Εικαστικά Εκδηλώσεις Πολιτισμός Φωτογραφία

Καλαμαριά: Έκθεση Φωτογραφίας για την Κωδωνοφορία / εγκαίνια, Παρασκευή 23 Φλεβάρη

Στο πλαίσιο του «6ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας» η «Φωτογραφική Ομάδα Θεσσαλονίκης –UMBRA» διοργανώνει μία πολυθεματική, όσον αφορά την γεωγραφική προέλευση των φωτογραφημένων κουδουνοφόρων, έκθεση φωτογραφίας.

Η έκθεση με τίτλο «Κουδούνια Ξανά» (ακριβώς για να υπενθυμίσει το ιστορικό των σχετικών εκθέσεων που προηγήθηκαν αλλά διακόπηκαν από την επέλαση της πανδημίας του Covid-19),

φιλοξενείται στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς «ΡΕΜΕΤΖΟ» και  εγκαινιάζεται την Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2024, από τις 18.30 – 21.00.

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Βάρνας Μανώλης, Βιντιάδη Μεταξία, Γανδά Έλενα, Ζήδρου Θέμις, Κανονίδης Δημήτρης, Καρκατσέλης Βασίλης, Κουρτίδης Ευθύμιος, Μιμερίνης Αντώνης, Μπάτζιου Κατερίνα, Παπαναούμ Καίτη, Πολυδεύκης Ασωνίτης, Πομάκης Γιάννης, Προκοπίου Δημήτρης, Σαχπεκίδης Νίκος, Σταματίου Σταύρος, Τσιλιγκιρίδης Γιώργος, Χάρης Φάρος, Χατζημανώλη Μαρία, Αλκμήνη Πέτρου Χατζηπαναγιώτου 

Φωτογραφία και Κωδωνοφορία

Λίγα λόγια για την ανάγκη εμπλοκής της φωτογραφίας στα «λαϊκά δρώμενα»

Η Φωτογραφική Ομάδα Θεσσαλονίκης UBRA συνεχίζει και φέτος τη διπλή της προσπάθεια:

Ενημέρωση του κοινού για τα δρώμενα της Κωδωνοφορίας (προέλευση από τα βάθη της αρχαιότητας) και εμπλοκή των φωτογράφων στην αναπαράσταση των παραδοσιακών αυτών δρώμενων. Αυτή η προσπάθεια ακολουθεί δύο άξονες: τη διοργάνωση μιας ακόμη σειράς ομαδικών θεματικών φωτογραφικών εκθέσεων, εντός και εκτός έδρας, καθώς και ομαδικών θεματικών φωτογραφίσεων για την εξοικείωση των φωτογράφων με τις δυσκολίες του συγκεκριμένου αυτού είδους και τη δημιουργία νέου υλικού.

Όπως θα περίμενε κανείς, οι σε εξέλιξη εκθέσεις στέκουν στο μεταίχμιο της ατομικής δημιουργίας, στο μεταίχμιο της συνεργασίας του παλαιού με το καινούργιο, στο μεταίχμιο της εναλλαγής, φυσικά και με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδιώξεις. Οι εκθέσεις που δημιουργούνται έχουν κεντρικούς ήρωες αυτούς που ενδιαφέρονται και εργάζονται ακατάπαυστα για να περισυλλέξουν τα σκόρπια κομμάτια της παλαιάς και της νέας πολιτιστικής μας παράδοσης ή κληρονομιάς.

Οι φωτογράφοι ενώνουν τις δυνάμεις τους με τις ανά την επικράτεια τοπικές πρωτοβουλίες διαφύλαξης ή εμπλουτισμού του λεξιλογίου έκφρασης, κοινωνικής ενσωμάτωσης και διερεύνησης του εγώ. Οι φωτογράφοι, με μία παραδοσιακή τεχνική/αποστολή του μέσου (αυτή της αδιαμεσολάβητης καταγραφής των όσων συμβαίνουν γύρω τους) με τη συμμετοχή τους στην καταγραφή των δρώμενων, εμπλουτίζουν τα εκφραστικά τους μέσα προς νέες (ή μήπως ξεχασμένες;) πολιτιστικές κατευθύνσεις και δημιουργικές ενατενίσεις.

Η μακροχρόνια εμπλοκή των φωτογράφων με κάτι έξω από τις σύγχρονες αισθητικές πρακτικές της σημερινής τέχνης, είναι προφανές πως σε βάθος χρόνου, αποδίδει προς δύο κατευθύνσεις: με τον εμπλουτισμό της σημερινής θεματολογίας τους (δυνατότητες), αλλά και με μία πιο πολύμορφη σύμμειξη/ανάπτυξη των τεχνών (αναδημιουργία).

Μέσω του δημιουργικού ανάμειξης της φωτογραφίας με τα δρώμενα της δικής μας παράδοσης (που παραδοσιακά δεν την περιλαμβάνουν) ίσως λειτουργήσει μία άλλου τύπου ανάπτυξη και μια σε βάθος διάνθιση των παραδοσιακών πρακτικών και αξιών. Έχουμε ανάγκη μια νέα έμπνευση για μετεξέλιξη και των δύο πόλων αυτής της συνεργασίας, για μία αξιοποίηση των δημιουργημάτων του λαού, δίχως λαϊκισμούς.

Η νεώτερη των εικαστικών τεχνών, η φωτογραφία, καλείται να λειτουργήσει με θεματογραφία κάποια από τα παλαιότερα έθιμα της Ελληνικής υπαίθρου, τόσο ίδια και τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, να αναδείξει συνδέσεις και διαφοροποιήσεις. Η σημερινή φωτογραφική δημιουργία καλείται, αφού ξεπεράσει το φολκλόρ, να βρεθεί σε συνομιλία με το πολιτιστικό ένστικτο του Έλληνα, και με μια άλλου τύπου καταγραφή ή φωτογραφία ντοκουμέντου να φέρει τις σύγχρονες δημιουργικές αξίες σε διάλογο με την μέθεξη της συν- μετοχής στην τέλεση.

Ας μην ξεχνάμε πως η άμεση συμμετοχή όλων, ίσως, είναι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα μας στη νέα εποχή που ανέτειλε.

Βασίλης Καρκατσέλης

(κείμενο του 2017)

Λίγα λόγια για ους «Δρόμους του Κουδουνιού»

«Οι Δρόμοι του Κουδουνιού» συγκεντρώνουν ομάδες κωδωνοφόρων από την

Ελλάδα και το εξωτερικό επιχειρώντας να συνδέσουν την παράδοση στα δρώμενα της

κωδωνοφορίας της Ελλάδας με τα αντίστοιχα του Ευρωπαϊκού χώρου. Συνολικά έχουν

συμμετάσχει μέχρι τώρα 29 ελληνικές και 16 ευρωπαϊκές ομάδες. Βασικές προτεραιότητες του φεστιβάλ είναι η καταγραφή των δρώμενων, ακόμη και στη σύγχρονη εξέλιξή τους, ο

εκπαιδευτικός τους χαρακτήρας καθώς και ο συνδυασμός τους με την ψυχαγωγία. Στο

πλαίσιο του φεστιβάλ διενεργούνται ημερίδες και επιστημονικές συναντήσεις και

προβάλλονται καλλιτεχνικά έργα όλων των ειδών τέχνης που αφορούν, επηρεάζονται ή

εμπνέονται από τα έθιμα της κωδωνοφορίας. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την

ευρωπαϊκή πομπή ομάδων κωδωνοφόρων από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, στην

παραλία της Θεσσαλονίκης. Η πομπή καταλήγει στην Πλατεία Αριστοτέλους όπου η κάθε

ομάδα αναπαριστά τα έθιμα κωδωνοφορίας της περιοχής της μέσα από μία γιορτή ήχων

και χορό.

Φωτογραφική Ομάδα Θεσσαλονίκης –UMBRA

(https://www.facebook.com/profile.php?id=61556247207127)

Info

 Πολυχώρος Τέχνης Remezzo

Νικ. Πλαστήρα 2, Καλαμαριά (Μαρίνα Αρετσού Θεσσαλονίκης)

Διάρκεια έκθεσης έως 3 Μαρτίου 2024

Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ 6942 860 890

6o Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας «Οι δρόμοι του κουδουνιού»

Περίοδος Υλοποίησης Φεβρουάριος – Μάρτιος 2024

Περιοχή Υλοποίησης Θεσσαλονίκη

Συνεργαζόμενοι φορείς:

– Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρειο Μέλαθρο

– Δήμος Θεσσαλονίκης, Φωτογραφική Ομάδα Θεσσαλονίκης –UMBRA

Φεστιβάλ Κούκος Μπρανέστι Ρουμανίας και

Φεστιβάλ Μάμουμασκ Μαμοϊάδα Σαρδηνίας

Αιγίδα

ΥΠΠΟ Διεύθυνση άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Δήμος Θεσσαλονίκης

Info

Πολυχώρος Τέχνης Remezzo

Νικ. Πλαστήρα 2, Καλαμαριά (Μαρίνα Αρετσού Θεσσαλονίκης)

Διάρκεια έκθεσης έως 3 Μαρτίου 2024

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες: τηλ 6942 860 890

και στη διεύθυνση https://www.facebook.com/profile.php?id=100064840594258

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας