Εκδηλώσεις Περιβάλλον Πολιτισμός

Προστασία της Φύσης: “Κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στις Θάλασσες της Μεσογείου – Από τη Θεωρία στην Πράξη” / Ομιλία, Πέμπτη 28 Μαρτίου

«ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB»

“Κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στις Θάλασσες της Μεσογείου:

Από τη Θεωρία στην Πράξη”

με τον καθ. Δρόσο Κουτσούμπα και τον καθ. Στέλιο Κατσανεβάκη

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ομιλία με θέμα «Κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στις Θάλασσες της Μεσογείου: Από τη Θεωρία στην Πράξη» του κου Δρόσου Κουτσούμπα, καθηγητή Θαλάσσιας Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου,  διοργανώνει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 και ώρα 18:30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, στο πλαίσιο του νέου κύκλου «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB».

Στην ομιλία του ο καθ. Δρόσος Κουτσούμπας (Πρόεδρος Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, Παν. Αιγαίου, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής MedPAN) θα αναφερθεί στις μεγαλύτερες απειλές της κλιματικής αλλαγής για τις θάλασσες της Μεσογείου (αύξηση της  θερμοκρασίας και μείωση του pH του θαλασσινού νερού, θαλάσσιοι καύσωνες, άνοδος της στάθμης), για τις οποίες «έχει φτάσει η ώρα μηδέν» και θα αναλύσει τις συνέπειες αυτών των απειλών στον άνθρωπο, τον θαλάσσιο βιόκοσμο και τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, ο καθ. Θαλάσσιας Οικολογίας και Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέλιος Κατσανεβάκης θα συζητήσει για την εισβολή ”Ξενικών (Αλλόχθονων) Ειδών (Θαλάσσιων Βιολογικών Εισβολέων) στη Μεσόγειο και τις επιπτώσεις για τα Οικοσυστήματα και τον Άνθρωπο” και θα προτείνει καλές πρακτικές για το μείζον θέμα της διαχείρισής τους στις ελληνικές θάλασσες.

Πρόκειται για τη 2η ομιλία του νέου κύκλου «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB», στο πλαίσιο της εθνικής της στρατηγικής της ΕΕΠΦ για την προώθηση της Ποιοτικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για Όλους.

Στην πρώτη ομιλία, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2024, η Νανά Τσαγκάρη, τ. Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και ο Γιώργος Καρέτσος, Δασολόγος, τ. Ερευνητής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, συζήτησαν για την ανάγκη ενσωμάτωσης του αστικού πρασίνου στο πολεοδομικό σχεδιασμό για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και παρουσίασαν καλές πρακτικές από την πιλοτική υλοποίηση του έργου Life GrIn στους Δήμους Αμαρουσίου και Ηρακλείου Κρήτης.

Θα ακολουθήσουν άλλες δύο ομιλίες, για τις δασικές πυρκαγιές στον 21ο αιώνα και για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τη διαχείριση κρίσεων. Θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές που έχουν δρομολογηθεί και σχεδιάζονται σε πόλεις της Ελλάδας, η σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας στην υλοποίηση και την αξιολόγησή τους.

Στόχος του «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» είναι η καλύτερη κατανόηση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και η εύρεση λύσεων μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Με το νέο κύκλο ομιλιών, η ΕΕΠΦ κάνει το επόμενο βήμα, αναδεικνύοντας παραδείγματα καλών πρακτικών που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αλλαγή και αντιμετώπιση των νέων δεδομένων.

Οι ομιλίες θα μεταδοθούν και μέσω live streaming από το κανάλι YouTube της ΕΕΠΦ, με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα. Η συμμετοχή για όλους είναι δωρεάν.

** Για δηλώσεις συμμετοχής ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://www.eventbrite.com/e/861448454517

**Για τον κύκλο των 4 ομιλιών, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης για επαγγελματική ανάπτυξη.

***Oι ομιλίες στη συνέχεια αναρτούνται και στη βιβλιοθήκη του BLOD του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Για περισσότερες πληροφορίες:
 Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ)
 Λίλιαν Σταθώρη, lilianstathori@eepf.gr, 210 3255341 (εσωτ. 116)

Διεύθυνση: Ίδρυμα  Παναγιώτη και Έφης Μιχελή | Αίθουσα Εκθέσεων και Εκδηλώσεων

Βασιλίσσης Σοφίας 79, 115 21, Αθήνα | Μετρό: Μέγαρο Μουσικής

———–

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας