Ελλάδα Κόσμος

Θα ηγηθεί η Ελλάδα της αποστολής της Ε.Ε. στην Ερυθρά Θάλασσα;

Όσοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν, πρέπει απλώς να κάνουν στην άκρη, τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ

Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία φέρονται να διεκδικούν την θέση του επικεφαλής στην επιχείρηση Aspides της Ε.Ε. που αναμένεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ANSA, επικαλούμενο ανώτερο Ευρωπαίο Αξιωματούχο.

Η τελική επιλογή πιθανόν να γίνει γνωστή αργότερα σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., για το οποίο έφτασε νωρίτερα στις Βρυξέλλες και ο Έλληνας ΥΠΑΜ Νίκος Δένδιας.

Την ανακοίνωση της ευρωπαϊκής επιχείρησης επιβεβαίωσε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ποια χώρα θα έχει τη διοίκηση και πού θα είναι η έδρα της.

«Είμαι σίγουρος ότι θα παρθεί μια απόφαση. Δεν θα είναι όλα τα κράτη μέλη πρόθυμα να συμμετάσχουν, αλλά κανείς δεν θα παρεμποδίσει την αποστολή, ελπίζω. Όσοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν, πρέπει απλώς να κάνουν στην άκρη, για να μην παρεμποδιστεί η δημιουργία της αποστολής», τόνισε, καθώς η απόφαση δεν αναμένεται να είναι τόσο εύκολη ή ομόφωνη.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση του προσωπικού που απαιτείται για τη συγκρότηση της αποστολής, με μέσα και άνδρες από επτά ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θα διαθέσουν τα τρία πλοία και αριθμό αεροσκαφών που ζήτησε η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της Ε.Ε. να μεταβούν στην περιοχή.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας