Άρθρα Κόσμος

“Γάζα: Σαμπάνια και αίμα” / γράφει ο Δημήτρης Κωστάκος

Μόνο ως υπενθύμιση της παταγώδους αποτυχίας της διεθνούς κοινότητας για επίλυση του  Παλαιστινιακού ζητήματος, μπορεί να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό (29 Νοεμβρίου).

Το χειρότερο, το πλέον επώδυνο, είναι η συνειδητοποίηση ότι μέρος της αποτυχίας βαρύνει όλους μας. Όλους τους πολίτες. Παγκοσμίως. Όσους ανέχονται ακόμη να παρακολουθούν κάποιους να μεταφέρουν φέρετρα, όταν -την ίδια στιγμή- άλλοι μεταφέρουν βαρύτιμες δερμάτινες βαλίτσες με κέρδη δισεκατομμυρίων.

Η πολυθρύλητη «βιομηχανία του πολέμου», δεν είναι αστικός μύθος. Οι εταιρείες όπλων ανθίζουν μέσα από τον μαρασμό κοινωνιών και κρατών. Οι διεθνείς εταιρείες κατασκευών και υποδομών, αναλαμβάνουν με το αζημίωτο τη ρυμοτομία των νέων πόλεων-νεκροταφείων, στα  θεμέλια των οποίων κείτονται χιλιάδες άψυχα κορμιά.

Και κάπου στο βάθος της αίθουσας συσκέψεων των ακριβών κοστουμιών και γούστων, χαμογελούν οι bangsters. Golden boys, τα οποία λόγω και έργω ακροβατούν μεταξύ του τραπεζίτη (banker) και του κακοποιού (gangster).

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν υπέβαλε αίτημα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για βοήθεια ύψους 105 δισ. δολαρίων. Εξ αυτών 75 δισ. θα κατευθυνθούν σε Ουκρανία και Ισραήλ και ακόμα 30 δισ. για τη Γάζα, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να πηγαίνει σε στρατιωτικές ανάγκες.

Τράπεζες όπως η TDbang και η Morgan Stanley, αναμένουν νέα κέρδη, τεράστια έσοδα για εταιρείες της πολεμικής βιομηχανίας με τις οποίες συνεργάζονται, καθώς  έχουν επενδύσει σε αυτές.

Οι βιομηχανίες όπλων και ο τομέας αεροναυπηγικής έχουν εμφανίσει άνοδο +7%.

Τα στελέχη των τραπεζικών κολοσσών διαπιστώνουν ότι «η Χαμάς έχει δημιουργήσει επιπλέον ζήτηση σε όπλα.Υπάρχει τεράστια ζήτηση και ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη», σημειώνουν.

Μετρημένα. Ζυγισμένα.

«Τέλεια εξέλιξη» για το portfolio της Raytheon Defence, μετοχές της οποίας διαθέτει ο τραπεζικός κλάδος των ΗΠΑ, καθώς μόνο η Morgan Stanley, έχει επένδυση της τάξεως των 3 δισ. δολαρίων.

«Ακούσατε-ακούσατε»

Άνοδος και για τη  μετοχή της General Dynamics. Ο μεγαλύτερος παραγωγός βλημάτων πυροβολικού των ΗΠΑ είχε ήδη αυξήσει την παραγωγή πυροβολικού για να καλύψει τις ανάγκες εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία Τώρα, η εταιρεία εργάζεται για να αυξήσει την παραγωγή έως και τις 100.000 μονάδες το μήνα, από 14.000!

«Νομίζω ότι η κατάσταση στο Ισραήλ θα ασκήσει μόνο ανοδική πίεση σε αυτή τη ζήτηση», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα κέρδη της General Dynamics.

Σχεδόν 14 χιλιάδες οι νεκροί στην Γάζα. Ανάμεσα τους, περισσότερα από 5.000 παιδιά.

Όταν η «νόμιμη αυτοάμυνα» τρομάζει περισσότερο από την επίθεση. Όταν  η ανθρώπινη ζωή, αντιμετωπίζεται ως εκπτωτικό προϊόν στο χρηματιστήριο του πολέμου και μετέπειτα της αποκατάστασης των ρημαγμένων πόλεων και υποδομών.

Όταν η «σωστή πλευρά της ιστορίας», δείχνει τόσο διαστρεβλωμένη. Τόσο τραγικά λάθος…

29 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης (;) προς τον Παλαιστινιακό λαό !

———-
Δημήτρης Κωστάκος. Δεν ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία επειδή έγραφε καλές εκθέσεις, ούτε είχε αναλάβει την σχολική εφημερίδα. “Τράκαρε” με αυτήν, τον Οκτώβριο του 1991 (ευτυχώς, μόνο με υλικές ζημιές). Καλύπτει θέματα εργασίας, ασφάλισης, πρόνοιας και συνδικάτων. Πιστεύει, ίσως λανθασμένα -αλλά με επιμονή- ότι η δημοσιογραφία είναι λογοτεχνία υπό πίεση και κοινωνικό εργαλείο.
kosmodromio.gr
banner-article

Ροη ειδήσεων