Ελλάδα

Αλεξανδρούπολη: Ανεξέλεγκτη για 2η μέρα η φωτιά – Ενισχύθηκαν ξανά οι άνεμοι

Ανεξέλεγκτη μαίνεται για δεύτερη ημέρα η φωτιά, που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Αλεξανδρούπολη και με σύμμαχο τον δυνατό αέρα πήρε γρήγορα διαστάσεις.

Το μεγαλύτερο μέτωπο κινείται απειλητικά προς τον οικισμό Λουτρό, όπου τη νύχτα δόθηκε τιτάνια μάχη, και το χωριό Αγνάντια, όπως εξήγησε στο Open, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Από το ξημέρωμα ενισχύθηκαν και πάλι οι άνεμοι επιβεβαιώνοντας τους μετεωρολόγους που έκαναν λόγο ακόμη και για 7 μποφόρ στην περιοχή την Κυριακή.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα ενώ στη μάχη με τις φλόγες αναμένεται να ριχθούν από αέρος ακόμη 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν αυξηθεί και πλέον επιχειρούν συνολικά 176 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με 10 πεζοπόρα τμήματα και 48 υδροφόρα οχήματα. Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί επίσης εθελοντές, υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης, ενώ έντονη είναι η παρουσία αστυνομικής δύναμης και του στρατού.

Η αστυνομία ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής πως η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης, διεξάγεται πλέον κανονικά και στα δύο ρεύματα.

Κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις

Η μεγάλη φωτιά, που σύμφωνα με πληροφορίες προκλήθηκε από κεραυνό, προκαλέσε ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα στο Αετοχώρι και στο χωριό Πεύκα. Σύμφωνα με έναν πρώτο πρόχειρο απολογισμό τουλάχιστον 9 κατοικίες υπέστησαν ζημιές.

Η φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια του χωριού Δωρικό και οι πυροσβέστες μαζί με εθελοντές έκοψαν τα λουκέτα και μπήκαν στις αυλές των σπιτιών για να μπουν στις αυλές και να τα σώσουν.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο μέτωπο»

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, εγώ δεν έχω συναντήσει τόσο μεγάλο μέτωπο εδώ και αρκετά χρόνια που έχω εικόνα για το τι συμβαίνει στην Περιφέρειά μας», δήλωσε το Σάββατο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.

«Η πρώτη προτεραιότητα όπως έχει τεθεί και πολύ σωστά από την πυροσβεστική υπηρεσία που έχει την ευθύνη και τον συντονισμό, είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να μην κινδυνεύσουν περιουσίες. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εδώ, όλα τα μηχανήματα που διέθετε η Περιφέρεια, ο δήμος, ο στρατός… είμαστε όλοι παρόντες και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Εκκενώθηκαν τουλάχιστον 8 οικισμοί και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε.

Βροχή τα μηνύματα από το 112

Το Σάββατο οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης δέχτηκαν τουλάχιστον 4 μηνύματα από το 112. Το πρώτο που καλούσε όσους βρίσκονταν στις περιοχές Μελία, Νίψα, Πεύκα, Λουτρός, εστάλη στις 12.40 το μεσημέρι και τους ζητούσε να είναι σε ετοιμότητα. Το δεύτερο, που εστάλη γύρω στις 3 το μεσημέρι, ζητούσε να εκκενώσουν όσου βρίσκονταν σε Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα τους οικισμούς. Το τρίτο αφορούσε τις εκκενώσεις των οικισμών Λουτρός, Αγνάντια, Αριστινό και Δωρικό και το τέταρτο, λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα, την εκκένωση του οικισμού Άνθεια.

Οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης έλαβαν μήνυμα να κλείσουν τα παράθυρά τους και να μείνουν στα σπίτια τους εξαιτίας των πυκνών καπνών.

banner-article

Ροη ειδήσεων