Συν & Πλην Σχόλια

Ποιος έχει ανάγκη τη βασιλεία και τους βασιλιάδες της;

Σε μια Αγγλία που αιμορραγεί οικονομικά η στέψη του Καρόλου αποτελεί το γεγονός της χρονιάς! Εβδομήντα χρόνια μετά θα ξαναγίνει στέψη στη Γηραιά Αλβιόνα και πλήθη παραληρούν!

Έχουν, λέει, συγκεντρωθεί έξω από το Westminster από χθες το βράδυ, καταλαμβάνοντας τα πεζοδρόμια και  σκεπασμένοι άντρες και γυναίκες με κουβέρτες όλη τη νύχτα περιμένουν να ξημερώσει, για να είναι παρόντες στη μεγάλη στιγμή της στέψης!

Εντωμεταξύ ο διάδοχος Ουίλιαμ ήδη στη χθεσινή “πρόβα τζενεράλε”(!) πλησίαζε τον κοσμάκη, έσπαζε τα σκοινιά και χαιρετούσε κουβεντιάζοντας σαν ένας οποιοσδήποτε καλοσυνάτος “γείτονας”! Και φαίνεται πως έπειθε!!

Γιατί όλα αυτά; Γιατί ο κόσμος παραλογίζεται σε μια εποχή που οι ανισότητες όλο και βαθαίνουν και τα αδιέξοδα είναι τραγικά; Η απάντηση δεν είναι εύκολη.

Το ότι υπάρχει στόχος να διατηρηθούν οι μύθοι, ώστε οι λαοί να μην σκέφτονται και να αποδέχονται σύμβολα και συμπεριφορές που δεν προάγουν τη σκέψη και τον προβληματισμό για ένα καλύτερο αύριο ισότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά για μια “φυσική” διαφορά ανάμεσα στους “εκλεκτούς” και τους πολλούς, την πλέμπα, είναι γεγονός!

Τώρα, το πώς οι λαοί δέχονται, σε μεγάλο βαθμό, αυτήν την κατηγοριοποίηση σε εκλεκτούς και μη, είναι το ζητούμενο! Πραγματικά, απορίας άξιον!

Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι μια μερίδα είναι αντίθετη.

Χρυσές άμαξες, διαμαντένια στέμματα και σε κάποιο στενό σοκάκι του Λονδίνου ένας ζητιάνος να εύχεται κι αυτός (σύμφωνα με εμπνευσμένη χθεσινή γελοιογραφία): “God save the King”!!!  Ο Θεός… σώζοι τον Βασιλέα!!!

Αμήν!

far

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας