Βέροια Ρεπορτάζ

“Το 2ο Φεστιβάλ Ροδάκινου στη Βέροια – Στόχοι και προοπτικές”. Συνέντευξη τύπου από τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Με στόχο την προβολή του 2ου Φεστιβάλ Ροδάκινου στη Βέροια, ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, τους συμμετέχοντες αλλά και τις προοπτικές ενός τέτοιου γεγονότος για την πόλη μας.

Με παρόντες μέλη του ΔΣ του ΤΟΒ, την Ισαβέλλα Κωνσταντούδη, τον Στέργιο Ζυγουλιάνο, την Αμαλία Παπαοικονόμου, και τον Πρόεδρο της Κοινοπραξίας Παραγωγών και Συνεταιρισμών Ημαθίας, Χρήστο Γιαννακάκη, ο Πρόεδρος του ΤΟΒ Ζήσης Πατσίκας προχώρησε στην ενημέρωση για τον πετυχημένο θεσμό του Φεστιβάλ, ξεκινώντας αρχικά από άλλες σημαντικές δράσεις του ΤΟΒ.

Συγκεκριμένα είπε:

«Ο ρόλος μας δεν είναι η χάραξη πολιτικής για την τουριστική ανάπτυξη, αλλά η συνεισφορά μας στον εντοπισμό κενών, και η κατά το δυνατόν συμπλήρωσή τους.

Επειδή εντοπίσαμε κενά στην έντυπη προβολή των μνημείων της πόλης μας, μετά την τρίγλωσση έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου για το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, PAULOS v1 outlines, προχωρήσαμε στην έκδοση αντίστοιχου φυλλαδίου, δίγλωσσου αυτήν τη φορά – με δικούς μας πόρους και πάντα σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Τουρισμού-  για την Εβραϊκή Συναγωγή, JEWISH v1 outlines, που αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουριστών, όπως και το Βήμα, για την πόλη μας.»

Στη συνέχεια προχώρησε στο 2ο Φεστιβάλ Ροδάκινου ανακοινώνοντας ημερομηνίες αλλά και λεπτομέρειες για τη διοργάνωσή του.

Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη περσινή διοργάνωση, το Φεστιβάλ Ροδάκινου επανέρχεται και φέτος στη Βέροια από 15-18 Ιουνίου. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας σε συνεργασία με την Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών Συνεταιρισμών και το Επιμελητήριο Ημαθίας.

Πιο συγκεκριμένα, το Φεστιβάλ ξεκινάει το διήμερο 15-16 Ιουνίου με το 2ο Διεθνές Συνέδριο για το Ροδάκινο. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικής Εταιρείας Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών και του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας. Θα καλυφθούν όλες οι πτυχές της καλλιέργειας του Ροδάκινου, θρέψη – λίπανση και φυτοπροστασία, ενώ και φέτος το επίπεδο των εισηγήσεων θα είναι πολύ υψηλό με καλεσμένους ομιλητές από τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και στελέχη της αγοράς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για το Φεστιβάλ ο Χρήστος Γιαννακάκης είπε χαρακτηριστικά:

«Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια που χρόνια τη συζητάμε, αλλά ο Ζήσης Πατσίκας πήρε μια πρωτοβουλία που τη στηρίξαμε με πάθος, και η οποία εξελίχθηκε πολύ καλά. Θα συνεισφέρουμε και φέτος, ώστε να γίνει διεθνές γεγονός. Έχουμε την εμπειρία να το κάνουμε.

Δεν επιτρέπεται να μην έχουμε ένα τέτοιο γεγονός. Είμαστε δίπλα στα δέντρα αυτά και ουδέποτε καταλάβαμε την αξία τους. Φέτος αναδείχτηκαν με τις φωτογραφίες. Διαθέτουμε στήριξη και τοπική και κεντρική.»

Το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί, οι δράσεις του Φεστιβάλ επεκτείνονται σε όλη την πόλη της Βέροιας και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

Έκθεση φωτογραφίας και ανακοίνωση νικητών του διαγωνισμού με θέμα τις Ανθισμένες Ροδακινιές.

Γιορτή γαστρονομίας με καταξιωμένους σεφ, ανοιχτή κουζίνα, εδέσματα, γλυκίσματα, παγωμένες γρανίτες και πολλά – πολλά ροδάκινα.

Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και εκπαιδευτικές δράσεις, πάντα με επίκεντρο το ροδάκινο.

Μουσικά events, θεματικές βραδιές και δροσερά cocktail ροδάκινο στα μαγαζιά της πόλης.

Όλες οι δράσεις έχουν ελεύθερη συμμετοχή.

Για την έκθεση φωτογραφίας η Ισαβέλλα Κωνσταντούδη είπε αναλυτικότερα:

«Για το Διαγωνισμό Φωτογραφίας με θέμα τις ανθισμένες ροδακινιές ζητήσαμε τη συνδρομή της Φωτογραφικής Ομάδας Βέροιας «Αντίθεσις». Μας σύστησαν για την κριτική επιτροπή προσωπικότητες με πανελλαδική εμβέλεια, από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι έτσι οι φωτογραφίες των διαγωνιζόμενων θα τύχουν μιας σφαιρικότερης αντιμετώπισης.

Θα δοθούν τρία βραβεία και έπαινοι. Συμμετέχουν 140 διαγωνιζόμενοι με 400 φωτογραφίες. Η επιλογή για την Επιτροπή θα είναι δύσκολη.»

Και ο Στέργιος Ζυγουλιάνος πρόσθεσε:

«Υπάρχει πρόταση να γίνει ψηφιοποίηση των φωτογραφιών. Στις μέρες του Φεστιβάλ θα έρθουν και εκπρόσωποι, Δήμαρχος και Πρόεδρος Κοινότητας Αγίου Βασιλείου, από την Κρήτη.»

Συμπληρωματικά ο Πρόεδρος του ΤΟΒ πρόσθεσε ότι τα δημιουργικά εργαστήρια θα γίνουν στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών που στηρίζει με πάθος την ιδέα του Φεστιβάλ, και πιθανότατα το Φεστιβάλ να ολοκληρωθεί και με μια συναυλία με retro περιεχόμενο.

“Θέλουμε η πόλη μας και ο τόπος μας να ακουστούν. Να γεμίσουν τα ξενοδοχεία μας από επισκέπτες. Πιστεύουμε ότι το Φεστιβάλ θα αποτελέσει πόλο έλξης»συμπλήρωσε.

Πληρέστερη ενημέρωση για το Φεστιβάλ θα υπάρξει αργότερα δήλωσαν οι διοργανωτές.

(Για περισσότερες πληροφορίες, χορηγίες κλπ. οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα ηλεκτρονικά μέσα του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας, toverias@gmail.com, facebook.com/veriatourismclub και στο τηλέφωνο 6942055079.)

banner-article

Ροη ειδήσεων