Μνήμης μονοπάτια και ψίθυροι του παρελθόντος στη Βέροια / δράση του 4ου ΓΕΛ της πόλης

Δράση του 4ου ΓΕΛ Βέροιας στο πλαίσιο λειτουργίας Εκπαιδευτικού Δικτύου: «Πρεσβευτές – Πρέσβειρες Μουσείων και Μνημείων»
Μια ξεχωριστή πολιτιστική διαδρομή ξεδιπλώθηκε την Παρασκευή 2 Μαΐου 2025 στη Βέροια, μέσα από τη δράση της ομάδας των Πρεσβευτών Μνημείων και Μουσείων του σχολείου μας, 4ου ΓΕ.Λ. Βέροιας. Οι μαθητές/τριες Κοντού Αναστασία, Μπλατσιώτη Ελισάβετ-Σταυρούλα, Νακίτσας Στέργιος, Πέπι Ειρήνη και Τραπέρας Νικόλαος με γνώση και σεβασμό στον τόπο και την ιστορία του, οργάνωσαν και υλοποίησαν την ξενάγηση των συμμαθητών/τριών τους, καθώς και μαθητών/τριών του Α3 τμήματος του 5ου Γυμνασίου Βέροιας, σ’ ένα ταξίδι στην ιστορία της αρχαίας πόλης.
Οι μαθητές/τριες-ξεναγοί μάς οδήγησαν στους δίδυμους Μακεδονικούς τάφους της πόλης, που βρίσκεται κοντά στην περιοχή του 3ου Γ/σιου, πολύτιμο εύρημα που αποκαλύπτει την υλική ευρωστία κατοίκων της Βέροιας. Με λόγο μεστό παρουσίασαν το μοναδικό αυτό μνημείο, εστιάζοντας στα ευρήματα του νότιου νεκροταφείου – ένα παράθυρο στην ταφική τοπογραφία και στις αντιλήψεις για τον θάνατο και τη μεταθανάτια ζωή στην αρχαιότητα.
Η περιήγηση συνεχίστηκε στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας, όπου οι μαθητές ανέδειξαν επιλεγμένα ευρήματα από τις ανασκαφές του νότιου νεκροταφείου, εμπλουτίζοντας την ξενάγηση με στοιχεία κοινωνικά, πολιτικά και ιδεολογικά. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Γυμνασιαρχικό Νόμο, ένα σπάνιο τεκμήριο που αποτελεί το καταστατικό λειτουργίας του Γυμνασίου, φωτίζοντας τις αξίες της αρχαίας κοινωνίας.
Τα κεραμικά εργαστήρια της Βέροιας, οι θεατρικές μάσκες, οι Αφροδίτες, οι έρωτες, τα λυχνάρια – μικρά αντικείμενα φορτισμένα με συμβολισμό – ζωντάνεψαν με τη φαντασία και τον λόγο των μαθητών/τριών. Μας οδήγησαν στον «Τοίχο της Μνήμης», όπου οι ταφές άσημων αλλά όχι αόρατων πολιτών αποκτούν φωνή και μας ψιθυρίζουν ιστορίες καθημερινότητας, πίστης, πόθου και θνητότητας.
Οι μαθητές/τριες που ανέλαβαν τον ρόλο του Πρεσβευτή-Πρέσβειρας των Μουσείων και Μνημείων κατά την ξενάγηση παρακίνησαν το κοινό τους να προβληματιστεί για τα εκθέματα, τον σκοπό και τη χρήση τους. Ερεύνησαν το σχετικό υλικό, ανέλαβαν ρόλους και με υπευθυνότητα ολοκλήρωσαν την τρίτη φάση του προγράμματος που συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας για τα σχολεία του νομού μας, τα τελευταία χρόνια
Όμως, η δράση δε σταμάτησε στη μετάδοση της πληροφορίας. Οι μαθητές Στέργιος Νακίτσας, Αναστασία Κοντού και Μαρία Μπαντόλα αποτύπωσαν το βίωμά τους μέσα από την τέχνη. Συνέθεσαν ένα ποίημα εμπνευσμένο από την ιστορία της Μακεδονίας, τη δόξα των αρχαίων Μακεδόνων και τη λαμπρή τους παρουσία, το μελοποίησαν και το ερμήνευσαν με ζωντανή μουσική συνοδεία, αγγίζοντας τις καρδιές όλων των παρευρισκομένων. Σαν ιππείς που καλπάζουν στο χρόνο δεν δίστασαν να συνδέσουν την ιστορία με τον ήχο, τον λόγο με τη συγκίνηση. Επανερμήνευσαν τα αρχαιολογικά τεκμήρια ως ζωντανή εμπειρία, αποδεικνύοντας ότι η Μακεδονία, ελληνική και φωτεινή, συνεχίζει να εμπνέει.
Η δράση αυτή που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των υπευθύνων καθηγητριών του προγράμματος Βασιλειάδου Σουσάνας και Σαρηγιαννίδου Ελισάβετ, δεν αποτέλεσε απλώς μια επίσκεψη, αλλά ένα διάλογο με το παρελθόν, ένα κάλεσμα να ακούσουμε, να αναλογιστούμε και να γίνουμε, έστω για λίγο, φορείς μνήμης.
Ειδικές ευχαριστίες οφείλουμε και στη συνάδελφο Δαμιανίδου Ειρήνη, καθηγήτρια του 5ου Γυμνασίου Βέροιας, για τη δημιουργική συνεργασία και τη συμμετοχή του σχολείου της στη δράση. Τέλος, ευχαριστούμε τους Διευθυντές των σχολείων, 4ου ΓΕ.Λ. Καργατζή Αναστάσιο και 5ου Γυμνασίου Βέροιας, Καλογερίδου Σοφία για τη συνδρομή και στήριξη στην πραγματοποίηση αυτής της δράσης.
Η Βέροια δεν είναι απλώς μια πόλη· είναι ένα παλίμψηστο ιστοριών. Και οι μαθητές μας απέδειξαν πως η νέα γενιά έχει τη δύναμη να τις φέρει ξανά στο φως.