Βέροια – Βιβλιοπαρουσίαση: Γιάννης Τερζίδης “Αράπ’ς” / ένα παραμύθι στην ποντιακή διάλεκτο, γέφυρα μνήμης

Μια αλλιώτικη βιβλιοπαρουσίαση έγινε στον Πολυχώρο “Ελιά” της Βέροιας, όπου το παραμύθι του Γιάννη Τερζίδη “Αράπ’ς”, εκδόσεις Κυριακίδη, γραμμένο στην Ποντιακή Διάλεκτο, φορέας και γέφυρα μνήμης, πλαισιώθηκε από τραγούδι και χορό, αναπόσπαστη έκφραση των λαών μαζί με τις γλώσσες τους.
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας και η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας ήταν οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, που τη διέκρινε η αμεσότητα και η αυθόρμητη επικοινωνία με το κοινό.
Παρόλο που το κοινό δεν το αποτελούσαν αποκλειστικά Πόντιοι, ο τρόπος με τον οποίο έγινε η παρουσίαση είχε το συγκινησιακό μέρος με το τραγούδι και το χορό, είχε τις φράσεις και το χρώμα της ποντιακής, που ξεπηδούσαν κάθε τόσο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά έθιγε κι ένα κορυφαίο γλωσσικό θέμα, αυτό της φθίνουσας πορείας των διαλέκτων και φυσικά της Ποντιακής.
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Δέσποινα Καρυπίδου προλογίζοντας έδειξε την καθοριστική σημασία της λογοτεχνίας και του βιβλίου σε μια εποχή που κυριεύτηκε αμαχητί από την τεχνητή νοημοσύνη.
Και ο Πρόεδρος της Ευξείνου Νίκος Τομπουλίδης μιλώντας στα ποντικά, κάνοντας πράξη το μήνυμά που ήθελε να εκπέμψει ζήτησε το κυριότερο, “να μην ξεχνάμε”.
Μετά το βιογραφικό του συγγραφέα, που διαβάστηκε, αποδεικνύοντας τον αγώνα του για διατήρηση της Ποντιακής μέσα από τη λογοτεχνία, το λόγο πήρε η Τασούλα Παπαδοπούλου, φιλόλογος, δείχνοντας όχι μόνο την πορεία της γλώσσας, που η ύπαρξή της καταγράφεται ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ., αλλά και ο πλούτος και η αξία της, καθώς έχει άμεση σχέση με την Αρχαία Ελληνική.
“Οι δανεισμοί από άλλες γλώσσες, που συμβαίνουν πάντα, δεν σημαίνει πως αλλάζουν το περιεχόμενο και την προσωπικότητά της. Όμως, όταν μια γλώσσα εξαφανίζεται είναι σαν να χάνεται για πάντα ένα σπάνιο φυσικό είδος” ολοκλήρωσε.
Η Δέσποινα Καρυπίδου αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο του παραμυθιού για ένα παιδί, περνώντας στο περιεχόμενο του βιβλίου
“Ο Αράπ’ς”.
Το βιβλίο με το συγκινητικό του θέμα, καθώς παρουσιάζει τη βαθιά σχέση ενός παιδιού με το σκυλί του, τον “Αράπη”, πέρα από το ότι καθρεφτίζει την αγροτική ζωή των απλών ανθρώπων με την καθημερινότητά της, αναδεικνύει αξίες που στην εποχή μας πάνε να χαθούν.
“Η ψηφιακή αφήγηση δεν εμπεριέχει το όραμα που διαμορφώνει τον παιδικό χαρακτήρα, όπως η λογοτεχνία” κατέληξε.
Ο Θανάσης Στυλίδης, νομικός, πέρα από τον χαρακτηρισμό του βιβλίου ως ιδιαίτερα πετυχημένου από την άποψη του περιεχομένου και του ύφους, επικεντρώθηκε στη σημασία της χρήσης της Ποντιακής Διαλέκτου ή της Γλώσσας, όπως είπε χαρακτηριστικά, που αποτελεί την αγωνία των Ποντίων της τρίτης γενιάς, που την βλέπουν να φθίνει.
“Το πρόβλημα χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση με κάθε τρόπο και ο αγώνας πρέπει να δυναμώσει, για να υπάρξει αποτέλεσμα”πρόσθεσε.
Ο συγγραφέας Γιάννης Τερζίδης αναδεικνύοντας κι αυτός τον κίνδυνο της απώλειας της Ποντιακής Διαλέκτου, καθώς φθίνει συνεχώς, βλέπει ως απάντηση στην αγωνία που διακατέχει όλους τους Ποντίους, τη μελέτη της, την καταγραφή και τη διδασκαλία της.
Αυτό το τελευταίο, φυσικά, η διδασκαλία, πρέπει να βασίζεται σε επίπονη και σοβαρή μελέτη.
“Ευτυχώς η Λογοτεχνία στην Ποντιακή παράγει ακόμα αξιόλογα έργα” πρόσθεσε κλείνοντας.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι μαθήτριες:
Μιράντα Θεοδώρα Ανδραλή (1ο ΓΕΛ Βέροιας),
Μελίνα Καλοΐδου (2ο ΓΕΛ Βέροιας)
Δέσποινα Ιωσηφίδου (4ο ΓΕΛ Βέροιας).
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε συγκινησιακά με τραγούδι και χορό από την Εύξεινο Λέσχη.
Ο Κωνσταντίνος Καπουρτίδης ερμήνευσε το τραγούδι «Αναστορώ τα παλιά».
Έπαιξαν: λύρα οι Βασίλης Στεφανίδης και Κωνσταντίνος Καπουρτίδης, νταούλι ο Άκης Στολτίδης.
Φωτογραφίες: faretra.info
…………………….
……………………