Κόσμος

Στέψη Καρόλου: Σε πάνω από 52 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σήμερα σε 52 συλλήψεις κατά τη διάρκεια επιχείρησής της στο περιθώριο της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου. Οι συλληφθέντες κρατούνται για μια σειρά αδικημάτων, όπως διαπληκτισμός, διατάραξη της κοινής ειρήνης και συνωμοσία για πρόκληση δημόσιας όχλησης.

Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία του Λονδίνου αναφέρει ότι όλοι οι συλληφθέντες παραμένουν υπό κράτηση, και υπεραμύνεται της ενέργειάς της να προχωρήσει στις συλλήψεις αυτές που επικρίθηκαν έντονα, εξηγώντας ότι είχε πληροφορίες για σχέδια διατάραξης του ιστορικού γεγονότος.

Οι δυνάμεις της τάξης συνέλαβαν δεκάδες οικολόγους που σχεδίαζαν ενέργειες κατά μήκος της διαδρομής της βασιλικής πομπής, αλλά και τουλάχιστον έξι ακτιβιστές κατά της μοναρχίας, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του κινήματος Republic Γκράχαμ Σμιθ, οι οποίοι είχε οργανώσει διαδήλωση στην πλατεία Τραφάλγκαρ.

Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε εκατοντάδες αντιμοναρχικούς να διαδηλώσουν καθώς περνούσε η βασιλική πομπή, μια περιορισμένη παρουσία αλλά αδιανόητη επί βασιλείας της Ελισάβετ Β’.

Η δράση της αστυνομίας που είχε αναπτύξει περισσότερους από 11.000 αστυνομικούς σήμερα επικρίθηκε από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το μετρό αυτό λήφθηκε λίγες ημέρες μετά την εσπευσμένη έγκριση ενός νέου αμφιλεγόμενου νόμου που ενισχύει τις εξουσίες της αστυνομίας για να αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις.

«Έχουμε καθήκον να επεμβαίνουμε όταν οι διαδηλώσεις εξελίσσονται σε παραβατικότητα και κινδυνεύουν να προκαλέσουν σοβαρή διατάραξη», δήλωσε η Κάρεν Φίντλεϊ, η οποία συντόνιζε την αστυνομική επιχείρηση, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της αστυνομίας. «Εξαρτάται από το πώς έχει διαμορφωθεί το όλο περιβάλλον. Η στέψη είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά ανά γενιά και είναι ένα βασικό στοιχείο της αξιολόγησής μας», πρόσθεσε.

Ποιος έχει ανάγκη τη βασιλεία και τους βασιλιάδες της; / Live η στέψη

banner-article

Ροη ειδήσεων