Βέροια Διατροφή Ρεπορτάζ Τοπικά

Στο ψαράδικο των Θωμά & Νίκου κουβεντιάζοντας για φρέσκα και ποιοτικά ψάρια

Δευτέρα σήμερα και τα φρέσκα ψάρια γέμισαν τους πάγκους περιμένοντας τους αγοραστές τους. Η Φαρέτρα  έκανε ένα μικρό ρεπορτάζ για τους αναγνώστες της, ρωτώντας τι πρέπει να προσέχει κανείς στην αγορά των ψαριών

Ο Νίκος πουλά χρόνια ψάρια στην Πλατεία Αγίου Αντωνίου της Βέροιας στο ψαράδικο “Θωμάς – Νίκος” και η σχέση με τους πελάτες του είναι σχέση εμπιστοσύνης. Ποιότητα, ειλικρίνεια και καθαριότητα στον χώρο είναι τα χαρακτηριστικά του ιχθυοπωλείου. Απαντά σε ερωτήσεις για τα γνωρίσματα του φρέσκου ψαριού, για τις κατηγορίες τους, για τις ιδιαιτερότητες των ψαριών του ιχθυοτροφείου, για τα ψάρια ντόπια και Εξωτερικού, για την αύξηση των τιμών, για το ψήσιμο που προσφέρει σχεδόν δωρεάν το κατάστημα -μεγάλη ανάσα για τις νοικοκυρές- και προπαντός για τη σχέση πελάτη ιχθυοπώλη, που πρέπει να είναι σχέση εμπιστοσύνης.

………………………………

Είπε απαντώντας στις ερωτήσεις μας:

Το πρώτο είναι το πού πάμε ν’ αγοράσουμε ψάρια, το δεύτερο και απαραίτητο είναι η εικόνα του ψαριού. Πρέπει να είναι γυαλιστερό και να έχει “σάλια”, να έχει καθαρά μάτια και κόκκινα βράγχια.

Υπάρχουν ψάρια που είναι της ίδιας κατηγορίας, αλλά δεν μοιάζουν. Αυτό εξαρτάται από το καΐκι που τα πιάνει και από το πώς φτάνουν στην Αγορά. Υπάρχει τσιπούρα σημερινή, χθεσινή ή προχθεσινή, που περίσσεψε στην Αγορά. Εξαρτάται πάντα από το τι θέλεις να αγοράσεις, αλλά και από το τι θέλεις να πουλάς.

Επομένως, έτσι εξηγούνται και οι διαφορετικές τιμές στην αγορά των ψαριών.

Άλλη περίπτωση είναι τα κεφαλόπουλα. Δεν τα προτιμά ο κόσμος. Υπάρχει η κατηγορία τους το “τοπάνι, που είναι πολύ παρεξηγημένο ψάρι, και τα “μιξινάρια”. Αυτά είναι τα καλύτερα στην κατηγορία των κεφαλόπουλων. Κακώς ο κόσμος δεν τα αγοράζει. Είναι και καλό ψάρι και φτηνό. Φυσικά υπάρχει και η β’ κατηγορία, οι κέφαλοι. Καλύτερα, το ξαναλέω, είναι τα τοπάνια και τα μιξίνια.

Ας πάμε τώρα και στα ψάρια ιχθυοτροφείου. Κι εδώ υπάρχουν ποιότητες.  Εξαρτάται από το τι τα ταΐζουν. Το ψάρι πρέπει να είναι “σπαθί”. Ούτε υπερβολική τροφή, για να φουσκώσουν κι από μέσα να είναι κούφια, ούτε η τροφή να είναι κακής ποιότητας. Από κει και πέρα όλα τα μεγαλώνουν τώρα στη θάλασσα, όχι όπως παλιά. Αν τα δώσουν καλή τροφή από το ιχθυοτροφείο και τα δώσουν σε καλή Αγορά, θα πάρουν τελικά και τα λεφτά τους.

Οι διαφορετικές τιμές στα ψάρια ιχθυοτροφείου δείχνουν και την ποιότητα του ψαριού. Τα διαλογής είναι φθηνότερα. Τα εκλεκτά είναι πάντα ακριβότερα.

Πάλι να ξαναπώ παίζει ρόλο στο καλό ψάρι ο καπετάνιος που τα ψάρεψε.  Όσο για το πού ψαρεύονται, οι θάλασσες της Ελλάδας είναι γενικά καλές.

Έρχονται κι από το Εξωτερικό ψάρια. Ο πελάτης δεν μπορεί να δει τη διαφορά ανάμεσα στον μπακαλιάρο της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το μαγαζί, όμως, ξέρει.

Στα θαλασσινά της νηστείας πρέπει να είμαστε επίσης προσεκτικοί. Πρέπει  πάνω απ’ όλα να υπάρχει ο ιχθυοπώλης της εμπιστοσύνης μας, μάτια και βράγχια του ψαριού  καθαρά, όπως είπα και προηγουμένως.

Οι τιμές των ψαριών έχουν κι αυτές ανέβει ένα με ενάμιση ευρώ. Λαυράκια, τσιπούρες… Τα άγρια τα ψάρια παίζουν στις τιμές τους ανάλογα με το τι έχει η αγορά. Προσφορά και ζήτηση, κάθε φορά.

Όσο για το ψήσιμο των ψαριών που προσφέρουμε στους πελάτες μας είναι σχεδόν δωρεάν. Το τελευταίο που θα σκεφτεί ένας πελάτης μας που θα πάρει ψάρια είναι το πόσο θα δώσει για να του τα ψήσουμε. Σχεδόν τίποτα.

Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι πως όταν πάμε να αγοράσουμε ψάρι πρέπει να κοιτάμε την ποιότητα, γιατί το ψάρι είναι ευαίσθητο. Το ψάρι το τρώμε συνήθως μια φορά την εβδομάδα κι εκείνη τη μία φορά πρέπει να φάμε ένα καλό ποιοτικά ψάρι.

Στο μαγαζί μας εκείνο που κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια είναι η εμπιστοσύνη των πελατών μας. Κι αυτήν τη σχέση προσπαθούμε πάντα να την κρατήσουμε.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων