Κόσμος

ΗΠΑ: Κατέρρευσε η Silicon Valley Bank

Αναταράξεις στις αγορές, κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και αβεβαιότητα σε πολλούς επιχειρηματίες στη Σίλικον Βάλεϊ προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, του μέχρι τώρα μεγαλύτερου χρηματοδότη νεοφυών επιχειρήσεων. Αυτή είναι η πιο πολύκροτη πτώχευση στον τραπεζικό τομέα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008.

Οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν τη Silicon Valley Bank και ανέλαβαν τον έλεγχο των αποθεματικών κεφαλαίων της, ανακοίνωσε σήμερα η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), ο ομοσπονδιακός οργανισμός ασφάλισης των καταθέσεων.  Μια εξέλιξη που αφήνει εταιρείες και πλούσιους επιχειρηματίες που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τον τεχνολογικό τομέα αβέβαιους για το τι θα συμβεί με τα χρήματά τους.

Η FDIC ανέφερε στην ανακοίνωση ότι οι ασφαλισμένοι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Τα υποκαταστήματα της SVB θα επαναλειτουργήσουν επίσης εκείνη την ώρα, υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής. Η FDIC είπε επίσης ότι οι επίσημοι έλεγχοι της SVB θα συνεχίσουν να εκκαθαρίζονται.

Η τυπική ασφάλιση της FDIC καλύπτει έως και 250.000 δολάρια ανά καταθέτη, ανά τράπεζα, για κάθε κατηγορία ιδιοκτησίας λογαριασμού, αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το CNBC. Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα επηρεαστούν οι μεγαλύτεροι λογαριασμοί ή τα πιστωτικά όρια για εταιρείες από το κλείσιμο της τράπεζας. Η FDIC είπε ότι θα πληρώσει στους ανασφάλιστους καταθέτες προκαταβολή μέρισμα εντός της επόμενης εβδομάδας.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η SVB είχε περίπου 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου. Η FDIC είπε ότι δεν ήταν σαφές ποιο μέρος αυτών των καταθέσεων ήταν πάνω από το ασφαλιστικό όριο.

Το κλείσιμο της SVB θα επηρεάσει όχι μόνο τις καταθέσεις, αλλά και τις πιστωτικές διευκολύνσεις και άλλες μορφές χρηματοδότησης. Η FDIC είπε ότι οι πελάτες δανείων της SVB θα πρέπει να συνεχίσουν να πραγματοποιούν τις πληρωμές τους κανονικά.

Η κίνηση αντιπροσωπεύει μια ταχεία πτώση για την SVB. Την Τετάρτη, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι προσπαθούσε να συγκεντρώσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετο κεφάλαιο μετά την απώλεια 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Οι μετοχές της μητρικής εταιρείας υποχώρησαν 60% την Πέμπτη, αφού η SVB ανακοίνωσε ένα σχέδιο, το βράδυ της Τετάρτης, για άντληση κεφαλαίου άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η μετοχή υποχώρησε περαιτέρω 60% στις συναλλαγές πριν το άνοιγμα της αγοράς την  Παρασκευή, ενώ τελικά οι μετοχές της τράπεζας δεν άνοιξαν για διαπραγμάτευση με την υπόλοιπη αγορά στις 9:30 π.μ. ET και παρέμειναν εκτός ταμπλώ.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν συναντήθηκε σήμερα με στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) και του Γραφείου Ελέγχου Νομίσματος (OCC) για να συζητήσει τις εξελίξεις γύρω από την τράπεζα Silicon Valley Bank, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο. Η Γέλεν εξέφρασε «την πλήρη εμπιστοσύνη της» στις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών, ότι θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και σημείωσε ότι «το τραπεζικό σύστημα παραμένει ανθεκτικό και οι ρυθμιστικές αρχές διαθέτουν αποτελεσματικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους γεγονότα».

Πτώση στα χρηματιστήρια

Η εξέλιξη αυτή, προτού ακόμα φτάσει σε κλείσιμο η τράπεζα με απόφαση των ρυθμιστικών αρχών, συμπαρέσυρε και τις χρηματιστηριακές αγορές.

Στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχωρούσε κατά 135 μονάδες, ή 0,4%, και με ρυθμό για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών, λίγο μετά την είδηση για το λουκέτο. Ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,7%, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωνε πτώση 0,9%.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν στο μεταξύ και τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 1,5%.

Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν απώλειες, με πτώση 3,9%, ακολουθούμενες από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι οποίες έχασαν 2,8%.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE έκλεισε με απώλειες 1,67% στις 7.748, 35 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με απώλειες 1,31% στις 15.427, 97 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC υποχώρησε κατά 1,3% στις 7.220, 67 μονάδες.

efsyn.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ