Βέροια Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Βέροια: Τρεις πόλεις ενώνουν τη φωτογραφική τους οπτική σε μια ενδιαφέρουσα έκθεση

Εγκαίνια σήμερα για την κοινή έκθεση φωτογραφίας, που συνδιοργάνωσαν οι φωτογραφικές ομάδες τριών πόλεων, με θέμα “Ο Τόπος μου”.

Οι φωτογραφικές ομάδες  “F22” της Πτολεμαΐδας,  “Απελλής” της Έδεσσας και “Αντίθεσις”  της Βέροιας εξέθεσαν τη δουλειά τους στο Φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας με πολύ κόσμο να έρχεται για να τη δει.

Η συνέκθεση μεταξύ των ομάδων Βέροιας και Έδεσσας έχει ξαναγίνει, αλλά αυτήν τη φορά η πρόσθεση μιας ακόμη πόλης, της Πτολεμαΐδας έδωσε μεγαλύτερο καλλιτεχνικό εύρος στην έκθεση.

Σημαντικό είναι το ότι το θέμα ήταν κοινό και για τις τρεις ομάδες, και οι φωτογράφοι καλλιτέχνες μπορούσαν να αποδώσουν τον “Τόπο ” τους όχι με τη στενή οπτική του  γεωγραφικά, αλλά με την ανάταση της ψυχής και τις βαθύτερες επιθυμίες ή κριτική διάθεση ο καθένας.

Έτσι είδαμε τον τόπο ως μοναξιά και εγκατάλειψη, τον τόπο υπό την επήρεια της ξενομανίας, τον τόπο υποταγμένο στην τεχνολογία, τον τόπο να συνδέει παρελθόν με παρόν, τον τόπο να χάνεται στην ομίχλη της νοσταλγίας…

Ενδιαφέρουσες φωτογραφίες, με κυρίαρχο το κοντράστ άσπρου μαύρου, αλλά και το χρώμα να μπαίνει και να τονίζει ή να υποβάλλει.

Εκπροσωπώντας την “F 22” της Πτολεμαΐδας ο δάσκαλος φωτογραφίας Σάκης Δαζάνης είπε για την έκθεση:

“Η Ομάδα μας συγκροτήθηκε το 2022. Ήταν πραγματικά ευτυχής συγκυρία η συνάντηση των τριών πόλεων στον τομέα της φωτογραφίας. Ήμασταν σαν ξένοι μέχρι τώρα, ενώ είμαστε τόσο κοντά. Τώρα ήρθαμε κοντά. Ανταλλάσσουμε ιδέες, γνωριζόμαστε.

Μπορεί να διαλέξαμε ως κοινό θέμα τον τόπο, αλλά τόπος μπορεί να είναι πολλά πράγματα, όχι μόνο ο τόπος της κατοικίας μας. Είναι ο τόπος της καρδιάς μας.

Στις φωτογραφίες μας, βέβαια, δε λείπουν κι αυτές που αναφέρονται στα ορυχεία μας του λιγνίτη ή στις λίμνες μας ή στα πλίθινα χωριά.”

Η Μπόνου Κατερίνα, εκπροσωπώντας τη φωτογραφική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου της Έδεσσας “Απελλής” πρόσθεσε:

“Η ομάδα μας της φωτογραφίας συγκροτήθηκε το 2019 και ανήκει στον Πολιτιστικό Συλλογο της Έδεσσας “Απελλής”, που έχει ζωή 30 χρόνων.

Χαιρόμαστε που στην κοινή μας έκθεση, πέρα από τη Βέροια προστέθηκε τώρα και η Πτολεμαΐδα. Αυτό είναι πλούτος! Τρεις πόλεις ενώνουν τις καλλιτεχνικές τους οπτικές. Ανταλλάσσουμε σκέψεις, ιδέες κι έρχονται οι πόλεις μας κοντά.

Ακόμη και οι δήμαρχοί μας ήρθαν κοντά. Περάσαμε σε μία φάση εξωστρέφειας. Ξεκινήσαμε από την Πτολεμαΐδα, μετά Έδεσσα και τώρα Βέροια.

Ο τόπος, όπως αποδόθηκε, είναι η ψυχή του κάθε καλλιτέχνη και τον αποτυπώνει, όπως αυτός τον συλλαμβάνει.

Για παράδειγμα στις δύο δικές μου φωτογραφίες αποτυπώνω το παρόν μέσα από το παρελθόν. Αδιάσπαστα και τα δύο. Το παρελθόν πάντα αφήνει τα ίχνη του στο παρόν. Άλλωστε ο Φερνάντο Πεσόα γράφει χαρακτηριστικά: Το παρόν είναι παλαιότατο, γιατί όλα, όταν υπήρξαν, ήταν παρόν…”

Ο Γιάννης Καραμήτρος, εκπροσωπώντας την φωτογραφική ομάδα της Βέροιας “Αντίθεσις” ολοκλήρωσε για την κοινή έκθεση λέγοντας:

Ανήκω από παλιά στην ομάδα, από το 2013. Αυτή η έκθεση έχει τη χαρά να φιλοξενεί καταθέσεις καλλιτεχνικές με το ίδιο θέμα, αλλά με διαφορετικές και πολλαπλές οπτικές. Θετικά, αρνητικά,  με φαντασία…

Μπορεί να υπάρξει σε κάποιες και φιλοσοφική ή πολιτική διάσταση, που ο καθένας, βέβαια, ως θεατής το προσλαμβάνει διαφορετικά.

Μπορεί μια φωτογραφία να αναδίδει χαρά, άλλη προβληματισμό και φυσικά η πρόσληψη γίνεται  με διαφορετικό τρόπο από κάθε αποδέκτη.

Μακάρι, τώρα που αρχίσαμε να αποκτούμε έναν δίαυλο επικοινωνίας, να συγκεντρωθούν κι άλλες ομάδες και να προχωρήσουμε στο μέλλον και σε ένα φεστιβάλ φωτογραφίας.  Μακρινό όνειρο, αλλά όχι απραγματοποίητο.”

………………..

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 14/4/2024 με ώρες λειτουργίας καθημερινά 10:00- 21:00.

…………………

Φωτογραφίες: faretra.info

…………………..

……………………….

 

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο