Ελλάδα

Παρέμβαση Ιερώνυμου για «Κιβωτό του Κόσμου» / πληθαίνουν συνεχώς οι καταγγελίες

Σε δήλωση για την υπόθεση του π. Αντωνίου Παπανικολάου και της «Κιβωτού του Κόσμου» προέβη ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, με την οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει, ότι χθες το απόγευμα διέταξε «τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλα, με απόφασή μου, την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης».

Επιπρόσθετα, τονίζει ότι «η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την ΜΚΟ ‘Κιβωτό του Κόσμου’, η οποία και δεν υπάγεται σε αυτήν». Τέλος, υπογραμμίζει ότι «η Εκκλησία και εγώ προσωπικά, θα αποδώσουμε στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη».

Αναλυτικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

   «Διέταξα χθες το απόγευμα τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλα, με απόφασή μου, την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

   Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την ΜΚΟ ‘Κιβωτό του Κόσμου’, η οποία και δεν υπάγεται σε αυτήν. Μόνος αρμόδιος για τη διοίκηση, τη διαχείριση και την όλη λειτουργία της, είναι ο ως άνω κληρικός, ο οποίος ουδέποτε άλλωστε δέχθηκε να θέσει τις δομές της ΜΚΟ υπό την εποπτεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ή να συνεργαστεί με τα επιτελικά στελέχη αυτής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης με οιονδήποτε τρόπο.

   Τόσο εμείς στην Εκκλησία όσο και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, είμαστε σοκαρισμένοι στον υπέρτατο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Εκκλησία δεν πρόκειται να ανεχθεί, πολλώ δε μάλλον να συγκαλύψει, επαίσχυντες και ειδεχθείς συμπεριφορές και πράξεις που λερώνουν το ιερό ράσο. Το ιερό ράσο, το ποτισμένο με αίμα Αγίων και Ηρώων, δεν είναι δυνατόν να το φέρουν και να το φορούν όσοι το χρησιμοποιούν ανερυθρίαστα και πρόστυχα, χωρίς φόβο Θεού και ανθρώπων, για να καλύπτουν τις ανομίες τους και για να διαπράττουν εγκλήματα που στιγματίζουν ανεξίτηλα και για πάντα τις ζωές και τις ψυχές αθώων παιδιών.

   Οι λέξεις αγάπη, στοργή και φροντίδα, ούτε νοητικά πυροτεχνήματα μπορούν να είναι, ούτε επικοινωνιακά εργαλεία για τη χειραγώγηση ανθρώπων, και δη ανηλίκων, και για την ικανοποίηση των πάσης φύσεως διαστροφών, που γεννούν νοσηροί και σάπιοι εγκέφαλοι. Στο όνομα της προστασίας των παιδιών, δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα η σταύρωσή τους και μάλιστα από ‘κληρικούς’ που τα εκμεταλλεύονται και τα κακοποιούν παντοιοτρόπως, έχοντας κατά τα λοιπά πείσει και το πανελλήνιο για τις ‘αγνές’ τους προθέσεις. Κάτι τέτοιο δεν το χωρά ειλικρινά ο ανθρώπινος νους…

   Ως Εκκλησία, είμαστε στη διάθεση των αρχών, προκειμένου να συμβάλουμε, με κάθε τρόπο, στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της εφιαλτικής υπόθεσης. Εφόσον αποδειχθεί η αλήθεια των κατηγοριών που αποδίδονται στον συγκεκριμένο κληρικό, η Εκκλησία και εγώ προσωπικά θα αποδώσουμε στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη».

Ανοίγουν ολοένα και περισσότερο τα στόματα για όσα συνέβαιναν στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου».

Μια νέα μαρτυρία του στενού φίλου του 19χρονου που έμελλε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και για τις επόμενες καταγγελίες παρουσίασε η εκπομπή «Ανοιχτή επικοινωνία» στο OPEN.

«Τον γνώρισα από έναν φίλο. Ήρθε μια μέρα έξω από το σχολείο, γνωριστήκαμε μέσω κοινού γνωστού. Ήταν χειμώνας, δεν είχαμε έρθει και πάρα πολύ κοντά όσο ήρθαμε φέτος το καλοκαίρι», είπε αρχικά ο κολλητός φίλος του 19χρονου.

«Όσο περισσότερο γνωριζόμασταν μου έλεγε διάφορα, έμμεσα, σαν να ήθελε να μου πει κάτι, άμεσα όχι. Κάποια στιγμή τον έχασα για ένα διάστημα περίπου στις δύο εβδομάδες, δεν είχα ακούσει νέα του, δεν απαντούσε στο τηλέφωνο και πήγα να τον βρω στο σπίτι στο οποίο έμενε. Ήταν εκεί σε άθλια κατάσταση, δεν είχε ρεύμα, δεν είχε φαγητό. Η πρώτη του κουβέντα μόλις με είδε, “ένα μπουκαλάκι νερό, έχω να πιώ νερό δύο ημέρες”», ανέφερε.

Και συνέχισε: «Ήταν εκείνο το βράδυ που μου εκμυστηρεύτηκε ότι θα φύγει για Αθήνα, να πάει στη μητέρα του και μου λέει ότι ήρθε η ώρα να κάτσω να σου πω κάποια πράγματα».

«Ξεκίνησε να μου εξιστορεί ότι ήταν πάρα πολύ κοντά στον (…), ήταν κοντά του σε όλα τα ταξίδια, δηλαδή σε κάθε δομή που πήγαινε ο (…) πήγαινε μαζί του. Δηλαδή, πήγαινε Βόλο τον είχε μαζί του, Καλαμάτα μαζί του. Μου εκμυστηρεύτηκε ότι τον έβαζε να ξαπλώνει μαζί του και ότι σιγά σιγά, δειλά δειλά, περνούσε το χέρι του κάτω από το παντελόνι, τον χάιδευε αισθησιακά, καταλαβαίνετε» επεσήμανε.

Η αντίδραση του 19χρονου

Όσον αφορά για την αντίδραση του 19χρονου, σε όλο αυτό που γινόταν, απάντησε: «Υπήρχε ο φόβος, ότι μπορεί να κόψουν το επίδομα της μητέρας του. Η μητέρα του έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. Φοβόταν ότι μπορεί να την διώξουν από τη στέγη η οποία είναι της “Κιβωτού”. Υπήρχε αυτός ο φόβος και επίσης ο (…) του έπαιρνε και ακριβά δώρα. Μου είπε ότι δεν του έλειπε τίποτα. Από ακριβά ρούχα, μέχρι κινητά τελευταία μοντέλα, πάρα πολλά πράγματα, αλλά και κάποια στιγμή, έσπασε αυτό. Διότι μου είπε ότι παρόλα αυτά που μου έπαιρνε δεν άντεχα να γίνεται όλο αυτή η κατάσταση. Τον συμβούλεψα αμέσως να μιλήσει, αλλά η πρώτη του κουβέντα ήταν όχι, όχι, η μάνα μου εξαρτιέται από αυτό. Εάν κάνω το λάθος να μιλήσω η μητέρα μου ίσως πεθάνει».

Οι 7 καταθέσεις και οι κλήσεις νέων μαρτύρων

Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται σημαντικές εξελίξεις γύρω από τις αποκαλύψεις που συγκλόνισαν, και αφορούν σε ασελγείς πράξεις, κακοποιητικές συμπεριφορές, καταναγκαστική εργασία και υποσιτισμό παιδιών που φιλοξενούνταν στις δομές.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε και βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελικών αρχών, περιέχει 7 καταθέσεις μεταξύ των οποίων του 19χρονου που κατήγγειλε ασελγείς πράξεις σε βάρος του από τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο, ενός ακόμα παιδιού και αυτόπτη μάρτυρα καθώς και εργαζομένων.

Αναμένεται η κλήση συγκεκριμένων ατόμων έτσι ώστε να προχωρήσει όσο πιο άμεσα η διερεύνηση αυτών των καταγγελιών, να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες.

Ήδη στο κάδρο των ερευνών για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό, έχουν μπει τέσσερα βασικά πρόσωπα και συγκεκριμένα το διευθυντικό στέλεχος του οργανισμού και ακόμα τρία πρόσωπα που χαρακτηρίζονται ως άτομα της απόλυτου εμπιστοσύνης του.

Τα ταξίδια και τα βραδινά μπάνια

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται, όπως αναφερουν αρμόδιες πηγές ενημέρωσης σε ταξίδια του εν λόγω στελέχους σε δομές της περιφέρειας οπως σε αυτή της Καλαμάτας αλλά και της Χίου, παίρνοντας μαζί του συγκεκριμένα παιδιά.

Ο 19χρονος καταγγέλλων, που περιγράφεται από εργαζόμενους ως ένα ευαίσθητο παιδί, πανέξυπνο, συνεργαζόμενο χωρίς παραβατικές συμπεριφορές, φέρεται να γύρισε σχεδόν όλες της δομές της κιβωτού όπως αυτή της Χίου, του Βόλου αλλά και τα Γιάννενα, μέσα σε διάστημα περίπου δυο ετών.

Βασικός στοχος είναι να αποσαφηνιστεί εάν πίσω από αυτή την επιλογή των συγκεκριμένων παιδιών στα ταξίδια, εξυπηρετούνταν προσωπικά συμφέροντα του βασικού αυτού στελέχους της κιβωτού του κόσμου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του iefimerida.gr, ταξίδια φέρονται να πραγματοποιούνταν και στο εξωτερικό όπως για παράδειγμα στην Κωνσταντινούπολη, τα οποία και θα ερευνηθούν.

Ερωτήματα προκαλούν αναφορές για…. τα βραδινά μπάνια με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το κεντρικό στέλεχος της ΜΚΟ φέρεται να έφευγε με συγκεκριμένα παιδιά αργά τη νύχτα από μια από αυτές τις δομές και επέστρεφαν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως εάν κάποιος από τους εργαζόμενους που δεν ανήκαν στον κλειστό πυρήνα του βασικού στελέχους της ΜΚΟ, έλεγε την άποψη του ή έκανε κάποιο παράπονο, έπειτα από λίγο καιρό απολυόταν.

Με πληροφορίες από  topontiki.gr/

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας