Κόσμος Σκίτσα Σχόλια

Θυμήσου την 5η Νοέμβρη / Από τη Συνωμοσία της Πυρίτιδας στη Γενοκτονία της Γάζας από τον σκιτσογράφο Μπεν Τζένινγκς

Ο σκιτσογράφος Μπεν Τζένινγκς του βρετανικού Guardian ανοίγει δύο παράθυρα στον κόσμο.

Το ένα παράθυρο βρίσκεται στον βορρά της Δύσης, όπου ένα παιδί στην αγκαλιά του μπαμπά του αντικρίζει πολύχρωμα, φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα για τη Νύχτα του Γκάι Φοκς στη μνήμη της Συνωμοσίας της Πυρίτιδας.

Το δεύτερο παράθυρο βρίσκεται στον νότο της Ανατολής στη Γάζα, όπου ένα παιδί αντικρίζει στην αγκαλιά του μπαμπά του φωτιές, εκρήξεις και καταστροφή κάθε βράδυ μετά την 7η του Οκτώβρη.

Λονδίνο-Γάζα, δύο παράθυρα, δύο διαφορετικοί κόσμοι… Σκίτσο του Μπεν Τζένινγκς

«Θυμήσου την 5η Νοέμβρη»: Η «νύχτα του Γκάι Φοκς» ή η «Νύχτα των Πυροτεχνημάτων» αναφέρεται στην 5η Νοεμβρίου του 1605, όταν ο στασιαστής Γκάι Φοκς συνελήφθη με τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών που είχε αποθηκεύσει κάτω από το κτίριο της Βουλής των Λόρδων.

Τότε που μια ομάδα φανατικών καθολικών επιχείρησε να ανατρέψει τον βασιλιά της Αγγλίας Ιάκωβο Α΄ στο Λονδίνο του 1605. Ο Ιάκωβος ο Α΄ ήταν ένας σκληροπυρηνικός προτεστάντης και οι καθολικοί αισθάνθηκαν ότι κινδυνεύουν να γίνουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας μέσα στην ίδια τους την πατρίδα. Ο καθολικός Ρόμπερτ Κέιτσμπι, επεξεργάστηκε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανατροπή του βασιλιά. Θα ανατίναζε τη Βουλή των Λόρδων, την ώρα που ο βασιλιάς θα απηύθυνε χαιρετισμό προς το σώμα. Θα τους έπιανε στον… ύπνο. Στρατολόγησε αρκετά μέλη και ένα από αυτά ήταν ο πρώην στρατιωτικός Γκάι Φοκς. Η συνωμοσία αποκαλύφθηκε, το σχέδιο απέτυχε και ο Φοκς συνελήφθη επ’ αυτοφώρω δίπλα σε 36 βαρέλια με πυρίτιδα. Οι προτεστάντες νίκησαν και τιμούν με πυροτεχνήματα το βράδυ που δεν ανατινάχτηκε η Βουλή τους για να τονώσουν τον πατριωτισμό τους.

Η νύχτα της 5ης του Νοέμβρη του 2023 στη Γάζα θα είναι ίδια με τη νύχτα της 4ης, της 3ης του Νοέμβρη. Εκρήξεις που θα κάνουν τη νύχτα, μέρα. Βόμβες που θα σκοτώσουν αμάχους αναζητώντας… συνωμότες «τρομοκράτες». Και κανείς δεν θα θυμάται την 5η του Νοέμβρη στη Γάζα γιατί θα έρθει η 6η, η 7η και όποια μέρα το Ισραήλ θα κρίνει ότι ο πατριωτισμός του ικανοποιήθηκε.

Ωστόσο, θα λέγαμε στο Ισραήλ να θυμάται αυτό: σε μια μυθοπλαστική Αγγλία του μέλλοντος, η οποία κυβερνάται από ένα ολοκληρωτικό κράτος υπάρχει ένας επαναστάτης, ο οποίος ακούει στο όνομα V και εμπνέεται από τον Γκάι Φοκς. Στο κόμικ των Ντέιβιντ Λόιντ και Άλαν Μουρ ο V λέει στον διώκτη του:

Κάτω από αυτή τη μάσκα υπάρχει μια ιδέα… και οι ιδέες είναι αλεξίσφαιρες.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας