Αγροτικά Πολιτική

«Ψίχουλα» για τους αγρότες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

 Με καθυστερημένα ημίμετρα προσπαθεί το Μαξίμου να κατευνάσει τις αντιδράσεις των αγροτών, την ώρα που τα μπλόκα ανά την Ελλάδα ενισχύονται και τα τρακτέρ «πολιορκούν» τη Θεσσαλονίκη, πριν το αυριανό μεγάλο συλλαλητήριο στην έκθεση Agrotica.

Απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, για τη Θεσσαλία στην «Ώρα του πρωθυπουργού» ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε από το βήμα της Βουλή την κοροϊδία απέναντι στον παραγωγικό κόσμο, ακόμα και τους πλημμυροπαθείς. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τους δοκιμαζόμενους πολίτες και να ανακατασκευάσει τις διαλυμένες υποδομές με σύγχρονο τρόπο.

Για τον κ. Μητσοτάκη όλα είναι καλώς καμωμένα σε μια χώρα, που «ουδέποτε είχε περισσότερες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων απ’ ότι επί των ημερών της κυβέρνησης». Κι αφού δεν έπεισαν οι προηγούμενες εξαγγελίες για αναστολή πληρωμής στο αγροτικό ρεύμα, ανακοίνωσε νέες που όμως δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των αγροτών.

«Τον Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το σύνολο των ενισχύσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί κάτι που σημαίνει ότι το αγροτικό εισόδημα θα ενισχυθεί με 750 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα» είπε και ανακοίνωσε τα εξής:

  • Επέκταση του μέτρου της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο στους αγρότες και το 2024, με 82 εκατομμύρια ευρώ
  • Πρόσθετη έκπτωση από τη ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, μήνες υψηλών καταναλώσεων
  • Ρύθμιση χρεών των τοπικών και γενικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ ύψους 87 εκατ. ευρώ. Στη Θεσσαλία το κράτος θα αναλάβει το 75% των οφειλών ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα ρυθμιστούν με δεκαετή άτοκη εξόφληση
  • Μεσοπρόθεσμη μείωση κατά 30% του ενεργειακού κόστους σε επίπεδο 10ετιας
  • Πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στο χωράφι από 10 στα 50 κιλοβάτ, ύψους 30 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες

Ακόμα πιο προκλητικός απέναντι στους πληγέντες

Ακόμα πιο προκλητικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός απέναντι στους πληγέντες πολίτες και αγροτοκτηνοτρόφους,

Ισχυρίστηκε γενικόλογα πως εκκινήθηκαν διαδικασίες για να βρεθούν λύσεις, εκτίμησε πως «πιθανόν» έγιναν λάθη και καθυστερήσεις, αλλά έκανε λόγο για «επάρκεια και αυταπάρνηση» των αρχών, που έσωσαν ζωές.

Πέντε μήνες μετά την τεράστια καταστροφή, υποστήριξε ανερυθρίαστα πως όσα έκανε η κυβέρνηση σε κατασκευές, στέγαση και υποδομές έγιναν «πολύ γρηγορότερα από ό,τι έχει γίνει ποτέ».

Παρότι υπάρχουν πλημμυροπαθείς, που δεν έχουν λάβει ακόμα και σήμερα την πρώτη αρωγή, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να προηγηθούν έλεγχοι «για να μην ωφεληθούν επιτήδειοι» και να μην «μοιράζει χρήμα» έτσι η κυβέρνηση.

«Η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει 148 εκατ. σε 43.000 αγρότες και επιχειρήσεις, άλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε επιχειρήσεις» είπε αλλά πρόσθεσε πως «από 28.000 αιτήσεις λείπουν βασικά δικαιολογητικά, όπως τίτλοι ιδιοκτησίας».

Σχετικά με την αύξηση της αρωγής σε αγρότες από 2.000 ευρώ σε 5.000-10.000 ξεκαθάρισε πως η τελική αρωγή θα είναι σίγουρα εντός αυτού του ποσού.

Παραδέχτηκε πως μόλις «σήμερα ξεκινούν οι προκαταβολές του 50% της τελικής κρατικής αρωγής σε κτηνοτρόφους και καλλιεργητές πέρα από το 150 εκ. που έχουν ήδη εισπράξει από τον ΕΛΓΑ».

Την ώρα που δήλωνε πως δεν δίνει «τσάμπα υποσχέσεις», όπως πολιτικοί του αντίπαλοι, υποστήριξε πως έχουν ήδη δοθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ για δρόμους, νερό και ρεύμα και πως τα λεφτά που θα δοθούν θα ξεπεράσουν τα 3,3 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία είπε ο πρωθυπουργός θα αποκατασταθούν πλήρως μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς με… δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών.

Για το μείζον ζήτημα της αποκατάστασης και της θωράκισης της Θεσσαλίας είπε, μεταξύ άλλων, ειρωνικά πως δεν υπάρχουν «μαγικές προτάσεις για να απομακρυνθούν τα νερά».

Και έκανε λόγο για «πολλά αντικειμενικά εμπόδια», για «ένα σύνθετο εγχείρημα που συνδέεται με ευρύτερες παρεμβάσεις», όπως η διαχείριση υδάτων, και απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών αρχών, όπως η μετεγκατάσταση πληγέντων.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η  μόνιμη αποκατάσταση προϋποθέτει «δουλειά, προετοιμασία, σωστούς διαγωνισμούς», που «δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη». Και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι επρόκειτο για «απόλυτα πρωτόγνωρη κατάσταση» και «πρωτοφανή» θεομηνία στο πλαίσιο του «άνισου πολέμου με κλιματική κρίση».

Στη δευτερολογία του εστίασε και στα ζητήματα διαχείρισης των υδάτων ανέφερε ότι «το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Η Θεσσαλία παλεύει δεκαετίες με το θέμα αυτό. Κατά καιρούς έχουν συζητηθεί πολλές διαφορετικές λύσεις. Ενώ στο παρελθόν πολλοί μπορεί να έπεσαν θύματα μίας και μόνο λύσης που ήταν η μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων νερών από τη Δυτική Ελλάδα προς τη Θεσσαλία. Τώρα ξέρουμε πια πως η λύση διαχείρισης των νερών απαιτεί πολλαπλές παρεμβάσεις.

«Απαιτούνται πολλές παρεμβάσεις κάποιες μπορεί να είναι μικρές κάποιες μπορεί να είναι μεγαλύτερες. Οι ειδικοί θα μας υποδείξουν αυτή τη δουλειά. Προφανώς θα τα συζητήσουμε με τους τοπικούς φορείς, την Περιφέρεια και την τοπική κοινωνία αλλά πράγματι εκεί θα χρειαστεί να πάρουμε και κάποιες δύσκολες αποφάσεις διότι η διαχείριση των υδάτων δεν μπορεί να γίνεται με όρους μόνο τοπικών μικρών συμφερόντων. Πρέπει να μπορεί κάποιος να βλέπει ολόκληρη την εικόνα προς όφελος όλων των πολιτών της Θεσσαλίας» πρόσθεσε.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ΚΑΠ σημειώνοντας πως «η αλήθεια είναι ότι το κόστος αυτής της πράσινης μετάβασης εκτιμώ ότι δεν είχε πλήρως υπολογιστεί από αυτούς που τη σχεδίασαν.

»Γι αυτό και προσωπικά στήριξα την πρωτοβουλία της Επιτροπής για έναν νέο στρατηγικό διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να δούμε ενδεχόμενες αδυναμίες εντός της υφιστάμενης ΚΑΠ και μπορεί να ενσωματώσουμε και μια σειρά από προτάσεις που έχει κάνει και η ελληνική κυβέρνηση για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε έναν μηχανισμό που πράγματι υπό προϋποθέσεις έβαλε στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας πιο πολλές δεσμεύσεις από αυτές που οικονομικά άντεχαν».

Σφοδρή επίθεση από τον Αλέξη Χαρίτση

Ο Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε ως ομολογία αποτυχίας την ομιλία του πρωθυπουργού από την οποία συμπεραίνει κανείς πως  «οι αγρότες ψεύδονται ή είναι αχάριστοι».

Στη δευτερολογία του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα» για τις αποζημιώσεις και διερωτήθηκε αν οι αγρότες της Θεσσαλίας θα αφεθούν να γίνουν οι «πρώτοι κλιματικοί μετανάστες στη χώρα».

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς υπογράμμισε πως η «κλιματική αλλαγή» και η «κλιματική κρίση» δεν είναι «έννοιες αφηρημένες» προκειμένου να χρησιμοποιούνται ως «δικαιολογίες» για την «ανεπάρκεια» ή την «κατάρρευση» του κρατικού μηχανισμού.

«Είναι μια σκληρή πραγματικότητα που απαιτεί εγρήγορση και ολιστική στρατηγική» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «ένα κράτος με εντελώς διαφορετικές δομές και πόρους», ένα «αναπτυξιακό κράτος» που θα προχωρήσει αφενός με την «ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών» ενόψει των ακόμα πιο ακραίων φαινομένων αλλά και με τον «παραγωγικό ανασχεδιασμό» στη βάση των νέων «κλιματικών δεδομένων» αλλά και των αναγκών της εθνικής οικονομίας.

Επίσης, ο κ. Χαρίτσης έθεσε το ζήτημα και της εν εξελίξει «εκποίησης» των περιουσιών των αγροτών από μεγάλες επιχειρήσεις και του εξωτερικού, απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση να μην μένει «απαθής» και να μην «διευκολύνει» αυτή την διαδικασία προς όφελος «ξένων κερδοσκοπικών συμφερόντων». «Όσο οι κάτοικοι δεν είναι συμμέτοχοι σε αυτήν τη διαδικασία οικονομικού, χωροταξικού, αναπτυξιακού σχεδιασμού του τόπου τους, τόσο θα φουντώνουν οι ανησυχίες ότι η καταστροφή της Θεσσαλίας είναι μια κρίση που κάποιοι επιτήδειοι θα τη μετατρέψουν σε ευκαιρία κερδοσκοπίας σε βάρος μιας κοινωνίας».

Στην πρωτολογία του τόνισε, μεταξύ άλλων, πως το γεγονός ότι το συνολικό ύψους της αποζημίωσης για τους πληγέντες παραμένει άγνωστο επιτείνουν το πρόβλημα και την απόγνωσή τους. Και ζήτησε εξηγήσεις και δέσμευση για το ρυθμό καταβολής των ενισχύσεων, για τη στεγαστική συνδρομή, για το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης.

Μετέφερε τις καταγγελίες κατοίκων και μηχανικών σχετικά με κτίρια, που κρίθηκαν αρχικά κίτρινα αλλά στη συνέχεια πράσινα, μετά από επιδιορθώσεις πολιτών, που είχαν όμως ως αποτέλεσμα να… μειωθεί το ποσό της πρώτης αρωγής για τη στεγαστική συνδρομή.

Επίσης, ρώτησε αν θα υπάρξει πρόνοια για τις εξετάσεις μαθητών από πληγείσες περιοχές και έθεσε το ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων αλλά και το πρόγραμμα σίτισης του υπουργείου παιδείας, που βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Ο κ. Χαρίτσης ζήτησε απαντήσεις από την κυβέρνηση στις προτάσεις των Ολλανδών εμπειρογνώμων υποστηρίζοντας πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση για το πρώτο πεδίο αποκατάστασης, όπως τα αναχώματα.

«Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει τη Θεσσαλία» ρώτησε επίσης ο κ. Χαρίτσης καλώντας τον πρωθυπουργό να ενημερώσει για το σχέδιο θωράκισης και ανασυγκρότησης της παραγωγικής καρδιάς της χώρας ώστε να ορθοποδήσει και να αντιμετωπίζει τις συνέπειες τις ζωές των κατοίκων της.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας