Κοινωνία Οικονομία

Δημοσκόπηση: Φαινόμενα αισχροκέρδειας / «καλάθι του νοικοκυριού»

Τις κυβερνητικές κορώνες για πάταξη της αισχροκέρδειας και για χτύπημα της ακρίβειας με το «καλάθι του νοικοκυριού», αμφισβητούν ξεκάθαρα οι πολίτες, όπως καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση.

Την ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση παραμένει απλώς παρατηρητής των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που στενάζουν από την ακρίβεια (και που προχωρά σε κινήσεις εντυπώσεων με μέτρα-«ασπιρίνες»), νέα έρευνα της Prorata για λογαριασμό του newsbomb.gr αποδομεί το κυβερνητικό αφήγημα, καθώς καταγράφει ότι η πλειονότητα των ερωτώμενων εκτιμούν πως έχουν αυξηθεί σημαντικά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα δηλώνουν πως δεν περιμένουν κάτι θετικό από το

Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία (το 95% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα) τονίζουν ότι η αισχροκέρδεια στα βασικά προϊόντα έχει αυξηθεί μέσα σε διάστημα λίγων μηνών. Μάλιστα, οι 7 στους 10 (ποσοστό 72%) απαντούν πως η αισχροκέρδεια έχει αυξηθεί «πολύ», ενώ περίπου 1 στους πέντε (ποσοστό 19%) δηλώνει πως έχει αυξηθεί «αρκετά».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αίσθηση περί αύξησης της αισχροκέρδειας είναι καθολικώς ομολογούμενη από τους πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή και πολιτικής /ιδεολογικής τοποθέτησης.

Όσο για το «καλάθι του νοικοκυριού» (που μπαίνει σε εφαρμογή την ερχόμενη Τετάρτη), συνολικά οι 8 στους δέκα (ποσοστό: 82%) εκτιμούν πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα ανακουφίσει ιδιαίτερα (51%) ή και καθόλου (31%) τα οικονομικά του δικού τους νοικοκυριού.

Και σε αυτήν την περίπτωση, η δυσπιστία σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του μέτρου καταγράφεται ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας, ενώ πιο δύσπιστοι εμφανίζονται όσοι δηλώνουν ότι ανήκουν στον κεντροαριστερό χώρο.

banner-article

Ροη ειδήσεων