Βέροια

Ευρωπαϊκές σχολικές αποστολές στο 5ο ΓΕΛ Βέροιας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Ευρωπαϊκές σχολικές αποστολές στο 5ο ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “ISLABIntegratedScienceLabs: The innovation of the scientific didactics”

Tην εβδομάδα από 6 ως 10 Μαΐου, έλαβε χώρα η δεύτερη διακρατική συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «ISLAB: Integrated Science Labs», το οποίο υλοποιεί το 5ο ΓΕΛ Βέροιας ως εταίρος. Τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι:

1.ISII Marconi – πόλη: Piacenza/Ιταλία(συντονιστής)
2. Agrupamento de Escolas da Maia – πόλη: Maia/Πορτογαλία
3. Fundacion Dales la Palabra – πόλη: Madrid/Ισπανία
4. Lycee Saint Paul IV- πόλη: Bois de Nefles Saint Paul/Γαλλία

  1. 5ο Γενικό Λύκειο Βέροιας/Ελλάδα

Είκοσι δύο μαθητές και μαθήτριες, συνοδευόμενοι από εννιά καθηγητές από τα συνεργαζόμενα σχολεία, γνωρίστηκαν, εργάστηκαν, έμαθαν και ψυχαγωγήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής εβδομάδας.

Την πρώτη ημέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του 5ου ΓΕΛ Βέροιας και ενημερώθηκαν για τις δράσεις και τον τρόπο λειτουργίας του Σχολείου. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Δημαρχείο της Βέροιας, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από τον αντιδήμαρχο παιδείας κ. Γ. Σοφιανίδη. Το απόγευμα ξεναγήθηκαν στα μνημεία της πόλης και έμαθαν για την ιστορία και τον πολιτισμό της από την ξεναγό κ. Α. Γιαννάκη. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την εξαιρετική φιλοξενία στο «σπίτι» του συλλόγου Βλάχων Βέροιας, όπου αρχικά ενημερώθηκαν από τον κ. Δ. Γκαλαΐτση για την ιστορία και τη γλώσσα των Βλάχων καθώς και τις δραστηριότητες του Συλλόγου. Στη συνέχεια άκουσαν βλάχικα τραγούδια από τη χορωδία του Συλλόγου, ντύθηκαν με παραδοσιακές στολές, χόρεψαν και γεύτηκαν ελληνικές λιχουδιές που ετοίμασαν  οι οικογένειες των μαθητών του 5ου ΓΕΛ που δραστηριοποιούνται στο πρόγραμμα.

Τη δεύτερη μέρα οι μαθητές παρουσίασαν βίντεο με τα πειράματα των φυσικών επιστημών που πραγματοποίησαν από την έναρξη του προγράμματος στα σχολεία τους. Αντάλλαξαν επίσης αυθεντικό διδακτικό υλικό με τα αντίστοιχα φύλλα εργασίας που δημιούργησαν στο πλαίσιο υλοποίησης των στόχων του προγράμματος. Η επόμενη δραστηριότητα αφορούσε στην παρασκευή σαπουνιών και βιοντίζελ από τους μαθητές των ξένων αποστολών στο εργαστήριο χημείας του σχολείου μας. Στη διαδικασία αυτή το ρόλο του καθηγητή ανέλαβαν οι Έλληνες μαθητές, καθοδηγούμενοι από τη χημικό του 5ου ΓΕΛ κ. Κ. Ραφτοπούλου.

Την Τετάρτη τα μέλη όλων των αποστολών ταξίδεψαν στα Μετέωρα, όπου έμειναν εντυπωσιασμένοι από τους μοναδικού φυσικού κάλλους βράχους με τα μοναστήρια. Στην επιστροφή απόλαυσαν το ηλιόλουστο απόγευμα και τη θάλασσα στον Πλαταμώνα.

Η επόμενη μέρα περιλάμβανε επίσκεψη στο 1ο ΕΠΑΛ Βέροιας, όπου έγινε ενημέρωση για τις δραστηριότητες και τα προγράμματα του σχολείου καθώς και για τη δομή της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Κατόπιν στα εργαστήρια του Εργαστηριακού Κέντρου Βέροιας το βιοντίζελ που παρασκεύασαν οι μαθητές χρησιμοποιήθηκε για να τεθεί σε λειτουργία ένας πετρελαιοκινητήρας. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, όπου αναδύεται η ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας, και ξενάγηση από την κ. Α. Γιαννάκη στο μοναδικό μουσείο των βασιλικών τάφων.

Την Παρασκευή το πρόγραμμα περιλάμβανε ολοήμερη επίσκεψη και ξενάγηση στη Θεσσαλονίκη. Μαθητές και εκπαιδευτικοί, μαγεύτηκαν τόσο από την ιστορία της πόλης, όσο και από τις ομορφιές της.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ Βέροιας: Αυτζίδου Αναστασία, Βενιαμινίδης Γιάννης, Δαρδακούλη Μαρία, Καζίλας Αντώνης, Καπράρας Στέργιος, Λέσι Αλέξανδρος, Μεταξά Μελίνα, Παραστατίδου Σοφία, Πιπερίδης Παναγιώτης, Σουμελίδου Ελευθερία, Τζήμα Δέσποινα, Τζίμπουλα Βάια και Τσίλης Κων/νος. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι οικογένειες των παραπάνω μαθητών φιλοξένησαν με τον ξεχωριστό ελληνικό τρόπο και αγκάλιασαν τους ευρωπαίους μαθητές κάνοντας τους να νοιώσουν, όπως στο σπίτι τους.

Την παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος αποτελούν οι εκπαιδευτικοί: Γκανάς Απόστολος, Καραλής Δημήτριος, Μαλάμογλου Ευδοξία, Μιχαηλίδου Όλγα, Ραφτοπούλου Κατερίνα και Ρίζος Μιχάλης. Συνεργάτης στην υλοποίηση του προγράμματος η κ. Κωστοπούλου Ελένη.

Γεμάτες με εμπειρίες μάθησης και πολιτισμού οι αποστολές των ξένων σχολείων αναχώρησαν για τις πατρίδες τους, κουβαλώντας αλλά και αφήνοντας πίσω τους γλυκιές αναμνήσεις και υποσχέσεις για κοινή ευρωπαϊκή πορεία σύμφωνα  με τις ευρωπαϊκές αξίες.

Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματισθεί να γίνει στη πόλη Maia της Πορτογαλίας τον Οκτώβριο του 2019.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικός φορέας για την Ελλάδα είναι το Ι.Κ.Υ.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας