ART Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός

Ο Στάθης Κουκόπουλος και η ποίηση της ζωγραφικής

Στα 56 του τώρα χρόνια ο Στάθης Κουκόπουλος, καταξιωμένος ζωγράφος, δεν συνοδεύεται από τίτλους σπουδών, αλλά μόνο από τη σφραγίδα του ταλέντου του και την ποιητική ματιά, με την οποία αντικρίζει τον κόσμο.

Γεννημένος στη Χαιρώνεια, αυτοδίδακτος, αλλά μελετητής και της παραδοσιακής και της σύγχρονη τέχνης, χαράζει έναν δικό του δρόμο, όπου, ενώ φαίνεται ότι όλα έχουν ειπωθεί, όλα με τη δική του παλέτα ξαναγίνονται καινούρια…

Αγαπημένα θέματά του η γυναίκα και η Ελλάδα

Η γυναίκα που είναι βαθιά ριζωμένη στη γη της, αλλά ταυτόχρονα ίπταται σ’ ένα ποιητικό και φαντασιακό τοπίο.

Η Ελλάδα της θάλασσας αλλά και της στεριάς της, που δένει τους δυο κόσμους της μέσα από το σμίξιμο του πράσινου με το γαλάζιο της, είναι ο κόσμος όπου ζωντανεύουν οι γυναικείες φιγούρες του, μικρά κορίτσια με την αθωότητα του παιδιού και αισθησιακές γυναίκες με τη σαγήνη του φύλου τους.

Τα έργα του Κουκόπουλου απευθύνονται στον καθένα. Δεν έχουν την ανάγκη επεξηγήσεων, όπως και η αληθινή ποίηση μιλά στον καθένα, ακριβώς επειδή είναι αληθινή.

Τα θέματά του, με συχνές επαναλήψεις είναι αλήθεια, επιζητούν τη μέθεξη του θεατή, όχι τη νοητική, αλλά τη συναισθηματική. Κι αυτό είναι απλό, γιατί τα χρώματα και οι γραμμές του το καταφέρνουν με την πρώτη ματιά που θα δεχτούν.

Αν και αυτοδίδακτος ο Κουκόπουλος συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις και εξέθεσε ατομικά σε αξιόλογες γκαλερί αλλά και σε χώρους κύρους, όπως το Πολεμικό Μουσείο και το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, χωρίς να λείπουν και εκθέσεις του στο Εξωτερικό, όπου ο θεατής έχει την ευκαιρία να πάρει μέσα από τα έργα του μια γεύση από την Ελλάδα.

…………………….

……………………………..

banner-article

Ροη ειδήσεων