Βέροια Βιβλίο Ρεπορτάζ

Το βιβλίο της Εύας Ιεροπούλου «Ο πόλεμος των κάστρων» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας / γράφει η Ειρήνη Δασκιωτάκη

“Μια φορά κι έναν καιρό, σε δύο κορφές δύο διπλανών βουνών, ήταν δυο κάστρα: το Ψιθυρόκαστρο και το Βροντερόκαστρο. Στο Βροντερόκαστρο ζούσαν οι Βροντεροί, που μιλούσαν πάντα δυνατά, και παντού στο Βροντερόκαστρο άκουγες φωνές και τραγούδια. Στο Ψιθυρόκαστρο ζούσαν οι Ψιθυριστοί, που πάντα ψιθύριζαν. Και παντού γύρω τους απλωνόταν γαλήνη και ησυχία.”

Έτσι αρχίζει το βιβλίο της Εύας Ιεροπούλου, “Ο πόλεμος των κάστρων!”

Ένα βιβλίο που στο οπισθόφυλλο του

έχει τυπωμένα τα λόγια της κυρίας Δικαστίνας:
“Θυμηθείτε πώς πριν μαλώσετε, ζήσατε αγαπημένοι μια ολόκληρη ζωή.”

Η συγγραφέας ευχαρίστησε τη Δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη, επισημαίνοντας τη σημαντικότητα αυτού του χώρου, παρουσίασε τις δύο μουσικούς, συνεργάτες του Ωδείου, την κ. Μελίνα και την κ. Μυρτώ, τη τζούνιορ χορωδία- musical και το ορχηστρικό σύνολο Φίλιππος Glee ανσάμπλ, του Ωδείου Φίλιππος.


Η συγγραφέας στη συνέχεια άρχισε την παρουσίαση του βιβλίου της, με τον δικό της μοναδικό τρόπο που γοητεύει πάντα μικρούς και μεγάλους…

Έχοντας συγχρόνως συνεχή επικοινωνία και επαφή και με το κοινό, που είχε στην κυριολεξία κατακλύσει τον χώρο, αλλά και με τους πρωταγωνιστές μαθητές, με θεατρικότητα ανεπιτήδευτη σκορπούσε ευφορία , αθωότητα και αισιοδοξία…

Όλα τα παιδιά επάνω στη σκηνή τόσο χαρούμενα, τόσο δραστήρια και συγχρόνως επιτυχώς  συνεργάσιμα, ακολουθώντας πιστά της οδηγίες των δασκάλων τους, τραγουδούσαν τραγούδια εμπνευσμένα από το βιβλίο.
…Και είπαν και ένα τραγούδι που δεν είχε σχέση με την πλοκή του βιβλίου, αλλά ήταν υπέροχο… Μια παροιμία που άλλαξε λιγάκι, γιατί η προφορική παράδοση κάνει παραλλαγές!
“Δείξε μου το μήλο σου, να σου πω ποιος είσαι!”
Τους στίχους των τραγουδιών ποιος νομίζετε ότι έγραψε;
Εννοείται, η Εύα!

Μαθήτριες και μαθητές του Ωδείου με τα μουσικά τους όργανα συνόδευαν τη χορωδία αποδίδοντας τη μουσική της κ. Εύας Ιεροπούλου, με έναν τρόπο που άμεσα αντιλαμβανόσουν, ότι μέσα σε αυτές τις υπέροχες μουσικές νότες υπάρχει αγάπη, χαρά και κυρίως πολλή δουλειά γι’ αυτό το αποτέλεσμα το τόσο εντυπωσιακό…

Το βιβλίο της συγγραφέως –  μουσικοπαιδαγωγού O πόλεμος των κάστρων”, θεωρώ ότι είναι από τα ωραιότερα βιβλία της, γραμμένο με έναν τρόπο λιτό και δωρικό, κατανοητό, και συγχρόνως γεμάτο μηνύματα που επηρεάζουν, πιστεύω τα μικρά παιδιά, ώστε να τιθασεύσουν το εγώ τους, αντιλαμβανόμενα τη σπουδαιότητα της συλλογικότητας και της ειρήνης .
Είναι ένα βιβλίο που χωρίς κηρύγματα γίνεται αντιπολεμικό…

Για έναν πόλεμο που κανείς δεν βγαίνει νικητής και έτσι τη λύση θα δώσει στο δικαστήριο η κυρία Δικαστίνα, η οποία προτείνει κάτι που όμως αυτό δε θα δώσει την οριστική λύση στο πρόβλημα που οι Βροντεροί και οι Ψιθυριστοί δημιούργησαν, αφού αυτοί πρέπει μόνοι τους να βρούνε τη λύση του προβλήματος που άλλαξε τόσο τη ζωή  τους…

Ευρηματικό και πρωτότυπο!

Τελειώνοντας η παρουσίαση, όλοι όσοι βρεθήκαμε εκεί στον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης, γίναμε παιδιά και η ψυχή μας αλάφρυνε .

Οι περισσότεροι φύγαμε με χαμόγελο ζεστό και έκδηλη ικανοποίηση …

Ευχαριστούμε όλους

τους συντελεστές γι’ αυτό το ωραίο ανοιξιάτικο ταξίδι, που ευχόμαστε να συμπαρασύρει το αξιόλογο παιδικό βιβλίο της παρουσίασης, που με τη σειρά του θα συμπαρασύρει κι όλα τα προηγούμενα της Εύας βιβλία.

Μην ξεχάσουμε το τελευταίο της πολύ ενδιαφέρον  βιβλίο και αυτό από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης –  Πυραμίδα, “Ποιος φοβάται ποιον…”

Είναι ένα βιβλίο που βοηθά τα παιδιά να αναγνωρίζουν τους φόβους τους και να τους ξεπερνούν .
“Ο πόλεμος των κάστρων”, καθώς και το “Ποιος φοβάται ποιον…” εικονογραφήθηκαν    από τον Νίκο Γιαννόπουλο.

Εί. Δα.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας