Γράμματα & Τέχνες

Οι αδελφοί Τσαχουρίδη σ΄ένα έξοχο οικογενειακό πορτρέτο / Με τον Γιώργη Μελίκη στην ΕΡΤ3

——————

Δήμητρα Σμυρνή

Πριν από 30 χρόνια, άνοιξη του 1992, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας, ο αδελφοί Τσαχουρίδη, 15 χρονών ο Ματθαίος  και 14 ο Κων/νος, ανεβαίνουν στη σκηνή, ίσως για πρώτη φορά. Λύρα και φωνή.

Ήταν η Βραδιά Λόγου και Μουσικής του 1ου Γυμνασίου Βέροιας “Η Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από τα ‘Ματωμένα Χώματα’ της Διδώς Σωτηρίου”. “Πάνε κι έρχονται καράβια φορτωμένα προσφυγιά…”, “Αητέντς επαραπέτανεν…”. Τα δυο αγόρια εντυπωσιάζουν, συγκινούν…

Ανεβάσαμε  εκείνη την εκδήλωση, που ήταν μια κατάθεση στην Ιστορία και τη Λογοτεχνία συνάμα, με πραγματικό πάθος. Τέτοιες  προσεγγίσεις δένουν δασκάλους και μαθητές δημιουργώντας για τους μαθητές, τους μικρούς αποδέκτες, μια πρώτη μορφή έλξης για την Τέχνη.

Ήταν τότε και οι δύο μαθητές μου. Τους χαρακτήριζαν πέρα από την αναμφισβήτητη καλλιτεχνική τους φλέβα δυο σημαντικά πράγματα, το ήθος και η διάθεση για γνώση. Κι αυτά τους ακολουθούν μέχρι σήμερα, που είναι τόσο πετυχημένοι στο χώρο της Μουσικής, αλλά και της ακαδημαϊκής τους καριέρας.

Χθες τους φιλοξενούσε η ΕΡΤ3. Ήταν ένα έξοχο πορτρέτο τους που έκανε ο Γιώργης Μελίκης, ενταγμένο στη σειρά του “Μουσικές Οικογένειες” . Ο Μελίκης, αφιερωμένος ολοκληρωτικά στην παράδοση, εδώ και χρόνια προσπαθεί να  την κρατήσει ζωντανή, φωτίζοντας τόπους και ανθρώπους που την εκφράζουν. Είναι μια μάχη που τον τιμά και τιμά και την κρατική τηλεόραση.

Οι αδελφοί Τσαχουρίδη επιλέχθηκαν στην εκπομπή  όχι μόνο γιατί κατάγονται από μια μουσική οικογένεια – παππούς, πατέρας, θείοι –  όχι μόνο γιατί εκφράζουν τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και γιατί στήνουν γέφυρες ανάμεσα στο χθες και το σήμερα.

Στο μπαλκόνι του πατρικού τους, με τους δυο γονείς τους παρόντες να υπογραμμίζουν τη συνέχεια, τους ακατάλυτους δεσμούς αγάπης αλλά και ελευθερίας, σεμνοί, όπως όταν ήταν μικρά παιδιά, μίλησαν για τα όνειρά τους, που η πραγματικότητα τα δικαίωσε και τα πήγε ακόμη παραπέρα, για τις εμπειρίες τους και για τα σχέδιά τους να μελετήσουν ακόμη περισσότερο την οικουμενικότητα της Μουσικής. Άλλωστε αυτή η οικουμενικότητα φάνηκε, όπως είπαν χαρακτηριστικά, κι από τον τρόπο που τους υποδέχονταν σε χώρες όπως το Ιράκ, το Καζακστάν και άλλες, σε ταξίδια τους.

Ο Γιώργης Μελίκης, με τον γνωστό του τρόπο να διεισδύει στα πράγματα εύστοχα και με μια γνήσια λαϊκότητα, έδειξε στην εκπομπή το ξεκίνημα των αδελφών φτάνοντας μέχρι το σήμερα της καριέρας τους, με τους σημαντικότερους γι’ αυτούς σταθμούς.

Πορεία που ξεκίνησε από ένα πρώτο πανελλαδικό βραβείο – τους δόθηκε με συμμετοχή τους σε διαγωνισμό χιλιάδων μαθητών –  συνεχίστηκε με υποτροφία από τον Μητροπολίτη Βέροιας Παντελεήμονα για το Λονδίνο και στέφθηκε όχι μόνο με την απονομή διδακτορικών αλλά και με το άνοιγμα της ματιάς τους στην παγκόσμια μουσική.

Γι΄ αυτούς μίλησαν στη χθεσινή εκπομπή ο Μητροπολίτης, καθηγητές πανεπιστημίου, μουσικοί και τραγουδιστές, θαυμάζοντας τις ικανότητές τους και την προσπάθειά τους της σύζευξης του παρελθόντος με τον παρόν, μέσα στο πνεύμα της παγκόσμιας μουσικής αρμονίας.

Η εκπομπή, που  έδειξε όχι μόνο την προσωπικότητα των δύο καλλιτεχνών, αλλά και τις μουσικές τους δυνατότητες, παίζοντας λύρα, βιολί, λαούτο ή τραγουδώντας από ποντιακά μέχρι και κλασικό τραγούδι, ήταν μια σοβαρή και υπεύθυνη αναφορά, που τιμά τους ίδιους αλλά και την πόλη τους, τη Βέροια.

Το video της εκπομπής μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο