Απόψεις Περιβάλλον Περισσότερο διαβασμένα

Έβαλαν στο μάτι και τον Όλυμπο – Ο “Θρόνος του Δία” θρόνος των… “επενδυτών”!

Ανάμεσα στα άλλα ο λεγόμενος «Περιβαλλοντικός νόμος» που ψηφίστηκε χθες από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, παρά την γενική κατακραυγή φορέων και πολιτών, περιλαμβάνει:

Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών: Επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης τους μέσω της ίδρυσης ενιαίου φορέα διαχείρισης που κεντρικά θα μπορεί να εγκρίνει σχέδια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ιδιωτικοποιούνται αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα ανήκαν στην δασική υπηρεσία.

Περιοχές Natura: Χωρίζονται σε ζώνες στις οποίες θα επιτρέπονται διαφορετικές χρήσεις γης. Θα μπορούν έτσι να αναπτύσσονται επιχειρηματικές δραστηριότητες σε δρυμούς ακόμη και αρχαιολογικούς χώρους.

Εξάλλου οι διαχειριστές της εξουσίας δεν κρύβουν τα λόγια τους. Ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε περήφανος για το έργο του:  “Στρώνουμε κόκκινο χαλί για τους επενδυτές.”

Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε σχεδόν πριν πέντε χρόνια. Μια ακόμη απόδειξη ότι άσχετα με το ποια κυβέρνηση «κυβερνάει», πάντα οι έχοντες την εξουσία είναι οι ίδιοι, όπως και οι στόχοι τους. Η υψηλή κερδοφορία και ας μη μείνει τίποτα όρθιο!
Α

Έβαλαν στο μάτι και τον Όλυμπο – Ο “Θρόνος του Δία” θρόνος των… “επενδυτών”!

Δια χειρός Αλιθέρση

Καθημερινά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ούτε ιερό ούτε όσιο. Πωλούνται και νοικιάζονται τα πάντα από τις αρχαιότητες μέχρι και το μυθικό βουνό των δώδεκα θεών, τον Όλυμπο.

Το βουνό που επισκέπτονται χιλιάδες ορειβάτες απ’ όλο τον κόσμο έχει μπει κι αυτό στο μυαλό των κυβερνώντων για… “αξιοποίηση” , με ό,τι αυτή συνεπάγεται και ο νοών νοείτω!

Σύμφωνα λοιπόν με τον ΒΗΜΑτοδότη “το νέο κυβερνητικό σχέδιο με την κωδική ονομασία «Ο θρόνος του Δία», δεν είναι τίποτα άλλο από επενδύσεις στον Όλυμπο, εκεί όπου είχε τον θρόνο του ο Δίας.

Το επενδυτικό σχέδιο του κ. Μάρδα είναι απλό στη σύλληψη αλλά και στην εκτέλεσή του. Προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων καταφυγίων (άλλων δύο δηλαδή γιατί τα δύο ήδη υπάρχουν), τη δημιουργία δρόμων που να τα συνδέουν και τη φωταγώγησή τους ώστε κοντά στα καταφύγια να έρθουν οι ταβερνούλες («με φασολάδες, σπετζοφάι, ζαρκάδια, απλή ελληνική κουζίνα» όπως έλεγε χαρακτηριστικά).

Προτείνει δηλαδή τη δημιουργία μιας μικρής χειμερινής κοινότητας, η οποία όμως θα λειτουργεί και το καλοκαίρι για τους λάτρεις του βουνού. Το πρόβλημα είναι πώς θα ανεβαίνουν οι τουρίστες και γενικά οι επισκέπτες στον «Θρόνο του Δία». Ο κ. Μάρδας βρήκε τη λύση. Θα ανεβαίνουν με ελικόπτερο, το οποίο θα κάνει τα δρομολόγια από το Λιτόχωρο. Το σχέδιο πάντως αυτό ο Πρωθυπουργός του είπε να το κρατήσει για αργότερα.”

Όταν φτάνεις τους… “επενδυτές” μέχρι την αρχαία σου κληρονομιά και τον Όλυμπο, που για την προστασία του ανακηρύχθηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας, el.wikipedia.org ,δεν ξεπουλάς το “Χιόνι τ’ ουρανού”,  τον ίδιο τον ουρανό ξεπουλάς!

ΥΓ. Το οροπέδιο των Μουσών είναι αυτό που θέλουν κατ’ αρχάς να “αξιοποιήσουν”. Ακριβώς μπροστά από το “Θρόνο του Δία”. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν τα σημεία “αξιοποίησης”!

Φωτογραφίες: Δια χειρός Αλιθέρση

Το κείμενο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά ΕΔΩ

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο