Βιβλίο Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Παρουσιάστηκε το 5ο τεύχος του περιοδικού “Βέροια, Ερατεινή Ημαθία” – Καταθέσεις λόγου και αναζητήσεων

Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου το 5ο τεύχος του περιοδικού “Βέροια, Ερατεινή Ημαθία”, με παρόντες τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες στο τεύχος, οι οποίοι και μίλησαν στο κοινό κάνοντας μια μικρή σκιαγράφιση της κατάθεσής τους.

Το περιοδικό ξεκίνησε να εκδίδεται το 2017 και δεν θα μπορούσε  να συνεχίσει να ζει, αν δεν το στήριζαν από τη μια ο δρ. Αντώνης Κολτσίδας, που επέμενε και εργάστηκε πάνω στην ιδέα της έκδοσής του κι από την άλλη ο  διευθυντής των εκδόσεων Super Course, που στήριξε την έκδοσή του τόσα χρόνια, ο Γεράσιμος Καλλιγάς.

Με παρόντες τον Αντώνη Κολτσίδα και τους συμμετέχοντες στην έκδοση, ο Γεράσιμος Καλλιγάς συντόνισε την παρουσίαση δίνοντας ένα μικρό βιογραφικό του κάθε ομιλητή, που είχε ένα μικρό χρόνο στη διάθεσή του, για να πληροφορήσει το ακροατήριο για το κείμενό του.

Με πρώτο τον Κωνσταντίνο Γιοβαννόπουλο με τον γνωστό χαρισματικό του λόγο να  υπερασπίζεται τη ρητορική με το ουσιαστικό της περιεχόμενο, ως απαραίτητο στοιχείο της διαλεκτικής, που δυστυχώς στην εποχή μας εγκαταλείφθηκε, μιας και τέτοιου είδους λόγος, πανηγυρικός, ήταν το κείμενο που του ζητήθηκε να συμπεριληφθεί στο τεύχος, το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Τάκης Μπάιτσης, ο Ναουσαίος συλλέκτης που αναφέρθηκε σε μάχη του 1906 που καταγράφεται στο τεύχος, με παλικάρια από την Κρήτη και ένα από την Ήπειρο, που σκοτώνονται για τη Μακεδονία.  Δημοτικό τραγούδι της Νάουσας που το απήγγειλε με συγκίνηση ο Τάκης Μπάιτσης, ολοκλήρωσε τη μικρή του τοποθέτηση.

Η Καλλιόπη Μπόντα έδωσε τον πυρήνα της δουλειάς της πάνω στο πορτρέτου του Σιατιστινού Νίκου Σφενδόνη, που ίδρυσε και διατήρησε στη ζωή το “Μακεδονικό Ημερολόγιο” με κείμενά του να αναφέρονται συχνά και στην Ημαθία.

Η Κατερίνα Παπαγεωργίου ασχολήθηκε στο τεύχος με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα, αυτό της έμφυλης ταυτότητας και της κοινωνικοποίησης των κοριτσιών και στην τοποθέτησή της έδειξε τους προβληματισμούς που την οδήγησαν μέσα από τον ρόλο της ως δασκάλας σε έρευνα και συμπεράσματα.

Ο Αλέξανδρος Τρομπούκης, λόγω της ιδιότητάς του υποστράτηγου εα,  με σαφή γνώση πάνω στα πράγματα του στρατού, έκανε μια έρευνα πάνω στους στρατιωτικούς σχηματισμούς που χαρακτήρισαν με το πέρασμά τους το πρόσωπο της Βέροιας, από το 1912 μέχρι τις μέρες μας, ενημερώνοντας το ακροατήριο σύντομα, για το περιεχόμενο της εργασίας του.

Ο Αλέκος Χατζηκώστας  αναφέρθηκε στο δικό του θέμα, που ήταν η εκλογική νίκη της ΕΔΑ με 26%, το 1958,  γεγονός  που έφερε την Αριστερά στη θέση της Αντιπολίτευσης, κάνοντας στην τοποθέτησή του συγκρίσεις με την εποχή μας.

Ο γνωστός ερευνητής στο χώρο του Ρουμλουκιού  Γιάννης Μοσχόπουλος έδωσε σύντομα στοιχεία που είναι άγνωστα για το χρόνο και το χώρο, καθώς ακροθιγώς έθιξε το θέμα της  δικής του συμμετοχής, που φωτίζει την  εποχή του Αλή Πασά, καθώς το βιλαέτι του έφτανε μέχρι και το Ρουμλούκι.

Ο Παύλος Πυρινός αναφέρθηκε σε εργασία του πάνω σε χειρόγραφα της Μονής Προδρόμου, με την οποία συμμετέχει στο περιοδικό, αλλά στόχευσε και στο να αναδείξει την αξία του συγκεκριμένου περιοδικού, καθώς το διακρίνει η έρευνα και η ποιότητα.

Στο τέλος της εκδήλωσης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον ποιητή και δημοσιογράφο Δημήτρη Καρασάββα.

Το Περιοδικό προσφέρθηκε μετά το τέλος της παρουσίασης σε όσους από το ακροατήριο ήθελαν να το μελετήσουν.

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Ροη ειδήσεων