Ελλάδα Κοινωνία Οικονομία

Τιμές ρεύματος: Τέταρτη πιο ακριβή στη χονδρική αγορά στην Ευρώπη η Ελλάδα  

credit: pixabay
Αντριάνα Βασιλά

«Ηλεκτροπληξία» προκαλούν οι τιμές ρεύματος στην Ελλάδα. Παρά τις υπουργικές διακηρύξεις περί αποκλιμάκωσης των τιμών και τις διαβεβαιώσεις ότι ο ανταγωνισμός με τα περίφημα (ή περιβόητα πλέον;) χρωματιστά τιμολόγια θα λειτουργήσει υπέρ των νοικοκυριών, η πραγματικότητα από την αγορά ενέργειας, είναι δυσάρεστη.

Η χώρα μας κατέχει την 4η θέση μεταξύ των πιο ακριβών στην Ευρώπη όσον αφορά το μέσο κόστος του στη χονδρική για φέτος, όντας πιο φτηνή μόνο από τις αγορές της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ιρλανδίας.

Η εκτίναξη των τιμών επηρεάζει άμεσα τους λογαριασμούς ρεύματος, επιβαρύνοντας τους Έλληνες καταναλωτές, γεγονός που σημαίνει πως ούτε το πράσινο τιμολόγιο, ούτε κάποιο άλλο χρώμα το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου, θα είναι ευχάριστο για τα νοικοκυριά.

Θυμίζουμε ότι, το πράσινο τιμολόγιο προβλέπει μια βασική τιμή προμήθειας που ορίζεται ελεύθερα από τον προμηθευτή και θα παραμένει σταθερή για τουλάχιστον έξι μήνες.

Προβλέπει επίσης έναν συντελεστή προσαύξησης, ο οποίος επιλέγεται ελεύθερα και θα περιλαμβάνει τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, που είναι ο μέσος όρος των ημερήσιων τιμών εκκαθάρισης αγοράς επόμενης ημέρας του προηγούμενου μήνα από αυτόν της κατανάλωσης – δηλαδή για τον Ιανουάριο θα υπολογιστεί ο Δεκέμβριος.

Ουσιαστικά, εάν η μέση χονδρεμπορική τιμή του προηγούμενου μήνα του μήνα κατανάλωσης (τον Δεκέμβριο) είναι χαμηλότερη του κατώτατου ορίου ασφαλείας που θα θέσει ο προμηθευτής ή υψηλότερη του ανώτατου ορίου, τότε ο καταναλωτής θα επιβαρύνεται με ρήτρα.

Από την αρχή του έτους έως και χθες, λοιπόν, η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος στη χώρα μας ήταν 120,32 ευρώ/MWh.

Βασική αιτία αποτελεί το μεγάλο μερίδιο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, αγγίζοντας καθημερινά σχεδόν το 50%, ενώ ακολουθούν οι ΑΠΕ με ποσοστά 15%-20%, οι εισαγωγές με 10%-13%, τα υδροηλεκτρικά με 10%-12% και ο λιγνίτης με περίπου 8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων, μόνο τρεις χώρες έχουν ακριβότερες τιμές.

Πρόκειται για την Ιταλία με 128,11 ευρώ/MWh, τη Μάλτα με 126,86 ευρώ/MWh και η Ιρλανδία με 124,86 ευρώ/MWh.

Στην πέμπτη θέση κατατάσσεται η Πολωνία με 114,64 ευρώ/MWh, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Βρετανία με 110,73 ευρώ/MWh, η Ελβετία με 110,09 ευρώ/MWh, η Ουγγαρία με 109,35 ευρώ/MWh, η Σλοβακία με 107,51 ευρώ/MWh και η Σλοβενία με 107,02 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά τις φθηνότερες χώρες, συναντάμε το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία με 97,92 ευρώ/MWh, την Ολλανδία με 98,14 ευρώ/MWh, τη Γαλλία με 99,63 ευρώ/MWh και το Βέλγιο με 99,69 ευρώ/MWh.

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων