Πολιτική

Στ. Θεοδωράκης: “Πρέπει να κυβερνήσει η …Εθνική Ελλάδος”

2014-11-16-politiki-theodorakis-veria

Ο Επικεφαλής του «Ποταμιού» στη Βέροια

Κωστής Χαλάτσης

Την ανάγκη να στηριχτεί η Ελλάδα στις δικές της πραγματικές αναπτυξιακές δυνάμεις μακριά από το σύστημα των εξαρτήσεων του κομματισμού και του άκριτου εξωτερικού δανεισμού διατύπωσε ο επικεφαλής του πολιτικού κινήματος το «Ποτάμι», Σταύρος Θεοδωράκης σε σημερινή πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στον πολυχώρο «Ελιά» της Βέροιας, παρουσία δεκάδων πολιτών.

2014-11-16-politiki-theodorakis-veria4Πιο συγκεκριμένα, ο κ.Θεοδωράκης, τον οποίον παρουσίασαν οι κ.κ. Β. Πετρομελίδης και Δ. Βακάμης, κατά την εισήγησή του έκανε λόγο για μια υπάρχουσα δύναμη στην Ελλάδα που, όπως είπε, είναι συνάρτηση του χώματος που πατάμε, του ήλιου και της θάλασσας. «…Αν η χώρα δεν επιστρέψει στα χέρια της τη δύναμή της δε θα ζήσει χωρίς δανειστές…», σημείωσε για δώσει την κεντρική θέση του Κινήματος για την προοπτική εξόδου από την κρίση, που συνοψίζεται στο τρίπτυχο
επιχειρηματικότητα, καινοτομία και εξαγωγές.

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΙΖΕΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι είναι κακή η κατάσταση στην οικονομία, με μείωση των ελληνικών εξαγωγών, κατά το τελευταίο 8μηνο του 2014, είχαμε κατά 4% σε σχέση με το τελευταίο εξάμηνο του ‘ 13 και συμπλήρωσε πως, παρά την προσπάθεια της τελευταίας τετραετίας, η οικονομία δεν είναι θελκτική στο εξωτερικό. «…Δεν πουλάει και έτσι δε θα υπάρξει ποτέ ανάσταση. Ο δανεισμός δεν έχει να δώσει λύσεις, άνευ άλλων πόρων εκτός των δανεικών…», παρατήρησε.
Υπογράμμισε πως το ποτάμι έχει πλαίσιο θέσεων για την ανάπτυξη και την ανόρθωση της οικονομίας αλλά με εμπόδιο ένα κακό πολιτικό σύστημα που διαχειρίζεται τη μιζέρια και θέλει την επιστροφή σε ένα κράτος δημοσίων υπαλλήλων. «…Αυτή η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και μέσα από συνεργασίες. Μετά από πολλές δεκαετίες το ποτάμι είναι το πατριωτικό κίνημα που πιστεύει στη δύναμη της χώρας, στο χωράφι και τη δουλειά, που πιστεύει ότι οι τύχες της χώρας πρέπει να είναι στα χέρια των ανθρώπων που έχουν δουλέψει και όχι των κομματικών μηχανισμών…», είπε συγκριμένα.

2014-11-16-politiki-theodorakis-veria2ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
«…Δεν ήρθε το μνημόνιο, ήρθε η κρίση και το έφερε. Δεν μπορούσε να βγει η χώρα στο εξωτερικό και στις αγορές και έπεσαν τα ρολά κι αναγκαστήκαμε να δανειστούμε από τους εταίρους. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ευθύνονται που άδειασαν τα ταμεία. Μεγαλύτερη όμως ευθύνη είχαν, όταν, ελλείψει χρημάτων για την κάλυψη των αναγκών, σήκωσαν τα χέρια και προσέφυγαν σε Μέρκελ και ΔΝΤ. Ξεπούλησαν τη χώρα και στην κρίσιμη στιγμή δεν είχαν λύσεις. Μας δάνεισαν φθηνά οι ευρωπαίοι και είναι ντροπή για κάποιους από την αντιπολίτευση να κάνουν λόγο για τοκογλύφους. Οι δανειστές βάζουν όρους χωρίς να έχουν όμως πραγματική εικόνα της χώρας και εφαρμόζουν ένα πάγιο μοντέλο οριζόντιων περικοπών και αδιάκριτης υπερφορολόγησης…», είπε χαρακτηριστικά και δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει την πολιτική Τσίπρα που φέρεται πως θα εφαρμόσει έναντι της Ευρώπης, με τα εξής:
«…Οι όροι αλλάζουν μέσα από συζητήσεις με τους ευρωπαίους και όχι μέσα από συγκρούσεις…».
«…Λέμε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα δεν είναι δυνατή να συζητήσει για το χρέος συνολικά. Τη διαπραγμάτευση την κάνεις όταν είσαι δυνατός και όταν έχεις ισχυρή πατριωτική πρόταση με ισχυρή εκπροσώπηση της κοινωνίας σε εκλογική δύναμη πάνω από 51%…», συμπλήρωσε.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Αναφορικά με την προοπτική κομματικών συνεργασιών του «Ποταμιού», ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε πως είναι Κίνημα με πολύ συγκεκριμένες αρχές και διαφέρει ριζικά με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο πώς βλέπει τη διακυβέρνηση της χώρας. «…Επαγγέλλονται τη «σωτηρία» της χώρας και απαντάμε ότι η χώρα δε σώζεται από τα κόμματα, ούτε από το Ποτάμι εφόσον αναλάμβανε την εξουσία. Το σύστημα του κομματισμού στηρίζεται σε στελέχη αποκομμένα από την κοινωνική πραγματικότητα. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από την …Εθνική Ελλάδος. Τα αστέρια στους τομείς τους, με δείγματα γραφής και όχι υπακοής, μακριά από κυβερνητικούς μηχανισμούς και κομματικούς στρατούς. Το Ποτάμι θέλει να γίνει ο ενδιάμεσος για να κυβερνήσει ο λαός τη χώρα. Δε λιγουρευόμαστε την εξουσία και δε θα βοηθήσουμε τα παλιά κόμματα, και σε αυτά περιλαμβάνω και το ΣΥΡΙΖΑ, να φέρουν τη διακυβέρνηση στα μέτρα τους…», υποστήριξε.

2014-11-16-politiki-theodorakis-veria5ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ- ΜΙΣΘΟΙ
«…Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για τους συνταξιούχους. Είμαστε ειλικρινείς. Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει πρόβλημα με το ασφαλιστικό. Σε 16 -18 μήνες καταρρέουμε. Είναι ψεύτικη η υπόσχεση αύξησης των συντάξεων. Στους ίδιους δε μπορούμε να δώσουμε λεφτά αλλά μπορούμε στα παιδιά και τα εγγόνια τους που θα τους εξασφαλίζουμε μια καλύτερη τύχη, με τη δημιουργία εργασιακών εύκαιρων και μέσω αυτών θα ενισχυθούν τα ταμεία. Αυτό είναι και το πρώτο μας μέλημα…», σημείωσε και τόνισε πως το δεύτερο μεγάλο ψέμα είναι η υποσχέσεις για αύξηση των μισθών. Είπε πως όλες οι επιχειρήσεις είναι στο μεταίχμιο και δε σηκώνουν επιπλέον μισθολογικό κόστος, ενώ οι αυξήσεις που ασφαλώς και θα πρέπει να υπάρξουν, θα είναι εφικτό μόνον ως αποτέλεσμα ύπαρξης μιας πραγματικής οικονομίας.
Αναφερόμενος ειδικότερα στις προσλήψεις του δημοσίου είπε: «…Διαφωνώ με τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Είναι τα λεφτά που δίνει ο Έλληνας από την άλλη τσέπη. Πάλι ο λαός επιβαρύνεται και δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα σήμερα. Το δημόσιο χρειάζεται μια τολμηρή πολιτική αξιολόγησης, όχι μόνο των προσώπων αλλά και των δομών, ώστε να γίνει μοχλός ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και όχι ανάσχεσης, χωρίς γραφειοκρατία. Οι προσλήψεις στο δημόσιο ισοδυναμούν με υπερφορολόγηση και η απόκρυψη αυτής της αλήθειας είναι πολιτική αλητεία..».

2014-11-16-politiki-theodorakis-veria3ΙΔΕΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ
Ο κ. Θεοδωράκης καταθέτοντας τις συντεταγμένες ιδεών του Κινήματος υπογράμμισε πως το «Ποτάμι» έχει ιδέες που στηρίζουν την πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη με λαϊκή εξουσία, μακριά όμως από τα κλειστά ιδεολογικά κατεστημένα πλέγματα.
Ειδικότερα για τις θέσεις του απέναντι στην Ε.Ε. είπε: «…Είμαστε με την Ευρώπη και δεν έχουμε πολλές επιλογές δανειοδότησης έξω από αυτή. Αλλά θα πρέπει να αυτή αλλάξει σε μια άλλη Ευρώπη, χωρίς το χάσμα βορρά και νότου με περιορισμό της φοροκλοπής των πλουσίων και μεγάλων πολυεθνικών κολοσσών…».
Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για την επικαιρότητα των συνθημάτων του Πολυτεχνείου, με αφορμή και τον αυριανό εορτασμό της επετείου, σχολίασε ότι η τότε ενέργεια των φοιτητών ήταν μια καθαρά αυθόρμητη εξωκομματική ιστορία. «…Οι οργανώσεις της τότε αριστεράς δε στήριζαν επίσημα το Πολυτεχνείο, που έγινε από ένα αυτόνομο κίνημα με τα συνθήματα έξω η χούντα, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Και αυτά έπρεπε να είναι τότε τα συνθήματα. Σήμερα όμως το να λέει κάποιος «έξω οι Αμερικάνοι» είναι αστείο έως και επικίνδυνο, αφενός γιατί δεν υπάρχει επικυριαρχία των Αμερικάνων στην ελληνική πολιτική σκηνή και αφετέρου η χώρα χρειάζεται συμμετοχή σε κάποιο ισχυρό Σύμφωνο, και μάλιστα σε μια εποχή που τα πράγματα είναι δύσκολα στα σύνορά μας. Θα ήθελα βέβαια, ιδεατά, να μην υπάρχει ΝΑΤΟ και στρατιωτικοί μηχανισμοί. Δεν μπορούμε όμως σήμερα να είμαστε παιδιά των λουλουδιών…», ήταν τα λόγια του.

2014-11-16-politiki-theodorakis-veria6ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ «ΠΟΤΑΜΙΟΥ»
Σε ερώτηση της «ΦΑΡΕΤΡΑΣ» απέναντι στο Σταύρο Θεοδωράκη, με ποιους θα επανδρώσει το «Ποτάμι» το κυβερνητικό του σκάφος σε μια ενδεχόμενη αυτοδύναμη ανάληψη της εξουσίας, απάντησε:
«…Όσο και δυνατό να είναι το Ποτάμι δε θα επιστρέψει σε μια λογική κομματικής δημοκρατίας. Η χώρα ζει σήμερα υπό κομματικό ζυγό που αποφασίζει στη Δημόσια Διοίκηση, στα Πανεπιστήμια, για τις επιδοτήσεις και τις χορηγίες. Σε μια πιθανή μονοκομματική κυβέρνηση του Ποταμιού, παρόλο που είναι φανταστικό αυτό το σενάριο, οι κυβερνητικές θέσεις δε θα είναι των κολλητών του Σταύρου και των εθελοντών μας. Προφανώς κάποιοι άνθρωποι του Κινήματος θα είναι ικανοί να πάρουν κάποια πόστα. Αλλά η λογική μας θα είναι πάντα να αναλάβει τα ινία της χώρας η δημιουργική Ελλάδα.
Για αυτό προτείνουμε ένα μικρότερο Υπουργικό σχήμα, με κάποιους μόνιμους Υπουργούς (χωρίς ανασχηματισμούς) οικουμενικής αποδοχής σε καίρια πόστα όπως παιδεία, υγεία, εμπόριο, άμυνα, φορολογία, χωρίς αναπληρωτές Υπουργούς και Υφυπουργούς και ο κάθε τομέας θα έχει μονοπρόσωπη ευθύνη σε ένα ισχυρό κράτος. Αυτό είναι το δικό μας μοντέλο…».

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας