Πολιτισμός

Αφιέρωμα στον Jean Philippe Rameau από τον Τάσο Πρωτοψάλτου

2014-12-19-Politismos-protopsaltou-mentrese

Απόψε στο “Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο” της Βέροιας, στις 8.00μ.μ.

250 χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο του Jean Philippe Rameau, Γάλλου συνθέτη και θεωρητικού της μουσικής της περιόδου του Μπαρόκ, και απόψε (19-12-14) θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στο έργο του, στις 8 το βράδυ, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο –στη Βέροια, με την καλλιτεχνική αλλά και επιστημονική επιμέλεια του Τάσου Πρωτοψάλτου, στο πλαίσιο του παγκόσμιου εορτασμού του 2014, στο χώρο της όπερας και της μουσικής, ως «έτους Jean Philippe Rameau».

Το παρόν αφιέρωμα αποτελεί τη μοναδική εκδήλωση αφιερωμένη στον Jean Philippe Rameau στον ελληνικό χώρο. Το αφιέρωμα αποτελείται από διάλεξη του Tάσου Πρωτοψάλτου, καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σχετικά με το οπερετικό έργο του Jean Philippe Rameau και τη γαλλική Μπαρόκ όπερα, προβολή της εξαιρετικής παράστασης όπερας Hippolyte et Aricie (Ιππόλυτος και Αρικία, 1733), σε παραγωγή της Όπερας του Παρισιού, καθώς και ένα μοναδικό μουσικό intermezzo στο οποίο θα παρουσιαστούν ζωντανά αποσπάσματα από όπερες του Jean Philippe Rameau.

Το αφιέρωμα στο Jean Philippe Rameau διοργανώνει η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ημαθίας σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Βέροιας, το οποίο θα συμμετέχει με μουσικά σύνολα καθηγητών και μαθητών του. Σολίστ η σοπράνο Ελένη Αναγνώστου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΤΑΣΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΟΥ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε το 1980 στη Βέροια. Σπούδασε Παραστατικές Τέχνες, Κινηματογράφο, Σκηνογραφία/Ενδυματολογία και Καλές Τέχνες στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Ρώμης και στο Wimbledon School of Art του Λονδίνου. Υπήρξε υπότροφος του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, της Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου της Ρώμης και του Sannio Film Festival. Το έργο του περιλαμβάνει Σκηνοθεσία, Σκηνογραφία και Ενδυματολογία για Όπερα , Θέατρο και Μπαλέτο. Έχει συμμετοχή σε διεθνείς λυρικές παραγωγές.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στις σχέσεις Παραστατικών και Εικαστικών Τεχνών, στην εικαστική μεταγραφή της δραματουργίας στο πλαίσιο του παραστατικού φαινόμενου καθώς και στην Ιστορία της Όπερας. Έχει παρουσιάσει το ερευνητικό και θεωρητικό του έργο σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει συνεργαστεί με πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Από το 2005 συνεργάζεται ως επισκέπτης καθηγητής με το Τμήμα Σκηνογραφίας της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Το 2009 ίδρυσε το Εργαστήριο Σκηνογραφίας/Ενδυματολογίας στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας όπου και διδάσκει. Έχει διδάξει επίσης στην Ακαδημία Όπερας της Στοκχόλμης.
Μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου της Unesco και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών της Ελλάδος.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας