Ιστορία Περισσότερο διαβασμένα Ρεπορτάζ

Φίλοι του Εθνογραφικού Κέντρου Γιώργη Μελίκη / Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για τον Τέλλο Άγρα

——

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα 10 Οκτωβρίου, η Ημερίδα για τον Μακεδονομάχο Τέλλο Άγρα από τους Φίλους του Εθνογραφικού Κέντρου Γιώργη Μελίκη, με τίτλο “Εννέα μήνες αγώνα στη Μακεδονία”.

Με πολλούς φορείς που νοιάζονται για την Ιστορία του τόπου και τη μνήμη ως δύναμη συνεκτική ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον του, που υποστήριξαν ως συνδιοργανωτές την εκδήλωση, η Ημερίδα συγκέντρωσε από το πρωί, στη ζεστή αίθουσα των Φίλων του Εθνογραφικού στη Μελίκη, τον κόσμο που παρακολούθησε την εκδήλωση μέχρι αργά το μεσημέρι.

Η ημερίδα είχε εκείνα τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν το μέγεθος μιας επιτυχίας.  Τη συμμετοχή του κόσμου,  τη συγκέντρωση πολλών υποστηρικτικών φορέων που δημιουργούν μια αισιόδοξη συνοχή, αλλά και την πολυπρισματική προσέγγιση του αντικειμένου από τους εισηγητές,  με άψογο συντονισμό.

Στην Αίθουσα των Φίλων, όπου η Έκθεση η αφιερωμένη στο Ρήγα είναι ακόμα εκεί και δημιουργεί με τα εκθέματά της την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για ανάλογες εκδηλώσεις, ο πρόεδρος των Φίλων του Εθνογραφικού Κέντρου Γιάννης Μοσχόπουλος καλωσόρισε  το κοινό λέγοντας:

“‘Ολα ξεκίνησαν από τη συνεχή αναφορά του Γιώργη Μελίκη στον Τέλλο Άγρα, τον ονειροπόλο και ρομαντικό αγωνιστή του Μακεδονικού Αγώνα, οδηγώντας τους Φίλους του Εθνογραφικού Κέντρου στην πραγματοποίηση της σημερινής ημερίδας. Ιδιαίτερη χαρά μάς προκάλεσε η υποστήριξη τόσων φορέων – Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία “Φίλιππος”, Πολιτιστική Εταιρεία “Ανάστασιος Μιχαήλ ο Λόγιος”, Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας – καθώς και του Συλλόγου Μεσσηνίων Μακεδονίας – Θράκης, που τους καλέσαμε και μας τιμούν με την παρουσία τους εδώ σήμερα.”

Ο Γιώργης Μελίκης είπε χαιρετίζοντας στην εκδήλωση:

[…] “Ο Άγρας είναι από τους πιο αγαπημένους μου ήρωες, όχι μόνο του Μακεδονικού Αγώνα, αλλά της Ιστορίας. Μια συνταρακτική φυσιογνωμία.[…] Ένα 25χρονο παλικάρι που τα παρατάει όλα και δραπετεύει στην κυριολεξία, για να ζήσει στα ραγάζια και τα κουνούπια μας αφιλόξενης λίμνης και σε έναν αγώνα σκληρό και αδυσώπητο για μια Ελλάδα και μια Μακεδονία, που δεν περιμένουμε επετείους για να την γιορτάσουμε, αλλά που ζούμε και αναπνέουμε κάθε μοναδική και ακριβή στιγμή της ζωής μας.”[…]

Οι εισηγήσεις που ακολούθησαν έφεραν η κάθε μια και κάτι διαφορετικό, συμπληρώνοντας την προσωπικότητα και τη δράση του Άγρα με την ιδιαίτερη οπτική του κάθε εισηγητή, καθώς ο ένας συμπλήρωνε τον άλλο, σε μια συνεχή αλληλουχία πληροφοριών και καταθέσεων.

Ο Βασίλης Νικόλτσιος, συντονιστής της ημερίδας, έδωσε στο ξεκίνημα και το οικογενειακό ιστορικό του Καπετάν Άγρα,  του Σαράντου Αγαπηνού, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, για να φωτίσει τη δράση του στο Βάλτο και στο Ρουμλούκι με μεγάλη προσοχή και ιστορική συνέπεια στη συνέχεια ο Γιάννης Μοσχόπουλος.

Ο Γιώργος Μάλλιος έδωσε τη δράση του ήρωα στη Νάουσα λίγο πριν το τέλος του, προσθέτοντας πλήθος νέων πληροφοριών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για να κλείσει το πρώτο μέρος των εισηγήσεων ο Γιάννης Παπαλαζάρου, μιλώντας για τις τελευταίες συνταρακτικές στιγμές του ήρωα  και τον απόηχο του αγώνα του.

Στο δεύτερο μέρος των εισηγήσεων, μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, ο π. Αθανάσιος Βουδούρης έδωσε άγνωστα ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δράση και τη θυσία του Άγρα, όπως  προκύπτουν από γραπτά κείμενα μέσα από την περίοδο του Μεσοπολέμου και η Δήμητρα Σμυρνή φόρτισε συγκινησιακά την προσωπικότητα του ήρωα, συμπληρώνοντας το πορτρέτο του μέσα από τη λογοτεχνική οπτική της Πηνελόπης Δέλτα.

Στο τέλος των εισηγήσεων ακολούθησαν χαιρετισμοί και τοποθετήσεις πάνω στο θέμα και από το Σύλλογο Μεσσηνίων και από όλους τους συνδιοργανωτές, για να κλείσει ο Πρόεδρος των Φίλων του Εθνογραφικού, Γιάννης Μοσχόπουλος, λέγοντας:

[…]” Τιμήσαμε τη μνήμη του Τέλλου Άγρα λιτά και περιεκτικά. Δηλώνουμε πως είμαστε έτοιμοι για νέες συνεργασίες ταράζοντας τα λιμνάζοντα ύδατα…”

far

Φωτογραφίες : faretra.info  

Ολόκληρη την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε: Μέρος Α ΕΔΩ / Μέρος Β ΕΔΩ

banner-article

Ροη ειδήσεων