Ελλάδα Κόσμος Πολιτική

Μητσοτάκης με Ερντογάν: Συνάντηση μιας ώρας, συμφωνία για εμβάθυνση του θετικού κλίματος

Μια ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και ότι υπήρξε διάθεση συνεννόησης.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας. Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη».

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι «ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές. Αλλά, φυσικά, συζητήσαμε και τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας. Πιστεύω ότι και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη».

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει: τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Από εκεί και πέρα, πληροφορίες από την ελληνική αποστολή ανέφεραν ότι στη συνάντηση επικράτησε θετικό κλίμα και διαπιστώθηκε ειλικρινής διάθεση για αποκλιμάκωση στο πεδίο, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα συνεδριάσει το Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά στο Κυπριακό και μετά και την αναφορά Ερντογάν στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στον Τούρκο πρόεδρο έγινε σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση εκτός του οδικού χάρτη που έχει περιγράψει ο ΟΗΕ και ότι είναι αντιπαραγωγικό η Άγκυρα να επιμένει τόσο στη λύση των δύο κρατών, όσο και στην αναγνώριση της «ΤΔΒΚ».

Τέλος, όσον αφορά στα μεγάλα ζητήματα, οι πηγές εκτίμησαν ότι η Χάγη είναι ακόμα μακριά και ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν στενά χρονοδιαγράμματα, καθώς τα ζητήματα είναι περίπλοκα και δεν μπορούν να λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο διαπίστωσαν κι αυτές καλό κλίμα, διάθεση για αποφυγή ρητορικών εξάρσεων και συνέπεια στην τήρηση των συμφωνιών.

topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας