεβάζουν το κόστος πάνω από 2000 ευρώ, κατά περίπτωση. Αν μιλήσουμε και για αντικατάσταση… η τιμή μπορεί να φτάσει και στα 20.000 ευρώ. Πάνω από το 50% των οικοδομών στη Βέροια έχουνε μπει την τελευταία χρονιά σε αυτή τη διαδικασία. Συμφέρει να είσαι σε μεγάλη οικοδομή, για να μπορέσεις να αντέξεις το κόστος, ώστε να μοιράζεται κάπως…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δέλλας.

2014-07-21-reportaz-asanser-kamailisΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΚΑΜΠΑΪΛΗΣ – ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΕΛΚΥΣΤΥΡΩΝ
«…Το κλιμάκιο του αρμόδιου φορέα ελέγχου προβαίνει σε υποχρεωτικό έλεγχο, κατόπιν σε σχετική έκθεση και έπειτα στην έκδοση πιστοποιητικού. Ο φορέας του αρμόδιου Υπουργείου είναι υπεύθυνος για αυτή τη δουλειά και θα περάσει και δεύτερη φορά να ελέγξει και εφόσον τα έχει βρει όλα όπως τα έχει καταγράψει, τότε θα δώσει πιστοποιητικό. Αυτή η νομοθεσία για τις πιστοποιήσεις των ανελκυστήρων είναι παλιά αλλά η εφαρμογή της ποτέ δεν ολοκληρώθηκε για έναν και μόνο λόγο: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ! Και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός κοστολογίου των προϋποθέσεων για πιστοποίηση.
Αρκούμαστε λοιπόν στα αναγκαία. Όταν υπάρχουν γέροι, ανάπηροι, γυναίκες με παιδιά που χρειάζονται ασανσέρ, τότε θα κοιτάξουμε να επιδιορθώσουμε τα απολύτως αναγκαία, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι με ασφάλεια. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι ο ανελκυστήρας που θα επιδιορθωθεί στα βασικά μπορεί και να πιστοποιηθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, υποχρεούμαστε να προχωρήσουμε σε σφράγισμα…», ήταν τα λόγια του κ. Καμπαϊλή.

 

banner-article

Ροη ειδήσεων