Βέροια Ρεπορτάζ

“Η βία στην οικογένεια”. Μια βραδιά ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας, σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών Δήμου Βέροιας, οργάνωσε χθες, 4/3/’16, μια βραδιά ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα την κοινωνική πληγή της οικογενειακής βίας.

Η βία στην οικογένεια είναι φαινόμενο πολύ παλιό, απλά οι νέοι ορίζοντες της πληροφόρησης καθώς και η χειραφέτηση της γυναίκας το δημοσιοποίησαν στις μέρες μας, με αποτέλεσμα να φανούν οι πραγματικές του διαστάσεις αλλά και να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισής του.

Στο «Σπίτι των Βλάχων», οι δύο ομιλήτριες, η Χαρούλα Νατσιοπούλου και η Έφη Τσαπαροπούλου, ενημέρωσαν το κοινό με τρόπο άμεσο, κατατοπιστικό, ζωντανό, μακριά από την τυποποίηση και την συνήθη τακτική των ομιλιών.

Και οι δύο έδειξαν πως όχι μόνο κατέχουν άριστα το θέμα τους αλλά ότι γι αυτές είναι πια βίωμα και προσφορά περισσεύματος συναισθημάτων.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, Δημήτρης Πίσκος, αφού ευχαρίστησε το Κέντρο για τη συνεργασία του, έδωσε το λόγο στην κοινωνική λειτουργό Χαρά Νατσιοπούλου, η οποία ανέπτυξε το θέμα από τη δική της οπτική, καταθέτοντας την καθημερινή της εμπειρία.

Η εισηγήτρια ξεκίνησε από την αμφισβήτηση που δέχτηκε αρχικά η ίδρυση ενός τέτοιου Κέντρου, για να καταλήξει στη συνέχεια μέσα σε δυόμιση χρόνια να αντιμετωπίσει 107 περιστατικά οικογενειακής βίας και να γίνει ισχυρός παράγοντας υποστήριξης των κακοποιημένων μελών μιας οικογένειας.

 faretra.info-s-vlaxon-verias-via

Βέβαια, στις περιπτώσεις βίας, συμπλήρωσε η εισηγήτρια, συμπεριλαμβάνονται και περιστατικά βίας στην εργασία αλλά και θύματα πορνείας και trafficking.

Τονίζοντας πόσο δύσκολο είναι για το Κέντρο να πείσει τις γυναίκες που καταφεύγουν σ’ αυτό να αντιδράσουν στη βία, ενημέρωσε πως τώρα πια υπάρχουν, για όσες το αποφασίσουν, και άμεσες λύσεις υποδοχής τους στον δικό μας «Έρασμο», που διαθέτει στέγη, αλλά και στην Κοζάνη και στη Θεσσαλονίκη με πλήρη ,πέρα από τη φιλοξενία, ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη.

Ο δικός μας στόχος και ρόλος είναι να δραστηριοποιήσουμε τις γυναίκες και να υποδείξουμε τα μέσα που έχουν πια στη διάθεσή τους, όταν αντιμετωπίζουν ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα εξήγησε η κ. Νατσιοπούλου.

Δείχνοντας πως η οικογενειακή βία δεν είναι μόνο απόρροια οικονομικής ανέχειας αλλά συμβαίνει και σε οικογένειες με ανεβασμένο οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο, ενημέρωσε για το νόμο αντιμετώπισής της, ο οποίος ισχύει από το 2006 και είναι αυστηρότερος από τον απλό ποινικό κώδικα.

Αναφερόμενη στις περιπτώσεις που εντάσσονται στις μορφές οικογενειακής βίας και οι οποίες δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη σωματική κακοποίηση αλλά ακόμη και με τη συναισθηματική κακοποίηση, έδωσε το λόγο στη ψυχολόγο του Κέντρου Έφη Τσαπαροπούλου.

Η κ. Τσαπαροπούλου με δύο χαρακτηριστικές πινελιές έκανε το πορτρέτο των γυναικών που καταφεύγουν στο Κέντρο λέγοντας «Είναι γεμάτες ηττοπάθεια, συνήθως μαυροντυμένες, με σκυφτούς ώμους και πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση.»

 faretra.info-s-vlaxon-verias-via

Μιλώντας για τις τρεις φάσεις της βίας που ακολουθούν πάντα τον ίδιο κύκλο, πέρασε στις αιτίες για τις οποίες μια κακοποιημένη γυναίκα δε φεύγει από το σπίτι και οι οποίες έχουν σχέση με το φόβο, με την πιθανή απώλεια των παιδιών, την οικονομική δυσπραγία αλλά και τον κοινωνικό έλεγχο.

Όσο για το θύτη είναι συνήθως ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, ο οποίος πολλές φορές υπήρξε και αυτός θύμα οικογενειακής βίας ή είναι άνθρωπος παλαιών αρχών και επίμονος στην άσκηση της εξουσίας.

Αντιδιαστέλλοντας τη σωματική βία από την ψυχολογική, η οποία μπορεί να έχει ακόμη και τη μορφή της συναισθηματικής παραμέλησης, η κ. Τσαπαροπούλου πέρασε στη χειρότερη μορφή οικογενειακής βίας, τη σεξουαλική βία που μπορεί να ασκήσει ένας γονιός στο παιδί του, ενημερώνοντας πως δυστυχώς στην πόλη μας συμβαίνουν τέτοια περιστατικά.

Αυτή η εγκληματική πράξη, με τραγικές επιπτώσεις για ένα παιδί, δεν είναι ποτέ ψυχολογικά αναστρέψιμη τόνισε, για να κλείσει την εισήγησή της με διαφάνειες από ζωγραφιές κακοποιημένων γυναικών, που πρόβαλαν έμμεσα το τραυματισμένο εγώ τους μέσα απ’ αυτές.

Χωρίς κείμενο, με γνώση και νεανικό πάθος, οι δύο εισηγήτριες όχι απλά ενημέρωσαν και ευαισθητοποίησαν το ακροατήριό τους, αλλά είχαν την τύχη να έχουν και ένα ακροατήριο δυναμικό, που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα και το απέδειξε στη συζήτηση που ακολούθησε.

Φωτογραφίες: faretra.info

 faretra.info-s-vlaxon-verias-via faretra.info-s-vlaxon-verias-via faretra.info-s-vlaxon-verias-via

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας