Βέροια

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας σε θέματα προ ημερήσιας διάταξης, συνεδρίαση 31-1-24 | video

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση Βέροιας πήραμε το κείμενο από την τοποθέτηση του εκπροσώπου της στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, Παναγιώτη Χατζησάββα, στη συνεδρίαση την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου σε θέματα προ ημερήσιας διάταξης.

Τοποθέτηση προ ημερησίας

Κ. Πρόεδρε, κ. Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Καλησπέρα σε όλους και όλες. Να καλησπερίσω και όσους παρακολουθούνε τη συνεδρίασή μας μέσα στην αίθουσα και διαδικτυακά.

Ένα μικρό σχόλιο: Αυτός είναι ο καπιταλισμός και το καπιταλιστικό σύστημα στο οποίο ομνύετε, άνθρωποι 55 και 60 χρονών να κρέμονται πίσω από ένα απορριμματοφόρο  για να μπορέσουν να βγάλουν τα προς το ζην, να ταΐσουν την οικογένειά τους, ρισκάροντας κάθε μέρα τη ζωή τους και πληρώνοντας φόρο αίματος γιατί είναι ουκ ολίγα τα ατυχήματα που έχουν γίνει σε αυτόν τον κλάδο.

Ένα δεύτερο σχόλιο: Να πούμε πως εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε εδώ για τα σοβαρά, για τα προβλήματα κι όχι για τις «παράτες» και εν πάσι περιπτώσει μιλάμε πάντα με όρους πολιτικούς και ποτέ με μειωτικούς χαρακτηρισμούς. Αυτά χαρακτηρίζουν άλλους και ιδιαίτερα όταν απευθύνονται σε ανθρώπους, οι οποίοι ασχολούνται με τον πολιτισμό κ.λπ. παρά τις όποιες ενδεχομένως διαφωνίες που μπορεί να έχουμε κατά καιρούς με κάποιες επιμέρους δράσεις κ.λπ.

1ο ΘΕΜΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση χαιρετίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους που ξεπερνώντας πιέσεις, συκοφαντικές επιθέσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ και τους παρατρεχάμενούς της, βγαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους στήνοντας μπλόκα, παλεύοντας για αξιοπρεπή ζωή, για να σώσουν τη γη και το εισόδημά τους.

Στεκόμαστε στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών και στηρίζουμε τις μορφές πάλης που επιλέγουν μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες αλλά και τα δίκαια αιτήματα για:

  • Εγγυημένες τιμές, πάνω του κόστους παραγωγής, σε κάθε προϊόν, που να εξασφαλίζει εισόδημα επιβίωσης σε κάθε παραγωγό και προσιτές τιμές των προϊόντων μας στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.
  • Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα το δρόμο για είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής. ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
  • Την καταβολή αποζημίωσης στην ελιά, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής από την ακαρπία.
  • Να δοθούν άμεσα τα παρακρατηθέντα χρήματα από τις ενισχύσεις σε όλους τους κτηνοτρόφους και αγρότες. Να πληρωθούν με ευθύνη της κυβέρνησης όλες οι εξισωτικές ενισχύσεις με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τον αριθμό των ζώων.
  • Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής θωράκισης και προστασίας στην περιοχή της Κ. Μακεδονίας.

2ο ΘΕΜΑ

Χαιρετίζουμε, επίσης, τους δίκαιους, μαζικούς αγώνες των χιλιάδων φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών, εργαζόμενων στα πανεπιστήμια που, κόντρα στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης της ΝΔ, βγήκαν και βγαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είναι πια δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει ήδη υποστεί στην κοινωνία μια συντριπτική ήττα, παρά την ουσιαστική συναίνεση που της δίνουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

3ο ΘΕΜΑ

Ένα τελευταίο ζήτημα με αφορμή την καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας μια μητέρας ενός μικρού κοριτσιού ΑμεΑ για ένα κατά πως φαίνεται άπιαστο επί 3 χρόνια όνειρο μιας παιδικής χαράς με παιχνίδια για παιδιά ΑμεΑ.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων που υλοποιούν μια ανάλγητη πολιτική σε ότι αφορά τα ΑμεΑ, που περιστασιακά και ανεπαρκώς καλύπτει κοινωνικές και παιδαγωγικές ανάγκες των ΑμεΑ, ανάλογα με τα κάθε είδους προγράμματα που «τρέχουν», χωρίς σε καμία περίπτωση να ανταποκρίνονται στις πραγματικές απαιτήσεις των λαϊκών οικογενειών για την κάλυψη των μορφωτικών – παιδαγωγικών δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Η υποχρηματοδότηση, η κατάσταση στις υποδομές, ο εξαναγκασμός χιλιάδων οικογενειών ΑμεΑ να πληρώνουν τροφεία, η έλλειψη υποδομών για την πλήρη κάλυψη αναγκών ΑμεΑ οδηγούν σε απόγνωση χιλιάδες γονείς.

Αναδεικνύονται από την καταγγελία και οι ευθύνες την δημοτικής αρχής, η οποία αποδέχεται πλήρως την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, τη διαχειρίζεται αδιαμαρτύρητα και τη στηρίζει, αδιαφορώντας για την ανάγκη στήριξης των οικογενειών ατόμων με αναπηρίες. Είναι στην ίδια πλευρά με τις δήθεν αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις, όλοι μαζί στηρίζουν και στηρίζονται από τα κόμματα που κυβέρνησαν, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ), τον ΣΥΡΙΖΑ, που υπηρέτησαν και υπηρετούν την καπιταλιστική ανάπτυξη, διοχετεύοντας κεφάλαια στους επιχειρηματικούς ομίλους, μειώνοντας τη χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών των οικογενειών με ΑμεΑ.

Η καταγγελία μάς έδωσε την αφορμή να συναντηθούμε με τη μητέρα για να ενημερωθούμε αναλυτικότερα αλλά και να εκφράσουμε ως Λαϊκή Συσπείρωση τη στήριξη και τη συμπαράστασή μας.

Η καταγγελία αυτή πέραν των όσων αναφέρονται για τις κωλυσιεργίες της Δημοτικής Αρχής και τον εμπαιγμό στην πραγματικότητα επί 3 χρόνια της μητέρας, μας δίνει σήμερα την αφορμή να θέσουμε επιγραμματικά λόγω της πίεσης του χρόνου κάποια ζητήματα που αφορούν τους συνανθρώπους μας που είτε οι ίδιοι είναι ΑμεΑ είτε είναι γονείς ΑμεΑ.

Σήμερα είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν μέτρα χρηματοδότησης των δήμων, ώστε να δημιουργηθούν και να στηριχτούν στον Δήμο μας οι αντίστοιχες δημοτικές δομές για ΚΔΑΠ – ΑμεΑ, που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των ΑμεΑ.

Θεωρούμε αυτονόητο πως η παιδική χαρά για ΑμεΑ έπρεπε να κατασκευαστεί χθες, όχι σήμερα, χθες. Και σε χώρο μέσα στην πόλη κι όχι έξω από αυτήν που να δημιουργεί επιπλέον άλλα προβλήματα. Καταθέτουμε τον προβληματισμό μας ως προς την επάρκεια των διαθέσιμων χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης για αναπήρους και ΑΜΕΑ και την ανάγκη να δοθεί λύση στα προβλήματα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν αυτοί οι συνάνθρωποί μας ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης με την κατάληψη των πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα. Τέλος, επισημαίνουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί αφού με τις ευθύνες του δήμου και της πολιτείας δεν προβλέφθηκε η χωροθέτηση του Ειδικού Νηπιαγωγείου Βέροιας σε ξεχωριστό χώρο με αποτέλεσμα το υπάρχον κτήριο να μην επαρκεί για να συστεγάσει το Ειδικό Δημοτικό και το Ειδικό Νηπιαγωγείο.

4ο ΘΕΜΑ

Επειδή γίναμε αποδέκτες στο πάρκινγκ που έχει δημιουργηθεί, κ. αντιδήμαρχε Καθαριότητας, στη γέφυρα Κούσιου, οι κάτοικοι εκεί πέρα επειδή πηγαίνουν οι ίδιοι και καθαρίζουν τον χώρο γιατί δυστυχώς δεν είναι όλοι ευαισθητοποιημένοι οι συνάνθρωποί μας κι οι συνδημότες μας, εμείς το προτείνουμε στους κατοίκους και οι ίδιοι συμφώνησαν να μπούνε κάποιες πινακίδες στον χώρο ώστε να μη γίνεται σκουπιδότοπος

Τη συνολική τοποθέτηση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου 2024 μπορείτε να την διαβάσετε – παρακολουθήσετε στο σύνδεσμο που ακολουθεί:  

https://lasverias.blogspot.com/2024/02/31012024.html

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας