Βέροια Μουσική Πολιτισμός

“Θάνος Μικρούτσικος και Χώρος Τεχνών Βέροιας” / γράφει η Ειρήνη Δασκιωτάκη

Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης: “Ο Δήμος μας θα προχωρήσει σε μετονομασία του Χώρου Τεχνών Δήμου Βέροιας σε Χώρο Τεχνών Θάνος Μικρούτσικος, που λόγω της πανδημίας δεν μπόρεσε να διοργανωθεί, τουλάχιστον προς το παρόν. Αυτό δεσμευόμαστε να συμβεί μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες” (Θέατρο Άλσους 2 Σεπτεμβρίου 2020)
———-

Ακούγοντας, τυχαία, στο ραδιόφωνο ένα τραγούδι από τον Σταυρό του Νότου του Θάνου Μικρούτσικου, “Μαχαίρι” σε ερμηνεία Βασίλη Παπακωνσταντίνου, θυμήθηκα το ξάφνιασμα που  νιώσαμε ως νέοι τότε, όταν ακούσαμε κάποια στιγμή αυτή τη διαφορετική μουσική που δεν ήταν Χατζιδακική, ούτε Θεοδωρακική…
Το πιο εντυπωσιακό, οι στίχοι των ποιημάτων του Νίκου Καββαδία…
Προσέχαμε, να κατανοήσουμε τους στίχους κι ενώ στην αρχή μας ξένισε λιγάκι αυτό το ύφος, στη συνέχεια αγαπήσαμε το ιδιαίτερο μουσικό έργο, το οποίο έκανε φοβερή επιτυχία, αν και στην αρχή,  τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, διαβάζω σε ένα σάιτ, το 1979 από τη LYRA, τις πρώτες εβδομάδες της κυκλοφορίας του έμοιαζε καταδικασμένο από τους κριτικούς και τους δημοσιογράφους!

Θυμήθηκα επίσης ότι ο Θάνος Μικρούτσικος,  τότε που μπαίναμε για τα καλά στην Πανδημία του Κόβιντ, στις 2 Σεπτεμβρίου του 2020 στο Άλσος, στο Μελίνα Μερκούρη, μια Τετάρτη, που ήταν και η πρώτη μέρα της ‘Εύηχης Πόλης’ της ΚΕΠΑ,  τιμήθηκε με ένα μεγάλο αφιέρωμα, παρουσία της συζύγου του.

Τα τραγούδια απέδωσαν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Μίλτος Πασχαλίδης.  Δεν είχα πάει στη συναυλία από φόβο για τον Κόβιντ! Την επομένη, στάθηκα σε μια είδηση, από αυτές τις ειδήσεις που κάνουν κρότο, που όλα τα τοπικά Μέσα είχαν αναρτήσει.

Βεροιώτης.gr

«Θάνος Μικρούτσικος» θα ονομαστεί ο Χώρος Τεχνών

“Κατά την χθεσινή συναυλία στο Θέατρο Άλσος με την συμμετοχή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και του Μίλτου Πασχαλίδη, ο Δήμαρχος Βέροιας έκανε μια σημαντική αποκάλυψη. Ο Κώστας Βοργιαζίδης, παίρνοντας αρχικά τον λόγο, και αφού ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις της «Εύηχης Πόλης» εξήρε την προσωπικότητα και το ήθος του αλησμόνητου καλλιτέχνη. Μάλιστα, δια μικροφώνου, ανέφερε πως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, η Δημοτική Αρχή σκοπεύει να τιμήσει τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, δίνοντας το όνομα του στον Χώρο Τεχνών.

Όπως ήταν αναμενόμενο η τοποθέτησή του αυτή, προκάλεσε το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου που βρισκόταν στις εξέδρες. Ο Θάνος Μικρούτσικος αγαπούσε πολύ τη Βέροια και την βοήθησε σε μεγάλο βαθμό όταν διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού. Χάρη σ’ εκείνον κατασκευάστηκε το συγκεκριμένο «παλάτι» στο κέντρο της Βέροιας, το οποίο χτίστηκε επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη!”

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Η Βέροια τίμησε το Θάνο Μικρούτσικο!“04 Σεπ 2020 11:58

Η Βέροια το βράδυ της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου τίμησε, τραγούδησε και νοστάλγησε το Θάνο Μικρούτσικο, με μία συναυλία – αφιέρωμα στο μεγάλο συνθέτη, η οποία σηματοδότησε και την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων «Βέροια – Εύηχη Πόλη 2020».

Η παρουσία και η συμμετοχή του κόσμου – ο οποίος εξάντλησε τα εισιτήρια την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας τους- ήταν συγκλονιστική, με το χώρο του θεάτρου Άλσους «Μελίνα Μερκούρη» να αποδεικνύεται πολύ μικρός και εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, – ανοίγοντας τη βραδιά – από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης τόνισε μεταξύ άλλων : “Τιμάμε ένα συνθέτη που υπήρξε ένας αληθινός φίλος της Βέροιας, ένας άνθρωπος που αγάπησε την πόλη και τους ανθρώπους της. Ένα διανοητή που σφράγισε με το έργο του, ως υπουργός Πολιτισμού, τη μουσική σκηνή του τόπου μας, με την καθοριστική συμβολή του στην κατασκευή του Χώρου Τεχνών”.

Κλείνοντας ο δήμαρχος Βέροιας προανήγγειλε ότι ο Δήμος Βέροιας θα προχωρήσει σε μετονομασία του Χώρου Τεχνών Δήμου Βέροιας σε Χώρο Τεχνών Θάνος Μικρούτσικος, που λόγω της πανδημίας δεν μπόρεσε να διοργανωθεί, τουλάχιστον προς το παρόν. Αυτό δεσμευόμαστε να συμβεί μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες”.

Ο Θάνος Μικρούτσικος αγαπούσε τη Βέροια και την τίμησε με την παρουσία του αρκετές φορές.
Η προσφορά του στην πόλη ήταν τεράστια!

Είχε τιμηθεί και εν ζωή ο Θάνος Μικρούτσικος στη Βέροια.

——

Faretra
Δήμητρα Σμυρνή

05/05/2018, 13:30

“Στο Χώρο Τεχνών που την ύπαρξή του όλοι την έχουμε συνδέσει μ’ αυτόν, η Βέροια τίμησε το Θάνο Μικρούτσικο για την προσφορά του στα πολιτιστικά της δρώμενα, σε μια βραδιά που η απόδοση της τιμής ολοκληρώθηκε με μια  δική του συναυλία, αντίδωρο στην πόλη μας που αγαπά, όπως είπε.

Ο Δήμος της Βέροιας, συμπληρώνοντας χθες 100 χρόνια από την επίσημη ένταξή του στο Ελληνικό κράτος, έκλεισε τις επετειακές του εκδηλώσεις με την απόδοση τιμής στο Θάνο Μικρούτσικο.”

6 Μαΐου Παναγιωτίδης

penna.pres

Μικρούτσικος Θάνος – Χρήστος Θηβαίος “Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου” στη Βέροια για τα 100 χρόνια του Δήμου Βέροιας

ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ , Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, 8.30μ.μ.

“Με το Μετάλλιο Τιμής και Ευποιίας της Πόλης των Βεροιέων τιμήθηκε ο Θάνος Μικρούτσικος, για τα 100 χρόνια του δήμου. Ο γνωστός συνθέτης ως υπουργός Πολιτισμού (1993-1996) προσέφερε τα μέγιστα στη Βέροια, με την ένταξή της στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων, που οδήγησε στην κατασκευή του κοσμήματος που λέγεται Χώρος Τεχνών και την απογείωση της πόλης στον πολιτισμικό τομέα και στις εκδηλώσεις.

«Με την απόφαση να τιμήσουμε τον Θάνο Μικρούτσικο, θέλουμε να δείξουμε τη σημασία και τον κεντρικό ρόλο του πολιτισμού στην ευρύτερη τοπική ανάπτυξη…» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης.

Η συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο Χώρο Τεχνών.

Την εκδήλωση παρουσίασε η υπεύθυνη προγραμματισμού της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας Νανά Καραγιαννίδου, ενώ χαιρετισμό απηύθηνε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο οποίος απένειμε το «μετάλλιο τιμής και ευποιίας της πόλης των Βεροιέων» για την πολυσχιδή προσφορά του στον χώρο του πολιτισμού, στον Θάνο Μικρούτσικο.

Όπως είπε η κα Καραγιαννίδου «Ο Θάνος Μικρούτσικος δούλεψε για την πόλη και η πόλη θεώρησε χρέος της να τον τιμήσει σε μια ιστορική στιγμή σαν και τη σημερινή. Ο Θάνος Μικρούτσικος ως Υπουργός Πολιτισμού στήριξε με θέρμη την πρόταση της Βέροιας για την ένταξή της στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων… Έγινε φίλος της πόλης μας, μας αγάπησε… Με βάση την ένταξη της πόλης στο Δίκτυο, πραγματοποιήθηκε και η κατασκευή του Χώρου Τεχνών Δήμου Βέροιας…».

“Αργήσαμε να τον τιμήσουμε. Έπρεπε να γίνει πολλά χρόνια νωρίτερα” είχε σχολιάσει στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Μαρκούλης, αναφερόμενος στα όσα έγιναν στον πολιτισμό με τη βοήθεια του πρώην υπουργού.

“Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι αυτός που έβαλε τα θεμέλια και για το πολυκεντρικό μουσείο της Βεργίνας” πρόσθεσε ο κ. Γουλτίδης.

Ο συνθέτης, στη συνέχεια πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στη σχέση του με την πόλη της Βέροιας.

«Αυτή η πόλη… ‘χωρίς να βλέπεις θάλασσα, ακούς να σκάει το κύμα’. Και σήμερα, κάθισα στην Εληά και έβλεπα τη θάλασσα… Την πεδιάδα…

Από τις τριάντα προτάσεις, δήμαρχε, επέλεξα τότε εννιά, με κριτήριο τη σοβαρότητα των προτάσεων. Μια εξ αυτών ήταν της Βέροιας. Αυτό το κτήριο δήμαρχε, να το προσεχείς σαν τα μάτια σου. Όλα αυτά χρειάζονται συντήρηση και καλή λειτουργία για να συνεχίσουν να είναι διαμάντια. Εντάξει, εγώ ως υπουργός έκανα την αρχή. Δυόμιση δισεκατομμύρια εκπορεύτηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού για την κατασκευή του Χώρου Τεχνών. Όλα αυτά οφείλονταν όμως στον τότε δήμαρχο, τον Γιάννη Χασιώτη, και στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον αείμνηστο Στάθη Παναγιωτίδη. Ήταν όλοι μια γροθιά. Είμαι πολύ ευτυχής που εδώ με τιμά ο δήμαρχος και τον ευχαριστώ. Θέλω να σας πω, ότι σε βάρβαρους καιρούς που ζούμε, πολύ βάρβαρους, η Τέχνη και ο Πολιτισμός είναι η μεγαλύτερη άμυνά μας στη βαρβαρότητα. Και όσο τα πράγματα κι αν είναι δύσκολα και λες πολλές φορές, δήμαρχε, έχω τόσα προβλήματα να λύσω, βεβαίως έχεις όταν υπάρχουν άνεργοι, όταν υπάρχουν φτωχοί άνθρωποι, όταν τα χρήματα που έρχονται από την κεντρική εξουσία είναι λιγότερα, να θυμάσαι πάντα, ότι αυτό το διαμάντι που εσείς φτιάξατε πρέπει να λάμψει εκ νέου. Γιατί, ό,τι και να είναι, χρειάζεται πάντα για να περπατάμε μπροστά ένα παράθυρο στο όνειρο. Γιατί μόνο τότε μπορούμε να βγούμε στο φως!»

——–

Εφημερίδα Λαός.
Από Σοφία Γκαγκούση 06 Μαΐου 2018

“Η σχέση του Θάνου Μικρούτσικου με  τη Βέροια κρατάει πολλά χρόνια, από τότε που ως υπουργός Πολιτισμού την ενέταξε στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων, το 1995, με αποτέλεσμα την ένταξη του Χώρου Τεχνών  σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης του έργου. Μάλιστα το 1995 είχε ανακηρυχθεί και επίτιμος δημότης Βέροιας. Την εποχή εκείνη ο Μικρούτσικος ερχόταν πολύ συχνά στη Βέροια και πολλές φορές με την οικογένειά του, ενώ είχε στενή φιλία με τον τότε δήμαρχο Γιάννη Χασιώτη, που του αφιέρωνε πάντα το αγαπημένο του τραγούδι, την Πιρόγα. Η φιλία διαρκεί μέχρι σήμερα…”

Kostas Panagiotidis

Penna.pres

“Ως τον πιο θετικό -με απόσταση- υπουργό Πολιτισμού που είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει χάρις στη δουλειά του από το 1989 χαρακτήρισε τον Θάνο Μικρούτσικο και ο Γιάννης Καμπούρης.

«… Κάθε συζήτηση μαζί του σε γεμίζει ελπίδα και δύναμη…» ανέφερε σε σχόλιό του ο διευθυντής της ΚΕΠΑ, σημειώνοντας ότι ο Μικρούτσικος είναι ο μόνος που πίστεψε στη δύναμη του πολιτισμού και ειδικά στη δυνατότητα της πολιτιστικής ζωής της περιφέρειας. Κάτι που εμείς στον τόπο μας το αντιληφθήκαμε στην πράξη.»

Ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε από τη ζωή, στις 28 Δεκεμβρίου του 2019 στην Αθήνα.
Έδυσε ένας φωτισμένος μουσικός συνθέτης με παγκόσμια ακτινοβολία.
Γεννήθηκε13 Απριλίου 1947, στην Πάτρα.

Πολιτικοποιημένος από μικρό παιδί .

Από μικρή ηλικία βρισκόταν κοντά στην ΕΔΑ και οργανώθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη. Επί δικτατορίας συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και τον καιρό της μεταπολίτευσης ήταν πολιτικά κοντά στο ΕΚΚΕ. Έπειτα εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, από το οποίο αποχώρησε το 1982 ή το 1984.

Την περίοδο του ’89 βρέθηκε κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου…
Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993 – 1996) τοποθετήθηκε εξωκοινοβουλευτικός αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού το 1993, και ένα χρόνο αργότερα, το 1994, με τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, ανέλαβε υπουργός Πολιτισμού, αξίωμα που διατήρησε μέχρι το 1996 και τον σχηματισμό της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη.

Εμφανίστηκε στο προσκήνιο μετά από πολλά χρόνια στο ελληνικό δημοψήφισμα του 2015, στο οποίο τάχθηκε υπέρ του «Όχι».

Στα τελευταία του χρόνια είχε ταχθεί και πάλι με το ΚΚΕ.

Δηλώσεις για τον καλλιτέχνη αμέσως μετά το θάνατο του .

Γιάννης Χασιώτης: «Ο Θάνος Μικρούτσικος, στη συνείδηση των Βεροιέων θα παραμείνει αθάνατος»

Από Εφημερίδα Λαός 29 Δεκ 2019 20:09 1558

“Μια μεγάλη φιλία δεκαετιών και μια αμοιβαία εκτίμηση, συνέδεε τον πρώην δήμαρχο Βέροιας Γιάννη Χασιώτη με τον Θάνο Μικρούτσικο, ο θάνατος του οποίου αφήνει ένα μεγάλο κενό όχι μόνο στον καλλιτεχνικό αλλά και στον πολιτικό κόσμο της χώρας. Αφορμή αυτής της φιλίας αποτέλεσε η εξαιρετική συνεργασία του τότε Δημάρχου με τον τότε Υπουργό Πολιτισμού, που ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος,  με αποτέλεσμα,  τα λαμπρά εγκαίνια του Χώρου Τεχνών,  τον Οκτώβριο του 1999.”

Πέρασαν 3,5 περίπου χρόνια από εκείνο το βράδυ που στο κατάμεστο Θέατρο Άλσους , δόθηκε μια υπόσχεση από τον τότε και τον νυν δήμαρχο κ. Βοργιαζίδη Κώστα και μάλιστα παρουσία της συζύγου του εκλιπόντα καλλιτέχνη, ότι ο Δήμος Βέροιας θα προχωρήσει σε μετονομασία του Χώρου Τεχνών, σε Χώρο Τεχνών «Θάνος Μικρούτσικος.»

Ευχής έργον, να ξανασυζητηθεί αυτή η υπόσχεση που με τόσο ενθουσιασμό είχε γίνει δεκτή!
καλή εβδομάδα με υγεία!

Ει. Δα.

 

 

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο