Εργασιακά

“Το νου σας, ρεμάλια” (μας ακούνε, ακούστε τους)

Από τις επισυνδύσεις στο.. σκόιλελικικού και ό,τι καταλάβατε. Τι κρύβεται πίσω από λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούν με συνέπεια οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια;
 Οι άκυρες ή στρεβλές συνδέσεις, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Συνήθως, προέρχονται από επαναλαμβανόμενα γεγονότα στην καθημερινότητά μας, τα οποία οδηγούν σε διαστρέβλωση της ουσίας των πραγμάτων και των πράξεων και αρχικά προκαλούν γέλιο με τον παραλογισμό τους.

Όπως έχει αποτυπώσει σε παράστασή του ο κωμικός Μιχάλης Μαθιουδάκης πολλοί από εμάς όταν ένας τοξικομανής ζητάει ένα ευρώ, αυτομάτως σκεφτόμαστε την… τυρόπιτα, αφού αυτή είναι η δικαιολογία που χρησιμοποιούσαν οι τοξικοεξαρτημένοι για δεκαετίες. Σύνδεση, εντελώς άκυρη και παράλογη.

Το ίδιο συνέβαινε, όταν ως παιδιά ακούγαμε τον Καραγκιόζη να απειλεί τον Χατζιαβάτη: «Θα σε αυτοκτονήσω».

Αυτό το παιχνίδι του εγκεφάλου, γνωρίζουν πολύ καλά οι πολιτικοί, οι οποίοι αλλοιώνουν ή στρογγυλεύουν γεγονότα, καταστάσεις, πράξεις και παραλήψεις, οδηγώντας τους πολίτες σε άκυρες συνδέσεις.

Για παράδειγμα, επειδή οι συνδέσεις της ΕΥΠ κατά τις παγιδεύσεις τηλεφώνων δεν είναι ποτέ… άκυρες, χαρακτηρίζονται με αστική ευγένεια ως «επισυνδέσεις», παραπλανώντας γλυκά την κοινή γνώμη.

Προφανώς, με την ίδια λογική, και η σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση συνομιλίας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί… «συνακρόαση».

Ακολουθώντας το ίδιο μονοπάτι, διαστροφής της πραγματικότητας, η διάλυση μιας πορείας από τα ΜΑΤ, χαρακτηρίζεται «αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων», ενώ τα καταστροφικά Μνημόνια ήταν «σχέδιο οικονομικής αναπροσαρμογής».

Ο νόμος για την ανατροπή του 8ώρου και τον δραστικό περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, παρουσιάστηκε ως «προστασία της εργασίας» και τα επαχθή μέτρα που λαμβάνονται κάθε λίγο αποκτούν  κύρος ως «καλές ευρωπαϊκές πρακτικές».

Όμως, το εργαστήριο παραγωγής άκυρων συνδέσεων της εκάστοτε κυβέρνησης είναι κατά τις τελευταίες δεκαετίες ίσως ο μοναδικός κλάδος που γνωρίζει πρωτοφανή ανάπτυξη στη χώρα.

Αυτή την ανάπτυξη που όλο έρχεται κι όλο την περιμένουμε και αποτελεί ακόμα ένα επιχείρημα για άκυρες συνδέσεις μεταξύ ευκταίου και απευκταίου…

Τι κρύβεται, λοιπόν, πίσω από λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούν με συνέπεια οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια;

Απασχολήσιμος: Εκείνος που δύναται να εργαστεί οποτεδήποτε, οπουδήποτε ή και καθόλου.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού : Το ελάχιστο ποσό που εξαιρεί προσωρινά τον δικαιούχο από την… ανεργία ειδικού σκοπού.

Δια βίου Μάθηση: Η διαδικασία επιδοτούμενης από το κράτος ενίσχυσης των γνώσεων του εργαζόμενου που θα προσληφθεί ως ανειδίκευτος για να μην κοστίζει.

Διευθέτηση του χρόνου εργασίας: Η κατάργηση του οκταώρου με αποκλειστική ευθύνη και απόφαση του εργοδότη και στόχο την εκτέλεση εργασίας με μικρότερο κόστος.

ΕΔΕ: Ακρωνύμιο της φράσης «Ε; Δεν είδα…». Η διαδικασία μετά την κακοποίηση διαδηλωτή από όργανα της τάξης.

ΕΚΑΣ: Το λήμμα και το ποσό καταργήθηκαν και δεν χρησιμοποιούνται.

Ελάχιστον Εγγυημένο Εισόδημα ή ΚΕΑ: Το ελάχιστο ποσό που παρέχουν κυβερνήσεις για να μην πεινάσουν όσοι επλήγησαν από τις αποφάσεις τους.

Ελαστική εργασία: Η διαίρεση ενός μισθού και η καταβολή του σε τρεις ή και τέσσερις εργαζόμενους.

Εξορθολογισμός δαπάνης: Περικοπή. Αυτό.

Επιδότηση εργασίας: Η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε ενίσχυση του εργοδότη.

ΕΡΓΑΝΗ, ΑΤΛΑΣ, ΗΛΙΟΣ, ΑΡΤΕΜΙΣ και άλλες αρχαιοπρεπείς ονομασίες: Ηλεκτρονικά συστήματα αποχρωματισμού της πραγματικότητας.

Επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης: Η λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ελάχιστης κρατικής αρωγής και του συσσιτίου απόρων (χωρίς να το ένα να αποκλείει το άλλο).

Ευέλικτο ωράριο εργασίας: Η φόρμουλα για την ευγενική κατάργηση πενθημέρου και οκταώρου.

Κοινωνική Αυτοοργάνωση: Σύμφωνα με τους τεχνοκράτες, η λειτουργία των (ιδιωτικών) Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης («ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ ΑΕΔΑΚ», ένα πράγμα…).

Κοινωνικός διάλογος: Η διαδικασία νομιμοποίησης αντεργατικών νόμων.

Πλήρης εργασία: Η απασχόληση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, όχι απαραιτήτως με πενθήμερο-οκτάωρο.

Συνάθροιση: Η κατ’ επιλογή απαγορευμένη συγκέντρωση.

ΣΕΠΕ: Ακρωνύμιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Σπάνιος στη χρήση και απαρχαιωμένος όρος.

Σκόιλελικικού: Ό,τι καταλάβατε, καταλάβατε.

Σύζευξη επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής: Ευέλικτη εργασία, με μειωμένες αποδοχές, συνήθως σε κομψή γυναικεία αλλά και unisex γραμμή.

Σύνδεση ορίου συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής: Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Επιδότηση εργοδότη – αίθουσα αναμονής για την ανεργία.

Συντεχνία: Απαντάται και ως συνδικάτο, συνδικαλισμός, εργατοπατέρας. Αρνητικός χαρακτηρισμός όσων μετά την περικοπή μισθών και την περιστολή δικαιωμάτων, δεν επιστρέφουν ήρεμα σπίτι να το σκεφθούν.

Φπόρος: Σύνθετη, παιχνιδιάρικη λέξη, προερχόμενη από το Φόρος και Πόρος. Συνήθως, εννοείται.

kosmodromio.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας