Βέροια Εκκλησια

Βέροια: Απάντηση σε δημοσίευμα εφημερίδας από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού της Υπαπαντής του Χριστού

—–

Απάντηση σχετικά με το κείμενο που δημοσίευσε η εφημερίδα Λαός της Βέροιας στο φύλλο της 17ης  Σεπτεμβρίου 2021 με τίτλο

Συνήλθε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού της Υπαπαντής Βεροίας και διατύπωσε το παρακάτω κείμενο το οποίο αποτελεί και την με αριθμό 5/ 19.9.2021 πράξη του.

Στην δυτική πλευρά του ναού προ της κυρίας εισόδου υπάρχει μικρός αύλειος χώρος  53 τ.μ. που συνορεύει βόρεια με ιδιοκτησία Κιοσέογλου, δυτικά με την οδό Βενιζέλου και νότια με την οδό Εμμανουήλ Παππά.

Στο χώρο αυτό δυστυχώς σταθμεύουν πολλές φορές οχήματα ή δίκυκλα με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται, ακόμη και να εμποδίζεται η διέλευση των πεζών, που είτε διέρχονται έξω από το ναό είτε θέλουν να εισέλθουν προκειμένου να προσκυνήσουν ή να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε λατρευτική σύναξη.

Το πρόβλημα αυξάνει όταν ο αύλειος αυτός χώρος χρησιμοποιείται για ορισμένες τελετές από τους ενορίτες, όπως επί παραδείγματι γάμους, κηδείες, μνημόσυνα και άλλα, στα οποία διανέμονται κόλλυβα, μοιράζεται ο αγιασμός στο χώρο αυτό και άλλα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το εξής ακραίο: τελέστηκαν δυο κηδείες την προηγούμενη χρονιά με σταθμευμένο όχημα μπροστά στην κύρια είσοδο με αποτέλεσμα η νεκροφόρα να σταθμεύσει μακριά από την είσοδο και να μεταφερθεί η σωρός του κεκοιμημένου με δυσκολία. Ο βαθμός επικινδυνότητας αυξάνει όταν εξέρχονται οι πιστοί από την θεία λειτουργία  και συναντούν μπροστά τους σταθμευμένα δύο οχήματα που κλείνουν όλο τον αύλειο χώρο και δυσκολεύουν την έξοδο των πιστών.

Το γεγονός αυτό είναι παλιό, γίνεται συνεχόμενα και οι ενορίτες της Υπαπαντής,  η οποία σημειωτέο είναι από τίς πολυπληθέστερες ενορίες στη Βέροια σε εκκλησίασμα, το γνωρίζουν καλά, το βιώνουν και απλά  υπομένουν. Επίσης γνωρίζουν και ποιος δημιουργεί το πρόβλημα αφού είναι ενορίτες με τακτικό εκκλησιασμό και όχι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού.

Σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς που αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας  «Λαός» το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού αναφέρει τα εξής.

Όπως προκύπτει από το  απόσπασμα του τοπογραφικού διαγράμματος ΟΤ 197 Βεροίας, που εκπονήθηκε το 1987, κατά την δραστηριότητα της ΕΠΑ 182/87 (ΦΕΚ 78Δ/1988),  ο χώρος αυτός χαρακτηρίστηκε ως            Κ. Χ. δηλαδή κοινόχρηστος χώρος,  κοντολογίς πεζοδρόμιο. Υπάρχει σχετική βεβαίωση από  το πολεοδομικό τμήμα του Δήμου Βεροίας με αριθμό πρωτοκόλλου 5241/2-1-2019. Οπότε ισχύουν όλες οι διατάξεις για τούς κοινόχρηστους χώρους. Για το λόγο αυτό όταν έγινε η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου ο Δήμος Βέροιας το ενέταξε στο σχέδιο ανάπλασης, το πλακόστρωσε και φύτευσε τα δέντρα.

O ναός της Υπαπαντής έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με την 16385/1965 απόφαση Υπουργού προεδρίας της Κυβερνήσεως (φεκ Β΄30/16-1-1965 ὑπ’ ἀρ. 38, ΟΤ 197). Σύμφωνα με το άρθρο 10 ν. 3028/2002, απαγορεύεται κάθε ενέργεια που μπορεί να  επιφέρει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο καταστροφή, βλάβη, ρύπανση ή αλλοίωση της μορφής του μνημείου.

Στο κτηματολόγιο για το συγκεκριμένο ακίνητο υπάρχει μετεγγραμμένος τίτλος με ιδιοκτήτη τον Ιερό Ναό Υπαπαντής. Ο ναός πληρώνει επί χρόνια τον ΕΝΦΙΑ για το χώρο αυτό επειδή έχει ξεχωριστό ΚΑΕΚ.

Όσον αφορά την νομιμότητα δηλαδή αν στο συγκεκριμένο χώρο επιτρέπεται η φορτοεκφόρτωση από οχήματα για τις ανάγκες του καταστήματος του κ Κιοσέογλου, σαφώς δεν είναι σύννομο  αφού είναι χαρακτηρισμένο Κ.Χ. δηλαδή κοινόχρηστος χώρος και δεν υπάρχει άδεια του Δημοτικού Συμβουλίου να χρησιμοποιείται από οχήματα. Επίσης ο Δήμος Βέροιας μπροστά στο κατάστημα άφησε ειδικό χώρο φορτοεκφόρτωσης για τις ανάγκες των καταστημάτων που υπάρχουν εκεί.

Κλείνοντας το Εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού θέτει τα εξής ερωτήματα προς όλους.

Όταν σήμερα υπάρχει τέτοια ευαισθητοποίηση για πεζοδρόμους, πλατείες, πεζούς κτλ. γιατί στο χώρο αυτό υπάρχει τέτοια αντιμετώπιση που αφήνει να διαιωνίζεται ένα πρόβλημα εφόσον είναι χώρος πεζών;

Η Βέροια έχει το επίθετο της Βυζαντινής πόλης. Ο ναός της Υπαπαντής είναι βυζαντινός, χαρακτηρισμένος ως διατηρητέο μνημείο. Γιατί τέτοια βάναυση συμπεριφορά σε ένα ιστορικό μνημείο; Προβάλλεται με τον τρόπο αυτό το μνημείο και αναδυκνείεται η ιστορία της πόλης μας;

Έχετε δει αλλού να σταθμεύουν μπροστά στην κυρία είσοδο και μάλιστα ιερού ναού που είναι και ιστορικό μνημείο οχήματα;

Ποιος θα φέρει ευθύνη αν σε κάποια έκτακτη περίπτωση χρειαστεί να εκκενωθεί άμεσα ο ναός και να βρεθούν εμπόδια στη διέλευσή του; Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα;

Γιατί η Δημοτική αστυνομία που άμεσα βεβαιώνει παραβάσεις σε οχήματα που σταθμεύουν έστω για λίγο σε χώρους φορτοεκφόρτωσης, δεν επιλαμβάνεται του θέματος και αφήνει να σταθμεύουν οχήματα;

‘Όποιος ισχυρίζεται εμπράγματο δικαίωμα επιδεικνύει τον τίτλο του, διαφορετικά απευθύνεται στα αρμόδια δικαστήρια.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ιερού ναού της Υπαπαντής Βεροίας κάνει έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς, Δήμο Βέροιας, Δημοτική Αστυνομία,  Τροχαία, Πυροσβεστική και Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να συμβάλλουν ώστε να εκλείψει αυτό το πρόβλημα.

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Λαός”   ΕΔΩ 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας